- - Vinohrad a sklep
- + Ve vinohradě
- - Ve sklepě
- + Láhve, demižony, uzávěry, plnění
- + Nerezové nádrže
- + Filtrační zařízení a materiály
- + Zpracování hroznů
- + Kvasinky a enzymy
- + Přípravky na ošetření vín a moštů
- + Přípravky na doladění nápoje
- Kyseliny a stabilizátory
- + Měření - teploměry, cukroměry a jiné
- + Plastové nádoby a kádě
- + Údržba a sanitace
- + Skleničky, džbány, koštýře
- Knihy a publikace
- Víno bezva(d)
- Zdravý mošt + poklidné kvašení = základ dobrého vína
- + Sadařství a pálenky
- + V sadu
- + Výroba nápojů
- Od sklizně po destilaci
- + Zahrada a dům
- + Sklo
- + Sommelier
- + Dárkové zboží
- + Naše produkty
Úvodní strana » Vinohrad a sklep » Ve sklepě » Kyseliny a stabilizátory
Kyselina citronová 500 g
Kód produktu: 5310
Činidlo upravující kyselost a zvýrazňovač chutí. Má mnohostranné použití.
49 Kč 40,50 Kč Bez DPH
Kyselina citronová ve víně
Kromě zvýšení kyselosti může být použita jako preventivní ochrana vína proti železitým zákalům, hrozí ale rozklad bakteriemi mléčného kvašení na kyselinu octovou, je proto vhodné kombinovat s SO2. Dávkuje se individuálně - je limitováno vinařským zákonem (max. 1 g/hl).
Použití
V potravinách (díky schopnosti regulovat jejich kyselost a zásaditost) má mnohostranné využití. Zabraňuje růstu bakterií, kvasinek a plísní, proto se používá i jako konzervant. V tucích a olejích zabraňuje žluknutí a nežádoucí změny barvy a působí zde jako andioxidant. Nalezneme ji hlavně v nealkoholických nápojích, džusech, víně, tucích, instantních nápojích, v marmeládě, kandovaném a mraženém ovoci, mražených mléčných výrobcích, v sýrových pomazánkách, majonéze, v salátovém dresingu a mnoha dalších potravinách. Kyselinu citronovou nalezneme také v kosmetice, farmaceutických výrobcích a v chemické výrobě. Kyselina citrónová je mnohostranná, obzvláště jako universální odvápňovač, použitelný, cenově dostupný a nejedovatý domácí prostředek, který by vlastně neměl chybět v žádné domácnosti. Nezatěžuje životní prostředí.
Další využití:
Odvápňování kávovarů:
1-2 polévkové lžíce kyseliny citrónové rozpustit v 1 l studené vody a naplnit tímto roztokem kávovar. Cca 1 hrnek nechat projít, poté mašinu vypnout a nechat 15 – 30 min. stát. Projít zbytek a 2 x vymýt čistou vodou.
Odvápňování varných konvic:
1 – 2 polévkové lžíce kyseliny citrónové rozpustit v 1 l vody a konvici naplnit do výše vápenné usazeniny. Krátce povařit a nechat 30 min působit. Poté řádně vypláchnout vodou.
Odvápnění pračky.
Dát 6 – 8 polévkových lžící kyseliny citrónové do bubnu a spustit program na 95°C (samozřejmě bez prádla).
Odstranění připálenin z hrnců z nerezové oceli:
2 polévkové lžíce kyseliny citrónové rozpustit v hrnku vody a v pánvi, popř. hrnci několik minut vařit. Řádně umýt vodou.
Odvápnění sprchových hlavic, vodovodních kohoutků a armatur:
3 – 5 polévkových lžící kyseliny citrónové rozpustit v 1 l teplé vody, díly položit do tohoto roztoku a nechat delší dobu působit, popř. díly tímto ošetřit. Řádně opláchnout.
Odstranění sedimentů na šálcích, konvicích, kelímcích na čištění zubů, váz na květiny:
Dát ½ - 2 lžíce do dané nádoby, přelít horkou vodou a nechat 30 min. nebo déle působit. Řádně omýt.
Čištění keramiky, nerezové oceli, chromu a plastových povrchů:
2 – 5 polévkových lžící kyseliny citrónové rozpustit v 1 l teplé vody. Tímto plochu otřít a řádně omýt.
Odstranění vápenných, cementových a sádrových povlaků:
3 – 6 lžící kyseliny citrónové rozpustit v 1 l vody a povrch tímto otřít. Řádně omýt vodou.
Související produkty
Znalostiv oboru na trhu
Skvělé cenyjedny z nejlepších
Dopravajiž od 49 Kč
Zákaznickápodpora a pomoc on-line
Rychlostdodání a dopravy