Navzdory proměnlivému počasí a tlakům různých chorob v průběhu letošního roku se vinobraní, tedy završení našeho snažení ve vinici, neúprosně blíží. Slabší povahy vinařské komunity začínají být nevrlí, nervózní a není s nimi řeč. Není divu.
Vinobraní není romantická procházka s kýblíkem do poloviny zaplněným hrozny za slunečného počasí nad Pálavskými jezery, jak se snaží ostatní národ přesvědčit pražští filmaři, ale zejména obrovské množství příprav, úklidů, lahvovaní starších vín a desítky dalších malých úkonů. Do toho starost o úrodu, zda zaplní sklep, jestli ji nesežerou špačci či neukradnou zloději. Možná vám pomůže malá revize toho, co by jste měli mít na vinobraní připraveno.
V prvé řadě sběrové nůžky. Nedoporučuji kupovat úplně ty nejlevnější. Rozdíl v ceně mezi nejlevnějšími a střední kvalitou není zas tak velký. Jedná se o ruční nářadí, a pokud nebudou plnit dobře svou funkci, což u těch nejlevnějších není úplně zaručeno, pokazí vám náladu a budou s nich bolet ruce.
Dále sběrové bedny. Radši mít o pár beden více, než je pěchovat do maximální plnosti a tím poškodit hrozny už ve vinici. Mlýnkoodstopkovač, je dnes nezbytnost důležitá pro kvalitu vína. Pokud jej již máte, důkladně ho vydesinfikovat a vyčistit. Výborný na to je přípravek Divosan Forte, speciální právě pro silnou dezifekci. Jen jej naředíte do ručního rozprašovače a můžete s ním všechno nářadí a přístroje ošetřit. Právě v zákoutích stroje mohou číhat bakterie plísní, které pak znehodnotí celou várku.
Pod mlýnkoodstopkovač patří káď. Dnes je opravdu široký výběr, tak je dobré pořídit si takovou, aby jste nemuseli zbytečně vysoko zvedat bedny s hrozny. Samozřejmostí by měli být víka na kádě. Zejména při nakvášení je důležité, aby se do rmutu nedostaly mušky a nezpůsobily posléze octovou chuť vína. Nezapomeňte na nerezové rmutové síto, které velmi zjednodušuje práci vinaře a také eliminuje riziko znečištění nebo infikaci rmutu. Dál už to závisí na technologii a zvycích jednotlivých vinařů.
Doporučoval bych do rmutu okamžitě po vykvašení přidat speciální enzym, zaručující lepší výlisnost a maximální využití aromaticky hroznu. Stejně důležitý je přípravek zabraňující oxidaci moštu. Osobně mám velmi dobré zkušenosti s třísložkovými antioxidanty, kterých máme ve Vinařském domě několik druhů. Kromě síry obsahují i kyselinu askorbovou a velmi kvalitní taniny. Umí udržet rmut krásně zelený, bez hnědých tónů a udrží vůni. Víno takto ošetřené, nemá později tak silnou potřebu dosiřování. Na modré hrozny bych doporučil pouze minimální dávku disiřičitanu, nebo ještě lépe Tan Fruit Rouge, antioxidant vyrobený speciálně pro červená vína, s důrazem na pozdější odbourávání kyseliny jablečné.
U modrých rmutů, které kvasí je velmi důležitá vyšší teplota. Proto zkontrolujte, zda máte po ruce ohřívače s termostatem. Na doslazení máme v nabídce cukr krystal v balení po 25 kg od českého výrobce. Ve Vinařském domě v Dubňanech najdete mimo všech výše uvedených věcí také velmi širokou škálu kvasinek od více výrobců. Nezapomeňte ani na výživu. Každý si tak může vybrat kvasinky, na které je uvyklý. Nebo mu s výběrem v naší prodejně pomůžeme. Je toho hodně co musíme my, vinaři, za dobu vinobraní zvládnout. Tak nám držím palce.
PS: Revizi před vinobraním si můžete také udělat také dle našeho e-shopu. Najdete zde (téměř) vše, co vinař potřebuje ;-)