Powered by Smartsupp
Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Revize před vinobraním aneb co bude potřeba?

Navzdory proměnlivému počasí a tlakům různých chorob v průběhu letošního roku se vinobraní, tedy završení našeho snažení ve vinici, neúprosně blíží. Slabší povahy vinařské komunity začínají být nevrlí, nervózní a není s nimi řeč. Není divu.

Vinobraní není romantická procházka s kýblíkem do poloviny zaplněným hrozny za slunečného počasí nad Pálavskými jezery, jak se snaží ostatní národ přesvědčit pražští filmaři, ale zejména obrovské množství příprav, úklidů, lahvovaní starších vín a desítky dalších malých úkonů. Do toho starost o úrodu, zda zaplní sklep, jestli ji nesežerou špačci či neukradnou zloději. Možná vám pomůže malá revize toho, co by jste měli mít na vinobraní připraveno.

V prvé řadě sběrové nůžky. Nedoporučuji kupovat úplně ty nejlevnější. Rozdíl v ceně mezi nejlevnějšími a střední kvalitou není zas tak velký. Jedná se o ruční nářadí, a pokud nebudou plnit dobře svou funkci, což u těch nejlevnějších není úplně zaručeno, pokazí vám náladu a budou s nich bolet ruce.

Dále sběrové bedny. Radši mít o pár beden více, než je pěchovat do maximální plnosti a tím poškodit hrozny už ve vinici. Mlýnkoodstopkovač, je dnes nezbytnost důležitá pro kvalitu vína. Pokud jej již máte, důkladně ho vydesinfikovat a vyčistit. Výborný na to je přípravek Divosan Forte, speciální právě pro silnou dezifekci. Jen jej naředíte do ručního rozprašovače a můžete s ním všechno nářadí a přístroje ošetřit. Právě v zákoutích stroje mohou číhat bakterie plísní, které pak znehodnotí celou várku.

Pod mlýnkoodstopkovač patří káď. Dnes je opravdu široký výběr, tak je dobré pořídit si takovou, aby jste nemuseli zbytečně vysoko zvedat bedny s hrozny. Samozřejmostí by měli být víka na kádě. Zejména při nakvášení je důležité, aby se do rmutu nedostaly mušky a nezpůsobily posléze octovou chuť vína. Nezapomeňte na nerezové rmutové síto, které velmi zjednodušuje práci vinaře a také eliminuje riziko znečištění nebo infikaci rmutu. Dál už to závisí na technologii a zvycích jednotlivých vinařů.

Doporučoval bych do rmutu okamžitě po vykvašení přidat speciální enzym, zaručující lepší výlisnost a maximální využití aromaticky hroznu. Stejně důležitý je přípravek zabraňující oxidaci moštu. Osobně mám velmi dobré zkušenosti s třísložkovými antioxidanty, kterých máme ve Vinařském domě několik druhů. Kromě síry obsahují i kyselinu askorbovou a velmi kvalitní taniny. Umí udržet rmut krásně zelený, bez hnědých tónů a udrží vůni. Víno takto ošetřené, nemá později tak silnou potřebu dosiřování. Na modré hrozny bych doporučil pouze minimální dávku disiřičitanu, nebo ještě lépe Tan Fruit Rouge, antioxidant vyrobený speciálně pro červená vína, s důrazem na pozdější odbourávání kyseliny jablečné.

U modrých rmutů, které kvasí je velmi důležitá vyšší teplota. Proto zkontrolujte, zda máte po ruce ohřívače s termostatem. Na doslazení máme v nabídce cukr krystal v balení po 25 kg od českého výrobce. Ve Vinařském domě v Dubňanech najdete mimo všech výše uvedených věcí také velmi širokou škálu kvasinek od více výrobců. Nezapomeňte ani na výživu. Každý si tak může vybrat kvasinky, na které je uvyklý. Nebo mu s výběrem v naší prodejně pomůžeme. Je toho hodně co musíme my, vinaři, za dobu vinobraní zvládnout. Tak nám držím palce.

PS: Revizi před vinobraním si můžete také udělat také dle našeho e-shopu. Najdete zde (téměř) vše, co vinař potřebuje ;-)   

Související produkty

Mlýnkoodstopkovač DMS lakovaný

13 199 Kč
Elektrický odstopkovač s nylonovými válcemi na hrozny
+ -
ks
skladem

Zahradnické nůžky PG-05 Blue

599 Kč
Zahradnické nůžky, prostřih 20 mm
+ -
ks
skladem

Další články

Kdy začít se sběrem

Kategorie: Léto

Vinobraní se blíží vysokým tempem a klasickým dilematem vinaře je v tomto období rozhodnutí o tom, kdy vzít nůžky a úrodu sklidit. Nalezení optimálního termínu spočívá v hledání kompromisu - na jedné straně je to čekání na dostatečnou vyzrálost hroznů, na té druhé promeškání této doby a s tím přicházející hrozba plísně, která může při dozrávání hrozny velmi negativně ovlivnit. Kromě plísně to můžou být i špačci, kroupy a další. Jak tedy stanovit ideální termín sklizně hroznů a co všechno to obnáší? Čtěte dále.

Plíseň šedá - jak se jí bránit

Kategorie: Léto

V průběhu léta a podzimu se ve sluncem zalitých vinicích skrývá temná hrozba v podobě plísně šedé. Tato zákeřná choroba může poměrně rychle zmařit celoroční vinařovo úsilí, a to těsně před jeho vrcholem, tedy vinobraním. Odhalte s námi tajemství této nebezpečné houby a objevte osvědčené způsoby, jak udržet vinice zdravé a odolné.

Výroba domácího ovocného vína - úvod

Kategorie: Léto

Alternativou klasických révových vín jsou vína ovocná. Ne každý vinařský nadšenec se narodil a žije ve vinařské oblasti Čech nebo Moravy a má přístup k révovým hroznům. V naší zemi je spousta lidí napříč všemi generacemi, kteří přebytky ovoce ze své zahrádky s nadšením i úspěchem mění ve víno. O tom, jak konkrétně jej vyrobit si bude řeč v několika článcích. V tomto prvním se budeme věnovat základům výroby ovocného vína a najdete tu i osvědčený recept.

Poslední hrozby před vinobraním - jak na ně

Kategorie: Léto

Déšť z posledních dní určitě prospěl všem rostlinám včetně vinice. Pomohl nejen její vitalitě, ale také plísni šedé, pro jejíž šíření jsou nyní ideální podmínky. Kromě ní chtějí úrodu předčasně uzmout i poněkud živější predátoři. Jak se s tímto vším vypořádat a dojít tak k plnohodnotnému vinobraní?

Houbové choroby zpátky ve hře

Kategorie: Léto

Větsí množství srážek, vysoká vlhkost a nižší teploty, které se u nás v poslední době objevily, daly houbovým chorobám opět možnost šířit se. Proto bych doporučil uskutečnit (doufám že) letos poslední, ale o to důležitější postřik proti všem plísním - padlí révové (oidium), plíseň révová (peronospora) a plíseň šedá. Co v tomto období tedy konkrétně dělat?

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku