Začal říjen. Jeden z nejkrásnějších a nejpestřejších měsíců v roce. Dává nám zkraje ještě ochutnat poslední doušky babího léta, ale na jeho konci nám už zima dává pocítit svou sílu. Je to měsíc, kdy si nejvíc vzpomeneme na horké léto se slovy: vždyť jsem ještě včera chodil jen v kraťasech a dnes…
Ale také nás zasypává zralými plody v podobě slaďounkých jablek, švestek, hrušek, ořechů a podobných podzimních lahůdek. A pokud je jich dost, zbude i něco do buchet. No a samozřejmě réva. V tuto dobu putují do sklepů ty nejkvalitnější hrozny, ze kterých budou určitě ty nejkrásnější vína. Vinaři už je tvoří v klidu, ty nejhorší tlaky máme za sebou a teď je zapotřebí jen se soustředit na to nic nepokazit.
Osobně mám tuto část vinařské práce nejraději z celého procesu. Prvně sklizená vína jsou již téměř čistá, ty pozdější stále jemně prokvášejí a jejich chuť je s rostoucím časem víc a víc ostřejší a pevnější, zatímco vůni stále ještě zvedá do nosu jemné perlení kvasinek.
A protože nejsem jediný, kdo miluje taková vína, jejich mladost svěžest a v nemenší míře i obsah, který díky miliardám kvasinek v něm obsažených umí rozběhnout i toho nejpomalejšího, probíhá v tuto krásnou dobu mnoho akcí, které jsou zaměřeny právě na pití burčáku, tedy velmi mladého vína.
Jen pro upřesnění, ideální burčák je takový, kdy hladina cukru a hladina alkoholu je v rovnováze. Tento stav trvá, dle technologie výroby od 15 minut až po několik dnů. Nejde zakonzervovat, burčák je špatně přenosný ale je silně návykový.
Tohle všechno určitě znají návštěvníci slavného a dnes již i legendárního Burčákového pochodu. Tato akce, která pokud návštěvník opravdu hodně vydrží, ho provede areály Šidlen v Miloticích, Dubňanské hory, která je velmi exotická, a končí v bludišti Mutěnských búd.
Burčákový pochod má jednu v dnešní době neskutečně raritní vlastnost. V podstatě ho nikdo neorganizuje, nesvolává a neřídí. Návštěvníci, kteří jsou z naprosté většiny pravidelní hosté prostě ví, že druhá sobota v říjnu patří této unikátní akci. Spojíte turistiku s koštováním nejen vína, burčáku, ale i různých domácích pochutin, jídel, které tvoří maminky a babičky majitelů jednotlivých sklepů. Tady zkrátka ochutnáte všechno možné, co Morava umí dát.
Zvu vás tedy, okusit všeobecnou veselou náladu, závan svobody a starých časů, kdy byla kvalita důležitější než štempl, i na ochutnávku našeho burčáku a vína. Chystám burčák z Cabernetu Sauvignon. No není to výzva? Tak v sobotu v některém z areálů!