V minulém článku s názvem Víno prakticky i poeticky, jsme se bavili o kvalitních vinařských publikacích, kterých širokou nabídku najdete ve Vinařském domě v Dubňanech. A protože nejen prací živ je člověk, podívejme se i na tu příjemnější část života, tedy na jídlo a ostatní chutné a zajímavé záležitosti.
Pro naše moravské fajnšmekry najdete v nabídce Vinařského domu šťavnatou knížku s názvem Vše o uzení. Z podobného ranku je i kniha Fermentace, recepty na domácí kvašení. Tady se dočtete a uvidíte na mnoha obrázcích jak připravit nejen zelí, ale i jogurty, sýry, máslo ale i pivo.
Pan Balaštík před pár lety napsal dodnes nepřekonanou komplexní knihu Vaříme rádi, ale ne každý den. Pod tímto mnohoslibným názvem najdete spustu receptur a vysvětlení pojmů jako bílkoviny, sacharidy, kvasinky, plísně a podobně. Jsou tu také doporučené dávky jednotlivých živin, návody na zavařování od hrnce přes mikrovlnku až po fritovací hrnec. Návody na sterilizace a výrobu kompotů, marmelád, zeleniny i na mražení jídel či zmrzlin.
A pokud máte rádi voňavé alkoholy, můžete si je sami připravit dle návodů z knihy Domácí likéry a již klasické knihy Jak vypálit lepší slivovici. Dnes už typické, nebo polozapomenuté recepty poskytnou knížky Hanácká kuchařka a také výborná Kuchařka moravských vinařek.
A protože máme odborníky, kteří umí nejen tvořit jídla a vína, ale umí i o nich velmi poutavě vyprávět, musím zmínit knížky od enologa, gurmána a cestovatele profesora Fedora Malíka Ohýbání chutí a Víno na snězení. V těchto knihách velmi poutavě popisuje země, jejich zvyky a s tím související pokrmy a delikatesy, na které při svých cestách narazil. Samozřejmě s dávkou humoru jemu vlastní. Ač se to nezdá zima je tady, a po ní bude co nevidět jaro.
Právě v této době se vám určitě doma budou hodit knížky, které pomohou s prací na zahradě. Základem je barevná publikace Účinná ochrana zahradních plodin aneb rostlinolékař radí. A Řez ovocných dřevin je knížka, která vám ukáže jak v zimě ošetřit a správně ořezat ovocné stromy a keře, aniž by jim člověk způsobil nějakou újmu. A že to jde znám i ze svých zkušeností. Podrobnější ke své tématice jsou knihy Drobné ovoce a skořápkoviny a velmi obsáhlá knížka Jádroviny, ve které najdete všechny druhy jablek, hrušek, broskví a dalších peckovin, s barevnou fotografií jednotlivé odrůdy, jejího popisu, vlastností a vhodnosti k pěstování. Výběr máme ve Vinařském domě v Dubňanech opravdu velmi široký.
Lidé se vrací zpět na své zahrady, chtějí mít své čisté ovoce a zeleninu, chtějí si ji opět sami zavařit nebo zamrazit a také sami z ní něco pak vytvořit. A k tomu všemu mohou výborně posloužit knihy z nabídky Vinařského domu Dubňany, kde velmi dbáme, aby jejich autoři byli opravdovými a zkušenými profesionály ve svém oboru. Tuto nabídku skvělých knížek můžete brát třeba jako námět na dárek pro vaše blízké. A nejen pod vánoční stromeček.
Všchny knihy si můžete prohlédnout či zakoupit také přímo v našem e-shopu v sekci Knihy a publikace zde.