Jak sleduji zvyšující se objednávky na degustační skleničky, vidím, jak se pomalu blíží období degustací vín a následných výstav. Měl jsem tento týden možnost se zúčastnit nádherné degustátorské práce, které se říká „hodnocení pevnosti a perspektivy vín a tvorba aromatických kruhů“.
Jde o to, že nás několik vybraných degustátorů podrobně rozebere sto nejlepších vín České republiky a naše výsledky poté tvoří v Salonu vín po celý rok doplňující informace k jednotlivým vínům, o jejich struktuře, síle a perspektivě. Tyto výsledky najdete jako graf u každého vína vystaveného v Salonu. Zmiňuji se zde o tom záměrně, jednak bude již 5. února slavnostně otevřen nový ročník této unikátní celoroční výstavy vín, a jednak to souvisí s prací degustátora, která vás mnohé co nevidět také čeká.
Při práci na aromatických vlastnostech vín pro Salon je nádherná hlavně součinnost degustátorů. Jde o naladění na stejnou vlnu, bez potřeby tlačit kupředu své ego. Také proto, že jde o naprosté profesionály, lidi, kteří nejen dokážou naprosto excelentně víno ohodnotit, ale jde také o lidi z praxe ve špičkových vinařských společnostech či odborníky, kteří vinařinu učí na školách. A tím pádem znají veškeré souvislosti okolo vín, polohy vinic a její chuťové specifikace.
Někdy se stane, že běžný návštěvník salonu není úplně spokojený s naší volbou vína do salonu a moc mu nechutná. Může to například být tím, že není uvyklý třeba na speciální vápencový „odér“ Vlašáků z Mikulovska.
Zde se dostávám k tomu, jak budete hodnotit vy, na svých výstavách. Jako jeden z největších nešvarů, který jako subkomisař na degustacích vnímám, není neznalost vín ze strany hodnotitelů. Ale je to mnohdy zcela nepochopitelná reakce na určitý vzorek právě kvůli egu jednotlivce. To, že děláte ve sklepě již dvacet let vlašák, že jej dvacet let tvoříte stejnou technologií neznamená, že má takový být obecně. Tedy, že nemůže existovat úplně jiný, také velmi skvělý.
A tak je přáním mým, aby degustátorů, kteří ohodnotí skvělé víno malými body s tím, že se jim tam něco nelíbí, mimochodem to já osobně považuji za nehorší posudek, protože když se mě něco nelíbí, měl bych vědět přesně proč, tedy ať takových hodnocení je letos co nejméně.
A aby vám vína chutnala, máme ve Vinařském domě degustační skleničky mnoha typů a objemů právě na výstavy vín pro vás nachystány. Díky přímé spolepráci ze sklárnou Crystalite je máme za nejlepší cenu v česku a nově vám letos můžeme nabídnout kromě základního i dvojbarevný potisk, a to za cenu jen o malinko vyšší než jednobarevný. Tak už zbývá se nám jen ozvat a domluvit detaily.