Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu stěhování skladů bude ve dnech 16.4. (út) až 23.4. (út) zastaveno zpracování eshop objednávek. Zásilky budeme expedovat po tomto datu. Je nutné upozornit, že dodání objednávky proto může mít i více než týdenní zpoždění.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Ego vína

Jak sleduji zvyšující se objednávky na degustační skleničky, vidím, jak se pomalu blíží období degustací vín a následných výstav. Měl jsem tento týden možnost se zúčastnit nádherné degustátorské práce, které se říká „hodnocení pevnosti a perspektivy vín a tvorba aromatických kruhů“.

Jde o to, že nás několik vybraných degustátorů podrobně rozebere sto nejlepších vín České republiky a naše výsledky poté tvoří v Salonu vín po celý rok doplňující informace k jednotlivým vínům, o jejich struktuře, síle a perspektivě. Tyto výsledky najdete jako graf u každého vína vystaveného v Salonu. Zmiňuji se zde o tom záměrně, jednak bude již 5. února slavnostně otevřen nový ročník této unikátní celoroční výstavy vín, a jednak to souvisí s prací degustátora, která vás mnohé co nevidět také čeká.

Při práci na aromatických vlastnostech vín pro Salon je nádherná hlavně součinnost degustátorů. Jde o naladění na stejnou vlnu, bez potřeby tlačit kupředu své ego. Také proto, že jde o naprosté profesionály, lidi, kteří nejen dokážou naprosto excelentně víno ohodnotit, ale jde také o lidi z praxe ve špičkových vinařských společnostech či odborníky, kteří vinařinu učí na školách. A tím pádem znají veškeré souvislosti okolo vín, polohy vinic a její chuťové specifikace.

Někdy se stane, že běžný návštěvník salonu není úplně spokojený s naší volbou vína do salonu a moc mu nechutná. Může to například být tím, že není uvyklý třeba na speciální vápencový „odér“ Vlašáků z Mikulovska.

Zde se dostávám k tomu, jak budete hodnotit vy, na svých výstavách. Jako jeden z největších nešvarů, který jako subkomisař na degustacích vnímám, není neznalost vín ze strany hodnotitelů. Ale je to mnohdy zcela nepochopitelná reakce na určitý vzorek právě kvůli egu jednotlivce. To, že děláte ve sklepě již dvacet let vlašák, že jej dvacet let tvoříte stejnou technologií neznamená, že má takový být obecně. Tedy, že nemůže existovat úplně jiný, také velmi skvělý.

A tak je přáním mým, aby degustátorů, kteří ohodnotí skvělé víno malými body s tím, že se jim tam něco nelíbí, mimochodem to já osobně považuji za nehorší posudek, protože když se mě něco nelíbí, měl bych vědět přesně proč, tedy ať takových hodnocení je letos co nejméně.

A aby vám vína chutnala, máme ve Vinařském domě degustační skleničky mnoha typů a objemů právě na výstavy vín pro vás nachystány. Díky přímé spolepráci ze sklárnou Crystalite je máme za nejlepší cenu v česku a nově vám letos můžeme nabídnout kromě základního i dvojbarevný potisk, a to za cenu jen o malinko vyšší než jednobarevný. Tak už zbývá se nám jen ozvat a domluvit detaily.

Další články

AKU nářadí - pomocník, který vyžaduje důkladnou péči

Kategorie: Postřehy

Akumulátorové nůžky a další nástroje, obsahující baterie, se stávají součástí čím dál více domácností. Zcela oprávněně, vždyť za velmi dostupnou cenu dokáží ulehčit práci, a to zcela nevídaným způsobem! Jejich údržba však vyžaduje pozornost a zanedbáním bezpečnostních postupů může dojít až katastrofální situaci. Více v tomto článku, který doporučuji všem majitelům akumulátorových přístrojů.

Zase nám to komplikují..

Kategorie: Postřehy

Loňská úroda vína je poslední, kdy nemusíme na etiketách označovat nutriční hodnoty vína v lahvi. A nejenom to. Po letošním vinobraní nás čekají další povinnosti, které jsou z pohledu vinaře, ale i konzumenta slušně řečeno absurdní. Tak se na ně podívejme blíže.

Jak napravit (nejen) přesířené víno

Kategorie: Postřehy

Jak se blíží vinobraní, snaží se vinaři vyprázdnit své sklepy a houfně lahvují. Může se stát, že při této překotné činnosti udělají chybu. Nejčastější je, že víno je před lahvováním neupravené, fádní a přesířené. Existuje nějaké řešení? Kupodivu již ano. A nejde přitom o žádnou šílenou chemií, nýbrž čistý přírodní produkt. Čtěte dále.

Jak fungují postřiky

Kategorie: Postřehy

Přicházející jaro sebou nese nejen pocity probouzející se zahrady, ale i lehké obavy z toho, aby rostlinky byly po celou sezónu zdravé a přinesly své plody. O jejich ochraně různými postřiky jsme na tomto webu již přinesli desítky různých článků. Co tu ale ještě příliš nezaznělo, jsou vlastnosti těchto postřiků. Tedy jak a proč fungují. Součástí každého balení je i obsáhlý leták, kde toto vše najdeme. Obsahuje spoustu odborných termínů, kterým ale ne všichni rozumí nebo si nejsou jisti, co přesně znamenají. Proto se teď zaměříme na tyto termíny a pokusíme se je laicky vysvětlit.

Vinařské potřeby a inflace

Kategorie: Postřehy

Čas běží, začínají se rozbíhat košty, vína se finálně upravují, budou se lahvovat, ukládat a ve vinici pomalu začnou jarní ošetřovací práce. A také v zahradách. Stále se omílá v éteru slovo zdražování, inflace, marže.. Rád bych tedy dnes v rychlosti sdělil, jak to vypadá s růstem cen v naší branži, tedy v prodeji vinařských a hospodářských potřeb..

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku