S přípravkem SO2 Reagenz se na pultech našich prodejen setkáváme již několik let. Tento roztok na velmi rychlé a jednoduché změření obsahu volné síry ve víně jsem vám už několikrát představoval a vinaři, soudě podle počtu prodaných kusů, si stále více zvykají na jeho přednosti. Po intenzivním jednání s rakouským výrobcem rozšiřujeme konečně řadu produktů této firmy o další vynikající pomocníky při jednoduché analýze chemických vlastností vína. Vynikající na přípravcích, které vám dnes představím je i to, že při jejich používání nemusíte dokupovat další ampule nebo jiné pomůcky, při všem lze použít stávající zkumavka, stejná jako na měření volné SO2.
První novinka na našich pultech je přípravek Kyselina Reagenz. Jak už název napovídá, jde o roztok určený na měření obsahu kyselin ve víně i moštech. Postup při měření je podobný jako u měření volné SO2. Tedy, po rysku nalejete víno a pak jen dokapávat roztok. Před samotnou reakcí víno zežloutne a pak se zbarví do modro–zelené barvy. V tomto okamžiku je reakce hotová a hladina roztoku v ampulce přesně určí obsah kyselin v mg/l vína. Výhodou toho způsobu je, že díky většímu objemu roztoku dodaného do vína, na ampulce zcela přesně poznáte obsah kyselin. Osobně mám s tímto měřením velmi dobré zkušenosti. Porovnával jsem výsledky reagens s laboratorními a rozdíl byl minimální. Letošní úroda si s kyselinkami zahrála velmi divoce, skoré odrůdy jich mají méně, roséčka více a vína se zbytkovým cukrem se senzoricky těžko odhadují. Taková pomůcka je ve sklepě nepostradatelná, a určitě budete některými výsledky překvapeni.
Další novinkou je BK Reagenz. Na rozdíl od doposud běžně distribuovaného a velmi drahého bentotestu, dokáže BK Reagenz změřit bílkoviny i ve vínech ještě kalná, či přímo mošty. Měření je také velmi jednoduché. Do zkumavky nalejete 5 ml BK Reagenz a 5 ml vína. Směs důkladně protřepete a na základě barevného odstínu a srovnáním s pětistupňovou barevnou škálou, která je součástí návodu, určíte zda ve víně bílkovina je a pokud ano, přibližně kolik. Samozřejmě vám tento tester nenahradí přesné laboratorní zkoušky. Ale pokud ve víně bílkovina není, minimálně vám ušetří za laboratorní rozbor, který by to konstatoval také.
Pokud navíc umíte ještě jednoduchý tepelně-pěnový test na bílkoviny (kdo jej nezná, rádi mu princip v našich prodejnách Vinařského domu Dubňany vysvětlíme) kombinací těchto dvou technik zjistí obsah bílkovin téměř přesně a může se tak laboratoři vyhnou úplně. Při dnešních cenách za rozbory je to docela velká finanční úspora.
Pokud vás tyto nové preparáty zaujali, bude nejlépe, pokud se zastavíte v našich prodejnách a klidně vám jejich funkčnost i předvedeme. Dalo by se říct, že použitím těchto jednoduchých pomůcek si ušetříte neskutečně mnoho práce ať už s víny, která se budou zdát fádní, či naopak kyselá, ale i s otvíráním velkého množství zakalených lahví. Mně už se to párkrát stalo. A nejvíc mě vždy mrzel ten ztracený čas. A vědomí, že se tomu dalo předejít třeba pouhou minutou, které měření zabere.