Víno, stejně jako řada dalších potravin, obsahuje velké množství organických látek. Z látek dusíkaté povahy mají velký význam především aminokyseliny a bílkoviny. A právě bílkoviny nám umí ve víně vytvořit zákaly a vady v čistotě vína.
Pochází z hroznů, kde tvoří jakési látky proti mikrobiálnímu napadení. V sladčích ročnících vín se vyskytují ve větší míře, neboť platí úměra, že čím vyšší sladkosti hroznů, tím vyšší obsah bílkovin ve víně.
Již více jak 50 let se k odstraňování bílkovin ve víně používá bentonit. Jedná se vlastně o velmi kvalitní čiřící prostředek, který má záporný elektrický náboj. Ve víně se spojí s pozitivně nabitými bílkovinami, a umožňuje tak jejich sedimentaci na dno nádoby. Působí také pozitivně na odstranění nečistých vůní a chutí.
Dávkování je závislé na naměřené hodnotě bílkovin a objemu nádoby. Na odstranění bílkovin jsou velmi vhodné zejména granulované bentonity, jako například Plusgran Gel, které mají vynikající absorbční schopnosti a velmi dobře se rozmíchávají. Nezapomeňte také, že bentonity potřebují k činnosti nejméně 15°C. Tady přijdou ke slovu oblíbené ohřívače.
Pokud máte opravdu studený sklep, nebo nechcete ohřívat víno, můžete použít také bentonit Eiwex, který dokáže pracovat při teplotách od 6°C.
Ve víně je více bílkovinných frakcí. Jejich odstranění vyžaduje různá množství bentonitu. Dávky se mohou tedy vyšplhat i do vysokých čísel. Ale i v tomto směru je potřeba postupovat obezřetně a velmi precizně. Vysoké dávky bentonitu mohou i negativně ovlivnit aromatický a chuťový projev vína.
Bentonit odstraňuje stabilní i nestabilní bílkoviny. Používá se, aby se snížil zejména obsah nestabilních a na teplo citlivých bílkovin, aby nedocházelo v lahvích k tvorbě bílkovinných zákalů. Také taniny se s bílkovinami velmi dobře vážou. Ve vyšších dávkách také může způsobit, zejména u mladých vín, ztrátu barvy!
V naší nabídce máme rovněž speciální roztok BK Reagenz, který velmi rychlým a jednoduchým způsobem dokáže bílkovinu ve víně změřit. I když není levný, dokáže vám v případě prodeje vín s vysokým obsahem bílkovin ušetřit několikanásobně vyšší peníze za zakalená a znehodnocená vína.
Zbytečná práce a promarněný čas. Vše se musí udělat znovu. A tomu se dá předejít právě precizním a důkladným odstraněním bílkovin.