Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu stěhování skladů bude ve dnech 16.4. (út) až 23.4. (út) zastaveno zpracování eshop objednávek. Zásilky budeme expedovat po tomto datu. Je nutné upozornit, že dodání objednávky proto může mít i více než týdenní zpoždění.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Bílkoviny musí pryč!

Víno, stejně jako řada dalších potravin, obsahuje velké množství organických látek. Z látek dusíkaté povahy mají velký význam především aminokyseliny a bílkoviny. A právě bílkoviny nám umí ve víně vytvořit zákaly a vady v čistotě vína.

Pochází z hroznů, kde tvoří jakési látky proti mikrobiálnímu napadení. V sladčích ročnících vín se vyskytují ve větší míře, neboť platí úměra, že čím vyšší sladkosti hroznů, tím vyšší obsah bílkovin ve víně.

Již více jak 50 let se k odstraňování bílkovin ve víně používá bentonit. Jedná se vlastně o velmi kvalitní čiřící prostředek, který má záporný elektrický náboj. Ve víně se spojí s pozitivně nabitými bílkovinami, a umožňuje tak jejich sedimentaci na dno nádoby. Působí také pozitivně na odstranění nečistých vůní a chutí.

Dávkování je závislé na naměřené hodnotě bílkovin a objemu nádoby. Na odstranění bílkovin jsou velmi vhodné zejména granulované bentonity, jako například Plusgran Gel, které mají vynikající absorbční schopnosti a velmi dobře se rozmíchávají. Nezapomeňte také, že bentonity potřebují k činnosti nejméně 15°C. Tady přijdou ke slovu oblíbené ohřívače.

Pokud máte opravdu studený sklep, nebo nechcete ohřívat víno, můžete použít také bentonit Eiwex, který dokáže pracovat při teplotách od 6°C.

Ve víně je více bílkovinných frakcí. Jejich odstranění vyžaduje různá množství bentonitu. Dávky se mohou tedy vyšplhat i do vysokých čísel. Ale i v tomto směru je potřeba postupovat obezřetně a velmi precizně. Vysoké dávky bentonitu mohou i negativně ovlivnit aromatický a chuťový projev vína.

Bentonit odstraňuje stabilní i nestabilní bílkoviny. Používá se, aby se snížil zejména obsah nestabilních a na teplo citlivých bílkovin, aby nedocházelo v lahvích k tvorbě bílkovinných zákalů. Také taniny se s bílkovinami velmi dobře vážou. Ve vyšších dávkách také může způsobit, zejména u mladých vín, ztrátu barvy! 

V naší nabídce máme rovněž speciální roztok BK Reagenz, který velmi rychlým a jednoduchým způsobem dokáže bílkovinu ve víně změřit. I když není levný, dokáže vám v případě prodeje vín s vysokým obsahem bílkovin ušetřit několikanásobně vyšší peníze za zakalená a znehodnocená vína.

Zbytečná práce a promarněný čas. Vše se musí udělat znovu. A tomu se dá předejít právě precizním a důkladným odstraněním bílkovin. 

Související produkty

Bentonit Eiwex granulát 1 kg

Bentonit Eiwex granulát 1 kg
 Doporučujeme
 TOP PRODUKT
69 Kč
Vynikající přírodní granulovaný bentonit, účinný již od 6°C! Vhodný pro odstranění tepelně labilních bílkovin u vína, moštů atd. Je vhodný také ke snížení obsahu taninů a k zastavení kvasných a jiných procesů.
+ -
ks
skladem

Bílkoviny Reagenz

719 Kč
Roztok na měření bílkovin ve víně, moštech a šťávách 250 ml.
+ -
ks
skladem

BentoHill Plusgran Gel 1 kg

75 Kč
Vysoce kvalitní bentonit na sodno-vápenaté bázi.
+ -
ks
skladem

Topítko

339 Kč
Ponorný ohřívač s termostatem 300 W, vhodný například na ohřev rmutu či moštu.
+ -
ks
skladem

Další články

Nepodceňujte ošetření révy po zimním řezu

Kategorie: Zima

Vinice i sady si v tomto zimním období opět žádají naši přítomnost ať už zimním řezem, vázáním, roznášením dravého roztoče nebo třeba také ošetření zimních ran po řezu, o kterém se tu budeme bavit. Řekl bych, že většina vinařů tuhle činnost ve vinici neprovádí, což je velká chyba. Popíšeme si, co může vést k tomu, když řezné rány neošetříme a taky čím provést ochranu.

Ochrana proti kadeřavosti broskvoně - první postřik

Kategorie: Zima

Máme sice období zimy, ale počasí se tomuto ročnímu období nepodobá. Je proto velmi vhodné začít uvažovat nad ochranou proti kadeřavosti broskvoně, která je v našich podmínkách bohužel velmi častá a zahrádkáře trápí napříč naší zemí i celou střední Evropou. Z tohoto důvodu je dobré broskvoně proti kadeřavosti ošetřit, jelikož tímto brzkým krokem je na boj proti této zákeřné chorobě připravíme.

Řez révy očima vinaře

Kategorie: Zima

Zimní řez považujeme za nejdůležitější práci ve vinici, jehož hlavním cílem jsou udržení správného tvaru keře, regulace plodnosti a udržení správné rovnováhy. Kdy jej ideálně začít? Má na to vliv výběr odrůd ve vinici? Jednoleté, dvouleté, nebo staré dřevo? A jak je to s množstvím oček na keři? Čtěte dále.

Máme nové filtrační desky. A jsme za to rádi

Kategorie: Zima

Že se k filtraci vína v našem prostředí menších vinařů používá takzvaný deskový filtr, jsme vám na našem blogu Rádce pěstitele představili už v předchozích článcích. Bylo to především o kvalitních čerpadlech a filtrech Italského výrobce Rover. A já dnes naváži na “munici” pro tyto deskové filtry, tedy filtrační desky.

Čím filtrovat

Kategorie: Zima

V minulém díle jsme se dívali na čerpadla a tímto plynule navážeme na příbuznou technologií - filtraci. Všechna čerpadla, i když v mírně upravené formě, se totiž používají i na velmi oblíbených deskových filtrech Colombo. A k tomuto tématu patří také filtrace vína, protože deskové filtry, nejvíce používané ve sklepích malých a středních vinařů, pohání právě tyto stroje. Jaké máme druhy filtrů a filtračních desek a proč na tom záleží? Čtěte dále.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku