Powered by Smartsupp
Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Co je hroznový koncentrát a jak se používá

Jsou ročníky, kdy hrozny nádherně dozrají s ideálním množství přirozeného cukru. A pak jsou ročníky, kdy některým vínům cukr vyloženě chybí. Tedy, správně řečeno, zbytkový hroznový cukr v chuti, kterého zrovna letos moc není. Naštěstí lze i suchá vína dodatečně „zjemnit“ zahuštěným hroznovým moštem. Nejde o žádný převratný vynález, používal se již ve starém Římě. Kvalita tohoto moštu závisí na původu hroznů, zpracování a uchování. Přidá do vína nejen hroznový cukr, ale také kyseliny či polyfenoly, které poměrně zásadně mění víno, většinou k lepšímu. Co to vlastně je a jak se používá? Čtěte dále.

Zbyněk Kopeček, 21.11.2022.

Co to vlastně je

Zahuštěný mošt je vlastně rektifikovaný moštový koncentrát, který byl vyrobený částečným odstraněním vody z moštu pomocí rektifikační kolony. Jedná se o mimořádně čistý produkt. Při technickém rozboru jeho použití není zjistitelné, nebo spíše, je shodné s přirozeným hroznovým cukrem a jeho používání probíhá podle stejného principu jako doslazování cukrem.

Hroznový koncentrát

Hroznový koncentrát je v podstatě 100% čistý hroznový sirup.

Jak a kdy jej použít

Dosladit víno tímto způsobem je vhodné zejména při procesu kvašení, nebo v době školení vína. Tedy zhruba v od října až do konce zimy

Když už bylo zmíněno školení vína, víte například, jak funguje chladnomilný bentonit? Kdy stočit víno z kvasnicA nebo jak je to s dosiřováním vína? O těchto tématech a mnoho a mnoho dalších pojednávají články na našem blogu rádce pěstitele.

Dávkování se přesně těžko stanovuje, jelikož každý nápoj má své unikátní vlasnosti a každý vinař má na něj své specifické chuťové požadavky. Obecně se ale dá se říci, že přibližně jedno deci koncentrátu vám zvýší ve sto litrech vína cukernatost o jeden gram.

Co se týká výrobců hroznového koncentrátu, těmi největšími jsou samozřejmě země s největšími rozlohami vinic, a tedy i s největším potenciálem kvalitních hroznů, ze kterých se metodou odpařování koncentrát chystá. V Evropě je to Španělsko, Itálie a Francie. 

Je hroznový koncentrát dostupný i malovinařům? 

U nás máme tento produkt od dvou opravdu špičkových výrobců, s nimiž jsme spokojeni a koncentrát od nich odebíráme již řadu let. A i když byli někteří další dodavatelé levnější, vždy se to brzy projevilo na kvalitě tohoto koncentrátu - uměl se totiž v obalových nádobách rozkvášet, chyběla mu přirozená vůně po hroznech, byl nečistý a podobně. 

Jedná se tedy o kvalitní francouzský a italský výrobek, pocházející z podobných viničních poloh jako máme my (velká výhoda) a který je konstantně velmi kvalitní a hlavně stabilní. Samozřejmostí je certifikát kvality k tomuto výrobku. 

Dá se sehnat v balení 2 kg (což se projevilo jako ideální pro malovinaře), zároveň ale je možno pořídit i kanystr 25 Kg nebo i větší množství za individuální cenu. Všechno je jen o domluvě.

Stáčení, filtrace, čiření... to jsou jedny z nejčastějších činností při výrobě (nejen) vína. Základní nástroj je zde elektrické čerpadlo. Jaké jsou typy, na co se přesně používají a jak fungují? Vše ve článku Co máme za čerpadla?

Hroznový koncentrát je pro malovinaře vynikající pomocník. Dokáže víno zjemnit a rozvonět. Ale i tady ovšem platí všeho s mírou a před aplikací výrazně doporučuji udělat několik pokusů s poměrem koncentrátu v menším množství vína, a po několika dnech či týdnech, kdy se víno s moštem spojí, vybrat tzv.“hubometrickou zkouškou“ ideální poměr, který se vám líbí. 

Použití tohoto sladkého a velmi zdravého sirupu není limitováno jen vinařstvím. Tady se fantazii meze nekladou. Například kolega jej použil při výrobě domácího cideru, kdy po dokvašení zjistil, že jablečné víno je až příliš kyselé. Přidal do něj tedy menší množství tohoto koncentrátu, který jej uhladil a výsledkem byl opravdu šťavnatý a osvěžující cider. 

Já jsem si s ním v létě sladil studenou vodu na pití. S citronem vynikající.

Související produkty

FermiHill výživa Active PRO 20 g

FermiHill výživa Active PRO 20 g
 TOP PRODUKT
19 Kč
Komplexní výživa vytváří ideální prostředí pro rozvoj a růst kvasinek.
+ -
ks
skladem

Akumulátorové nůžky Garden Hill 20

3 790 Kč
Bezdrátové zahradnické nůžky, vyrobeny z vysoce uhlíkové oceli SK5 a poháněny bezkartáčovým motorem. Nůžky lze použít k ořezávání měkkých větví o průměru cca 20 mm nebo k řezání hliníkově-plastových trubek do 25 mm. Elektrické nůžky je nárazuvzdorné, neklouzavé a ergonomické.
+ -
ks
skladem

FermiHill Tropic 20 g

FermiHill Tropic 20 g
 TOP PRODUKT
49 Kč
Pro intenzivní bílá a růžová vína. Podporuje aromatickou výraznost a komplexnost, plné ovocné a citrusové tóny.
+ -
ks
skladem

BentoHill Plusgran Gel 1 kg

75 Kč
Vysoce kvalitní bentonit na sodno-vápenaté bázi.
+ -
ks
skladem

Bentonit Eiwex granulát 1 kg

Bentonit Eiwex granulát 1 kg
 Doporučujeme
 TOP PRODUKT
69 Kč
Vynikající přírodní granulovaný bentonit, účinný již od 6°C! Vhodný pro odstranění tepelně labilních bílkovin u vína, moštů atd. Je vhodný také ke snížení obsahu taninů a k zastavení kvasných a jiných procesů.
+ -
ks
skladem

Akumulátorové nůžky Hill Pruner

Akumulátorové nůžky Hill Pruner
 Doporučujeme
3 999 Kč
Bezdrátové akumulátorové zahradnické nůžky Hill Pruner jsou určeny do vinice sadu či zahrad, a to pro řezání a zastřihování větví o průměru 25 – 30 mm.
u dodavatele - na dotaz

Bílkoviny Reagenz

719 Kč
Roztok na měření bílkovin ve víně, moštech a šťávách 250 ml.
+ -
ks
skladem

Brožura - Chci udělat parádní víno - aktualizovaná verze

Brožura - Chci udělat parádní víno - aktualizovaná verze
 Doporučujeme
99 Kč
Celý název „Chci udělat parádní víno, ale nejsu velkovinař, aneb velká vína lze dělat i v malé bečce" mluví za vše. A co víc? Brožura je aktualizovaná o nová speciální témata!
+ -
ks
skladem

Dosiřovací tablety KPS Tabs 2

14 Kč
Tablety přidávající volnou síru do vína.
+ -
ks
skladem

Hroznový koncentrát (cukr) 2 kg

Hroznový koncentrát (cukr) 2 kg
 TOP PRODUKT
198 Kč
Přírodní potravinářské sladidlo bez konzervantů.
+ -
ks
skladem

Kyselina Reagenz

189 Kč
Roztok k určení kyselin ve víně a moštech. Obsah:250 ml.
+ -
ks
skladem

Laboratoř našeho strýca

Laboratoř našeho strýca
 Doporučujeme
1 099 Kč
Exkluzivní soupravava roztoků na měření síry, kyseliny a bílkovin + zkumavka. Jako bonus příručka "Chci udělat parádní víno, ale nejsu velkovinař". To vše v dárkovém balení.
+ -
ks
skladem

Premium® Limousin 10 g

99 Kč
Kvalitní tanin, poskytující větší aromatickou komplexnost a plnost, stabilitu, perspektivu pro zrání, ...
+ -
ks
skladem

Premium® Tostato 10 g

249 Kč
Nejlepší z nejlepších. Tanin z opalovaného dubového dřeva vhodný pro vína, destiláty i ostatní produkty.
+ -
ks
skladem

SO2 - Reagenz

SO2 - Reagenz
 TOP PRODUKT
139 Kč
Vynikající jednosložkový roztok na rychlé měření volné síry ve víně.
+ -
ks
skladem

Další články

Nepodceňujte ošetření révy po zimním řezu

Kategorie: Zima

Vinice i sady si v tomto zimním období opět žádají naši přítomnost ať už zimním řezem, vázáním, roznášením dravého roztoče nebo třeba také ošetření zimních ran po řezu, o kterém se tu budeme bavit. Řekl bych, že většina vinařů tuhle činnost ve vinici neprovádí, což je velká chyba. Popíšeme si, co může vést k tomu, když řezné rány neošetříme a taky čím provést ochranu.

Ochrana proti kadeřavosti broskvoně - první postřik

Kategorie: Zima

Máme sice období zimy, ale počasí se tomuto ročnímu období nepodobá. Je proto velmi vhodné začít uvažovat nad ochranou proti kadeřavosti broskvoně, která je v našich podmínkách bohužel velmi častá a zahrádkáře trápí napříč naší zemí i celou střední Evropou. Z tohoto důvodu je dobré broskvoně proti kadeřavosti ošetřit, jelikož tímto brzkým krokem je na boj proti této zákeřné chorobě připravíme.

Řez révy očima vinaře

Kategorie: Zima

Zimní řez považujeme za nejdůležitější práci ve vinici, jehož hlavním cílem jsou udržení správného tvaru keře, regulace plodnosti a udržení správné rovnováhy. Kdy jej ideálně začít? Má na to vliv výběr odrůd ve vinici? Jednoleté, dvouleté, nebo staré dřevo? A jak je to s množstvím oček na keři? Čtěte dále.

Máme nové filtrační desky. A jsme za to rádi

Kategorie: Zima

Že se k filtraci vína v našem prostředí menších vinařů používá takzvaný deskový filtr, jsme vám na našem blogu Rádce pěstitele představili už v předchozích článcích. Bylo to především o kvalitních čerpadlech a filtrech Italského výrobce Rover. A já dnes naváži na “munici” pro tyto deskové filtry, tedy filtrační desky.

Čím filtrovat

Kategorie: Zima

V minulém díle jsme se dívali na čerpadla a tímto plynule navážeme na příbuznou technologií - filtraci. Všechna čerpadla, i když v mírně upravené formě, se totiž používají i na velmi oblíbených deskových filtrech Colombo. A k tomuto tématu patří také filtrace vína, protože deskové filtry, nejvíce používané ve sklepích malých a středních vinařů, pohání právě tyto stroje. Jaké máme druhy filtrů a filtračních desek a proč na tom záleží? Čtěte dále.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku