S blížícími Vánoci se vína ve sklepě krásně čistí a vypadá to kvalitativně na skvělý ročník. Ale. Jak už jsem v mnoha sklepích postřehnul, některé typy vín čekají v době školení komplikace. Jaké v tomto období vlastně mohou nastat a jak se nimi co nejdecentněji vypořádat?
Zbyněk Kopeček, 30.11.2021
O sirce už tady několikrát byla řeč a bohužel i letos je sirka poměrně častým jevem, takže jen ve stručnosti – sirku poznáte charakteristický, zápachem po zkažených vejcích. Spolehlivým lékem na ni jsou jenoduché přípravky na bázi mědi, které již po několika hodinách reagují a váží na sebe H2S. My na tento problém doporučujeme velmi osvědčený italský přípravek Ramesol sirka stop. Balení 25 ml nebo 200 ml můžete použít podle intenzity vady v dávce 20 – 30 ml/hl, v závislosti na rozvinutosti sirky. Sediment za několik dní odstraňte stočením nebo i filtrací a víno pak bude v rámci pár týdnů vonět jako dřív.
Není to jen o sirce
Ale vína trpí i jinými problémy. Například vysoké hořčiny a trpkost. Taková vína mají svíravou a nepříjemnou chuť. Tyto příznaky jdou výrazně snížit přípravkem FitHill Proteina P. To je rostlinná bílkovina extrahovaná z hrášku Pisum sativum. Díky přírodním extrahovaným látkám dokáže FitHill výrazně upravit chuť směrem k příjemným tónům.
Těkavky a svíravé tóny dokážou nejen červená vína úplně zničit. Vína působí tence, kyselý odér je ve vůni a v chuti pálí na patře. Na zmírnění těchto nepříjemných tónů lze použít Pure Hill Speciál. Jedná se o vysoce kvalitní přípravek se šetrným a selektivním účinkem na chuť, vůni a barvu ošetřovaného vína. Ten nejen zlepšuje senzorické vlastnosti vína, chrání před oxidací, zlepšuje filtrovatelnost vína, ale hlavně odstraňuje ony nepříjemné třísloviny a polyfenoly.
Podobně jako Clarito Hill, který umí zlepšit stav zoxidovaných vín u bílých a růžových vín, navíc u červených odstraní třísloviny a zjemní kyselé tóny v chuti.
Kdo pracuje z kaly ve víně, pravidleně je míchá, zdravé kvasnice pomocí batonáže (zvaný též jako batonage nebo sur-lie) do něj implantuje a tvoří tak víno větší, tomu doporučuji enzym Rapidase Hill Batonáž. Dokáže optimalizovat proces míchání na kvasnicích tím, že pomáhá uvolňovat manoproteiny a další prospěšné koloidy, obsažené v mrtvých kvasinkových buňkách. Proces je pak vyváženější a nehrozí nežádoucí problémy. Tím zlepšuje senzorické vlastnosti vína a jeho celkovou rovnováhu.
Takto vypadá míchání kalů. V našich podmínkách menších vinařů obvykle probíhá v demižonech či nerezových tancích, v takovém případě bohužel optický zážitek není tak silný (zdroj fotky: https://www.theglamorousgourmet.com/blog/wine-word-of-the-week-batonnage).
Pokud se vám zdá, že víno nemá to správné tělo, že je útlejší nebo dokonce na hraně oxidace, doporučuji FermiTan Harvest Hill, moderní, a hlavně přírodní materiál extrahovaný z lístků zeleného čaje. Tedy žádná chemie. Zvýší ve víně odolnost proti oxidaci, zvýrazní komplexní aroma a tělnatost vína.
Ferrari mezi taniny
A když už jsme u zvýšení senzorických a aromatických kvalit hotových vín, doporučuji použít kvalitní taniny. Myslím tím opravdu legendární a kvalitní taniny, jako je Premium UVA, Premium Limousin, který je výborný i do bílých vín a do zralých červených Premium Color. Jako třešnička na dortu je potom (alespoň podle našic zkušeností) TEN nejlepší z nejlepších - Premium Tostato.
Celá řada těchto TOP světových taninů je vyzkoušená, a pokud se při jejich aplikaci budete řídit návodem, docílíte výrazného zvýšení kvality vína. Potíž dříve byla v tom, že výrobce nabízel tyto špičkové taniny pouze v půlkilovém balení a výše, takže nejlevnější vyšel na 4000 Kč a výš. Abych nabídli tyto jedinečné pomocníky i malým vinařstvím, začali jsme je přebalovat i do malých, 10gramových obalů. Při doporučeném dávkování stačí toto balení na 100 až 200 l vína.
Novou řadou přípravků Hill, které jsem dnes tak trochu představil, otvíráme nové možnosti napravení problematických vín. Jak říká známý citát - život je příliš krátký na to abychom pili špatné víno. A na vypálení je vždycky času dost..
Pokud byste se o nejen těchto, ale i dalších kvalitních přípravcích chtěli dozvědět více, neváhejte nás navštívit v naší specializované prodejně v Dubňanech. Rádi vám vše ukážeme a vysvětlíme. A jestli to chcete vědět hned, není nic jednoduššího, než se pustit do dalších článků rádce vinaře či prohlídnout si přímo stránky produktů. To vše na tomto našem webu máme. Tedy veškerý náš sortiment, včetně podrobných údajů, návodů, článků, tipů, triků a všeho dalšího, co jde dnes na internetu najít.