Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu stěhování skladů bude ve dnech 16.4. (út) až 23.4. (út) zastaveno zpracování eshop objednávek. Zásilky budeme expedovat po tomto datu. Je nutné upozornit, že dodání objednávky proto může mít i více než týdenní zpoždění.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Co s mladými (a zlobivými) víny

S blížícími Vánoci se vína ve sklepě krásně čistí a vypadá to kvalitativně na skvělý ročník. Ale. Jak už jsem v mnoha sklepích postřehnul, některé typy vín čekají v době školení komplikace. Jaké v tomto období vlastně mohou nastat a jak se nimi co nejdecentněji vypořádat? 

Zbyněk Kopeček, 30.11.2021 

O sirce už tady několikrát byla řeč a bohužel i letos je sirka poměrně častým jevem, takže jen ve stručnosti – sirku poznáte charakteristický, zápachem po zkažených vejcích. Spolehlivým lékem na ni jsou jenoduché přípravky na bázi mědi, které již po několika hodinách reagují a váží na sebe H2S. My na tento problém doporučujeme velmi osvědčený italský přípravek Ramesol sirka stop. Balení 25 ml nebo 200 ml můžete použít podle intenzity vady v dávce 20 – 30 ml/hl, v závislosti na rozvinutosti sirky. Sediment za několik dní odstraňte stočením nebo i filtrací a víno pak bude v rámci pár týdnů vonět jako dřív.

Není to jen o sirce

Ale vína trpí i jinými problémy. Například vysoké hořčiny a trpkost. Taková vína mají svíravou a nepříjemnou chuť. Tyto příznaky jdou výrazně snížit přípravkem FitHill Proteina P. To je rostlinná bílkovina extrahovaná z hrášku Pisum sativum. Díky přírodním extrahovaným látkám dokáže FitHill výrazně upravit chuť směrem k příjemným tónům.

Těkavky a svíravé tóny dokážou nejen červená vína úplně zničit. Vína působí tence, kyselý odér je ve vůni a v chuti pálí na patře. Na zmírnění těchto nepříjemných tónů lze použít Pure Hill Speciál. Jedná se o vysoce kvalitní přípravek se šetrným a selektivním účinkem na chuť, vůni a barvu ošetřovaného vína. Ten nejen zlepšuje senzorické vlastnosti vína, chrání před oxidací, zlepšuje filtrovatelnost vína, ale hlavně odstraňuje ony nepříjemné třísloviny a polyfenoly. 

Podobně jako Clarito Hill, který umí zlepšit stav zoxidovaných vín u bílých a růžových vín, navíc u červených odstraní třísloviny a zjemní kyselé tóny v chuti. 

Kdo pracuje z kaly ve víně, pravidleně je míchá, zdravé kvasnice pomocí batonáže (zvaný též jako batonage nebo sur-lie) do něj implantuje a tvoří tak víno větší, tomu doporučuji enzym Rapidase Hill Batonáž. Dokáže optimalizovat proces míchání na kvasnicích tím, že pomáhá uvolňovat manoproteiny a další prospěšné koloidy, obsažené v mrtvých kvasinkových buňkách. Proces je pak vyváženější a nehrozí nežádoucí problémy. Tím zlepšuje senzorické vlastnosti vína a jeho celkovou rovnováhu.

Takto vypadá míchání kalů. V našich podmínkách menších vinařů obvykle probíhá v demižonech či nerezových tancích, v takovém případě bohužel optický zážitek není tak silný (zdroj fotky: https://www.theglamorousgourmet.com/blog/wine-word-of-the-week-batonnage).

Pokud se vám zdá, že víno nemá to správné tělo, že je útlejší nebo dokonce na hraně oxidace, doporučuji FermiTan Harvest Hill, moderní, a hlavně přírodní materiál extrahovaný z lístků zeleného čaje. Tedy žádná chemie. Zvýší ve víně odolnost proti oxidaci, zvýrazní komplexní aroma a tělnatost vína.

Ferrari mezi taniny

A když už jsme u zvýšení senzorických a aromatických kvalit hotových vín, doporučuji použít kvalitní taniny. Myslím tím opravdu legendární a kvalitní taniny, jako je Premium UVA, Premium Limousin, který je výborný i do bílých vín a do zralých červených Premium Color. Jako třešnička na dortu je potom (alespoň podle našic zkušeností) TEN nejlepší z nejlepších - Premium Tostato.

Celá řada těchto TOP světových taninů je vyzkoušená, a pokud se při jejich aplikaci budete řídit návodem, docílíte výrazného zvýšení kvality vína. Potíž dříve byla v tom, že výrobce nabízel tyto špičkové taniny pouze v půlkilovém balení a výše, takže nejlevnější vyšel na 4000 Kč a výš. Abych nabídli tyto jedinečné pomocníky i malým vinařstvím, začali jsme je přebalovat i do malých, 10gramových obalů. Při doporučeném dávkování stačí toto balení na 100 až 200 l vína. 

Novou řadou přípravků Hill, které jsem dnes tak trochu představil, otvíráme nové možnosti napravení problematických vín. Jak říká známý citát - život je příliš krátký na to abychom pili špatné víno. A na vypálení je vždycky času dost..

Pokud byste se o nejen těchto, ale i dalších kvalitních přípravcích chtěli dozvědět více, neváhejte nás navštívit v naší specializované prodejně v Dubňanech. Rádi vám vše ukážeme a vysvětlíme. A jestli to chcete vědět hned, není nic jednoduššího, než se pustit do dalších článků rádce vinaře či prohlídnout si přímo stránky produktů. To vše na tomto našem webu máme. Tedy veškerý náš sortiment, včetně podrobných údajů, návodů, článků, tipů, triků a všeho dalšího, co jde dnes na internetu najít.

Související produkty

Pure Hill speciál 50 g

99 Kč
Kaseinátový přípravek s kladným účinkem na vlastnosti vína.
+ -
ks
skladem

Pure Hill speciál 500 g

649 Kč
Kaseinátový přípravek s kladným účinkem na vlastnosti vína.
+ -
ks
skladem

Clarito Hill 50 g

39 Kč
Kombinovaný krášlící čiřící prostředek s vysokým stabilizačním efektem.
+ -
ks
skladem

Rapidase Hill Batonáž 5 g

Rapidase Hill Batonáž 5 g
 TOP PRODUKT
69 Kč
Enzymatický přípravek optimalizující zrání vín na kvasnicích.
+ -
ks
skladem

FermiTan Harvest Hill (EasyTan Harvest SG) 500 g

669 Kč
Směs elagických taninů pro enologické použití.
+ -
ks
skladem

FermiTan Harvest Hill (Easy Tan Harvest SG) 100 g

119 Kč
Směs elagických taninů pro enologické použití.
+ -
ks
skladem

FermiTan Harvest Hill (Easy Tan Harvest SG) 20 g

39 Kč
Směs elagických taninů pro enologické použití.
+ -
ks
skladem

FitoHill Proteina P 20 g

29 Kč
Rostlinný prostředek s čiřícím účinkem.
+ -
ks
skladem

FitoHill Proteina P 100 g

89 Kč
Rostlinný prostředek s čiřícím účinkem. Odstraňuje trpkost v chuti.
+ -
ks
skladem

Fitohill Proteina P 500 g

489 Kč
Rostlinný prostředek s čiřícím účinkem. Odstraňuje trpkost v chuti.
+ -
ks
skladem

Premium® Limousin 10 g

99 Kč
Kvalitní tanin, poskytující větší aromatickou komplexnost a plnost, stabilitu, perspektivu pro zrání, ...
+ -
ks
skladem

Premium® UVA 10 g

169 Kč
Špičkový tanin rozsáhlého využití a vlastností.
+ -
ks
skladem

Ramesol sirka stop 25 ml

Ramesol sirka stop 25 ml
 TOP PRODUKT
59 Kč
Tekutý přípravek k odstranění sirovodíkového aroma ve víně (sirka).
+ -
ks
skladem

Ramesol sirka stop 100 ml

199 Kč
Tekutý přípravek k odstranění sirovodíkového aroma ve víně (sirka).
+ -
ks
skladem

Další články

Nepodceňujte ošetření révy po zimním řezu

Kategorie: Zima

Vinice i sady si v tomto zimním období opět žádají naši přítomnost ať už zimním řezem, vázáním, roznášením dravého roztoče nebo třeba také ošetření zimních ran po řezu, o kterém se tu budeme bavit. Řekl bych, že většina vinařů tuhle činnost ve vinici neprovádí, což je velká chyba. Popíšeme si, co může vést k tomu, když řezné rány neošetříme a taky čím provést ochranu.

Ochrana proti kadeřavosti broskvoně - první postřik

Kategorie: Zima

Máme sice období zimy, ale počasí se tomuto ročnímu období nepodobá. Je proto velmi vhodné začít uvažovat nad ochranou proti kadeřavosti broskvoně, která je v našich podmínkách bohužel velmi častá a zahrádkáře trápí napříč naší zemí i celou střední Evropou. Z tohoto důvodu je dobré broskvoně proti kadeřavosti ošetřit, jelikož tímto brzkým krokem je na boj proti této zákeřné chorobě připravíme.

Řez révy očima vinaře

Kategorie: Zima

Zimní řez považujeme za nejdůležitější práci ve vinici, jehož hlavním cílem jsou udržení správného tvaru keře, regulace plodnosti a udržení správné rovnováhy. Kdy jej ideálně začít? Má na to vliv výběr odrůd ve vinici? Jednoleté, dvouleté, nebo staré dřevo? A jak je to s množstvím oček na keři? Čtěte dále.

Máme nové filtrační desky. A jsme za to rádi

Kategorie: Zima

Že se k filtraci vína v našem prostředí menších vinařů používá takzvaný deskový filtr, jsme vám na našem blogu Rádce pěstitele představili už v předchozích článcích. Bylo to především o kvalitních čerpadlech a filtrech Italského výrobce Rover. A já dnes naváži na “munici” pro tyto deskové filtry, tedy filtrační desky.

Čím filtrovat

Kategorie: Zima

V minulém díle jsme se dívali na čerpadla a tímto plynule navážeme na příbuznou technologií - filtraci. Všechna čerpadla, i když v mírně upravené formě, se totiž používají i na velmi oblíbených deskových filtrech Colombo. A k tomuto tématu patří také filtrace vína, protože deskové filtry, nejvíce používané ve sklepích malých a středních vinařů, pohání právě tyto stroje. Jaké máme druhy filtrů a filtračních desek a proč na tom záleží? Čtěte dále.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku