Powered by Smartsupp
Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Je lepší nerezová nádrž nebo demižon?

Téma skladování vín je aktuálně velmi žhavé a zrovna nerezové nádoby lze již spatřit i v těch nejmenších sklepích Moravy, Čech i Slovenska. Možnosti vinařů jsou totiž čím dál větší a pokud si lze zjednodušit nějakou tu práci a ušetřit tak námahu a koneckonců i čas, není vůbec na škodu, podívat se na to blíže.

Zbyněk Kopeček, Vinařský dům Kopeček, 21.01.2022

Souboj o ideální nádobu pro skladování nápojů u malovinařů stále svádí nerez a sklo (ponechejme teď dřevěné bečky stranou – ty v případě červeného vína mají své pevné a nenahraditelné místo). Která je tedy lepší – nerezová nádrž nebo demižon?

Dubňanská nostalgie

Doby, kdy demižony vyráběla moravská sklárna, sídlící jeden kilometr od našeho Vinařského domu Kopeček, jsou pryč a můžeme na ně jen nostalgicky vzpomínat. Co se týká kvality, tyto demižony bohužel nebyly úplně ideální. Vyráběly se totiž foukáním a tudíž v nejexponovanějším místě (na tzv „prsách“ - tedy v nejširším obvodu), bylo sklo tenké jako žárovka. Znám mnoho starých vinařů, kterým alespoň jednou v životě tento demižon praskl a často je tak i vážně pořezal.

Dnes se demižony vyrábí technologií lisování skla a tak je jejich vrstva stejně silná a bezpečná na kterémkoliv místě nádoby. Jsou opravdu kvalitní. Navíc, všechny objemy (tedy od pěti litrů a výš) se dají koupit v praktickém, lehce omyvatelném plastovém obalu s úchyty.

Lehké a skvělé – nerezové nádoby

Pak jsou tu nerezové nádrže. Což je v podstatě barel z nerezové legované oceli. Krom tohoto obalu nádrž obsahuje i plovoucí víko, duši, silikonovou hadičku, pumpu s manometrem, kvasnou zátku a výpustný (a koštovací) ventil. Víc není třeba. 

Vinaři na těchto výrobcích oceňují několik věcí. Například lehkost. Ta je důležitá nejen při manipulaci a uložení. Například 100 l nádrž váží jen 7 Kg! Je tedy opravdu výrazně lehčí než skleněný 50litrový demižon v koši. 

Další skvělou vlastnost vinař ocení při čištění, které jde opravdu snadno. Vinný kámen či jiné usazeniny vymyjete úplně snadno horkou vodou bez jakékoliv chemie. Ušlechtilá nerezová ocel je zárukou dobré hygieny a legování chrání nádrž před rezavěním.

A asi největší výhodou v našich podmínkách malých sklepů je plovoucí víko. Díky tomuto zařízení, které hermeticky uzavře nápoj v jakémkoliv momentálním objemu, odpadá neustálá starost “dolévání po vrch”.

A vítězem je...

Každý. Tedy každý z nás, komu nerezka či demižon dobře slouží a má z toho radost. Když se já podívám do mého vinného sklepa a vzpomenu si, jak vypadal před 20 lety, je zde velký vývoj. Kdysi tu byla mezi bečkami v různých formacích poskládaná armáda demižonků různých velikostí. Zajímavý pohled. Ale té práce okolo toho…

Dnes tu stále zůstávají bečky, ale pěkně v řadách tu jsou také nerezové nádrže o objemu od 50 do 500 litrů. I když to esteticky nevypadá tak “tradičně” jako s demižony, práce s nerezkami je výrazně jednodušší a nedokážu si bez nich výrobu a skladování bílých vín už vůbec představit. 

Ale abych tu demižony nehanil, je třeba také dodat, že i dnes u mě mají své sice malé, ale nezastupitelné místo. To když dovezu z pěstitelské pálenice čerstvou slivovici – stočím ji do demižonu, na hrdlo jenom lehce položím vršek, a po pár měsících dýchání je nápoj připraven k lahvování.

Hodí se dodat, že oba typy nádrží na víno i ostatní nápoje máme ve Vinařském domě Kopeček běžně skladem. Objem demižonů začíná na 2 litrech a končí na 54 l. Větší se nevyrábějí. Co se týká nerezových nádrží, tady to začíná na 50 litrech (ale díky plovoucímu víku v ní můžete bez problému skladovat i 20 litrů), dále je 100 l, 150 l, velmi oblíbená 200 l, 300 l a poté po sto litrech dojdeme až do největší, tisícilitrové nádrže. 

Možností je tedy hodně a pokud toto téma zajímá více, podívejte se na kategorií demižony nebo nerezové nádrže, najdete zde spoustu informací. Anebo se zastavte se přímo v naší prodejně v Dubňanech a nádrže si klidně „osahejte“. Tento smysl nikdy nezklame.

Související produkty

Demižon 34 l

615 Kč
Kvalitní skleněný demižon o objemu 34 litrů od italského výrobce.
+ -
ks
pouze osobní odběr

Nerezová nádrž 100 l

5 490 Kč
Nerezová nádrž o objemu 100 l s rovným dnem.
+ -
ks
skladem

Nerezová nádrž 200 l

Nerezová nádrž 200 l
 TOP PRODUKT
6 890 Kč
Nerezová nádrž o objemu 200 l s rovným dnem.
+ -
ks
skladem

Speciální čistič demižonů 10-40l

749 Kč
Jednoduchý a velmi účinný čistič demižonů. Patentované zařízení se skládá z tyče, na jejímž konci je disk na velké nebo malé demižony, následuje tyč úchytky do vrtačky, která a rotací precizně myje vnitřní stěny demižonu. Určený pro demižon o objemu 10 - 40 l.
+ -
ks
skladem

Další články

Nepodceňujte ošetření révy po zimním řezu

Kategorie: Zima

Vinice i sady si v tomto zimním období opět žádají naši přítomnost ať už zimním řezem, vázáním, roznášením dravého roztoče nebo třeba také ošetření zimních ran po řezu, o kterém se tu budeme bavit. Řekl bych, že většina vinařů tuhle činnost ve vinici neprovádí, což je velká chyba. Popíšeme si, co může vést k tomu, když řezné rány neošetříme a taky čím provést ochranu.

Ochrana proti kadeřavosti broskvoně - první postřik

Kategorie: Zima

Máme sice období zimy, ale počasí se tomuto ročnímu období nepodobá. Je proto velmi vhodné začít uvažovat nad ochranou proti kadeřavosti broskvoně, která je v našich podmínkách bohužel velmi častá a zahrádkáře trápí napříč naší zemí i celou střední Evropou. Z tohoto důvodu je dobré broskvoně proti kadeřavosti ošetřit, jelikož tímto brzkým krokem je na boj proti této zákeřné chorobě připravíme.

Řez révy očima vinaře

Kategorie: Zima

Zimní řez považujeme za nejdůležitější práci ve vinici, jehož hlavním cílem jsou udržení správného tvaru keře, regulace plodnosti a udržení správné rovnováhy. Kdy jej ideálně začít? Má na to vliv výběr odrůd ve vinici? Jednoleté, dvouleté, nebo staré dřevo? A jak je to s množstvím oček na keři? Čtěte dále.

Máme nové filtrační desky. A jsme za to rádi

Kategorie: Zima

Že se k filtraci vína v našem prostředí menších vinařů používá takzvaný deskový filtr, jsme vám na našem blogu Rádce pěstitele představili už v předchozích článcích. Bylo to především o kvalitních čerpadlech a filtrech Italského výrobce Rover. A já dnes naváži na “munici” pro tyto deskové filtry, tedy filtrační desky.

Čím filtrovat

Kategorie: Zima

V minulém díle jsme se dívali na čerpadla a tímto plynule navážeme na příbuznou technologií - filtraci. Všechna čerpadla, i když v mírně upravené formě, se totiž používají i na velmi oblíbených deskových filtrech Colombo. A k tomuto tématu patří také filtrace vína, protože deskové filtry, nejvíce používané ve sklepích malých a středních vinařů, pohání právě tyto stroje. Jaké máme druhy filtrů a filtračních desek a proč na tom záleží? Čtěte dále.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku