Úvodní strana » Vinohrad a sklep » Ve vinohradě » Postřiky a přípravky na ochranu rostlin » Biologické přípravky

Uvedené fotky jsou pouze ilustrační a můžou se od zboží lišit.

WEIKI Přátelské bakterie pro zeleninu

Kód produktu: 2504

Ke zdravému růstu, odolnosti, vitalitě a plodnosti potřebuje zelenina miliardy užitečných mikroorganismů. Podobně jako my lidé. Jenže prospěšných bakterií je většinou málo. A od toho jsou tady probiotika weiki. Pomocí laktobacilů a dalších užitečných bakterií weiki zelenina lépe zakoření, poroste a nasadí více květů. Vy sklidíte větší úrodu a sladší rajčata nebo papriky a rostliny budou celkově v lepší kondici. Výsledky uvidíte už po měsíci.

229 Kč 189,26 Kč Bez DPH

Skladem < 10 ks

Dubňany: < 10 ks

Mělník: < 10 ks

- +

Ke zdravému růstu, odolnosti, vitalitě a plodnosti potřebuje zelenina miliardy užitečných mikroorganismů. Podobně jako my lidé. Jenže prospěšných bakterií je většinou málo. A od toho jsou tady probiotika weiki. Pomocí laktobacilů a dalších užitečných bakterií weiki zelenina lépe zakoření, poroste a nasadí více květů. Vy sklidíte větší úrodu a sladší rajčata nebo papriky a rostliny budou celkově v lepší kondici. Výsledky uvidíte už po měsíci. 

Pro jaké rostliny je přípravek určen?

Namíchali jsme speciální směs přátelských bakterií, které si rozumějí se zeleninou všech druhů, tvarů i barev. Ocení ji například:

rajče, paprika, okurka, cuketa, dýně, lilek, salát, kedluben, ředkev, mrkev, celer, petržel, řeřicha, cibule, červená řepa, květák, brokolice, zelí, kapusta.

Co jsou probiotika pro zeleninu a jak fungují?

Rostliny se moc neliší od nás. V lidském těle žijí miliardy mikroorganismů s obrovským vlivem na naše zdraví, odolnost i pohodu. Totéž platí pro rostlinnou říši. I v těle rostlin žijí miliardy neviditelných užitečných pomocníků. Kořeny jsou ponořené do půdního bakteriálního světa, který zelenině pomáhá přijímat živiny, růst, přizpůsobit se změnám a chrání ji před nemocemi i stresem. Za to rostliny užitečným bakteriím servírují potravu v podobě cukru z kořenových výměšků.

Užitečných bakterií ale bývá z různých důvodů málo a všude číhají patogeny, které mohou mít na zeleninu devastující vliv. Probiotika weiki se sedmi kmeny pečlivě zvolených, vzájemně se podporujících užitečných bakteriálních kmenů se postarají o to, aby bylo užitečných bakterií zase dost, vaše zelenina dokázala odolat patogenům a aby skvěle prospívala.

Posílením tábora užitečných bakterií zkrátka zelenině zajistíme snazší život. Výsledek? Lepší zdraví rostlin a větší a kvalitnější sklizeň.

Jak zelenině užitečné bakterie weiki pomohou?

Povzbudí zeleninu k růstu, vitalitě a větší plodnosti.

Zlepší zdraví a přirozenou obranyschopnost rostlin. Jsou skvělou prevencí, protože vytvářejí kyselinu mléčnou a další látky, které znepříjemňují život patogenům.

Povzbudí zeleninu k tvorbě kořenových výměšků, kterými se bakterie živí, a tím posílí její kořenový systém.

„Předžvýkají“ těžko stravitelné živiny do formy, kterou rostliny dokážou snadno využít. Lepší výživa má pozitivní vliv na plodnost.

Zpomalí případný nástup nemoci, zmírní její průběh. Rostlinky se rychleji zregenerují.

Dodají rostlinám sílu zvládat stres, změny prostředí, bojovat se suchem, mrazíky nebo lijáky a bránit se chorobám i škůdcům. To díky produkci fytohormonů.

Průběžně rostlinám naservírují potřebnou dávku fosforu a draslíku. Díky tomu pak sklidíte třeba sladší rajčata nebo papriky. Zeleniny se také urodí víc.

Probiotika jsou zcela neškodná a ekologická, takže jimi můžete úplně bez obav ošetřit i kořenovou zeleninu, květák nebo saláty.

Jak weiki pro zeleninu používat?

  • Je to úplně jednoduché. Vyndejte lahvičku z tuby, protřepejte a jedno víčko roztoku weiki vlijte do konvice se sedmi litry vody. Zamíchejte a hotovo. Zeleninu zalijte nebo jí dopřejte probiotickou spršku přímo na listy, květy, nebo dokonce plody.
  • Dávkování můžete upravit podle počasí, když je sucho, dáte víc vody, když hodně prší, stačí ředit méně. Zálivku nebo postřik opakujte asi jednou za 10 až 14 dní.
  • Pro představu: Jedna lahvička probiotik pokryje spotřebu třeba 12 velkých rajčatových keřů nebo cca 10 m2 zeleninového záhonku na celou sezonu.
  • Viditelné výsledky se objeví už po třetí až čtvrté zálivce nebo postřiku. Zelenina bude celkově vitálnější a čeká vás větší a kvalitnější úroda.

Proč potřebuji probiotika, není užitečných bakterií dost?

Možná vás napadá, proč do půdy probiotické bakterie přidávat, když je jich tam určitě dost. Bohužel většinou není.  Důvodem může být třeba používání minerálních hnojiv, která rostlinám poskytnou výživu bez námahy. Rostliny pak zleniví, netvoří dost kořenů ani sladkých kořenových výměšků. Bakterie přicházejí o zdroj potravy a umírají. Zelenina se stane závislou na své dávce minerálního krmení, a protože má slabé kořeny i imunitu, rozhodí ji jakýkoli větší stres v podobě přesazení, mrazíku, lijáku nebo napadení patogeny.

Část prvků z minerálních hnojiv se navíc odplaví do okolí, protože rostliny nedokážou všechny živiny zpracovat najednou. Asi jako kdybyste měli navařený obří hrnec polévky, a neměli ledničku. Najíte se, ale za chvíli bude hlad. Díky probiotikům se naopak vytvářejí zásoby živin na „horší časy“. Živiny se totiž pomalu uvolňují z organické hmoty, a tak si zelenina může sáhnout pro svačinku, kdykoli je potřeba.

Pokud v půdě ubývá prospěšných mikroorganismů, naruší se celý potravní řetězec přirozených obyvatel půdy a půda začne chřadnout, zelenina vadnout a s ní i naděje na pěknou úrodu. Zbývá nám pokusit se vše zachránit pomocí pesticidů. Jenže tím celý problém prohloubíme a zahradničení je pak spíš boj než radost. A také, kdo by to chtěl jíst, že? Proto pokud používáte minerální hnojivo, měli byste život do půdy průběžně vracet, ideálně v podobě probiotik v kombinaci s organickou hmotou, třeba mulčí nebo kompostem.

A co když používám jen přírodní hnojiva, která život v půdě podporují?

Půdu chudou na užitečné bakterie často najdete i v přírodních zahradách, protože granulovaná organická hnojiva, která většina z nás používá, už kvůli tepelné úpravě při zpracování téměř žádný život neobsahují. Bakterie se musí v této organické hmotě teprve znovu zabydlet, což značně uspíšíte pomocí probiotik.

Probiotika ale vaší zelenině hodně prospějí, i když používáte čerstvý kompost, koňský hnůj, slepičince nebo si vyrábíte jíchy. Užitečných bakterií jsou sice v čerstvých organických hnojivech davy, ale ne vždy dokážou žít pospolu, nebo dokonce spolupracovat. Čerstvá přírodní hnojiva navíc téměř vždy obsahují i patogenní, a tudíž často nebezpečné bakterie. A těm probiotika znesnadní život i množení.

Posílením tábora užitečných bakterií zkrátka zelenině zajistíte snazší život a klidnější růst, ať už živiny do půdy přidáváte jakýmkoli způsobem. To se pak zákonitě projeví na sklizni, kvetení i celkovém stavu rostlin.

Nahradí probiotika hnojivo?

Rostliny, stejně jako jakékoli jiné živé organismy, potřebují živiny. Zpravidla víc, než se jim podaří „ulovit“ kořínkem v záhonu. O truhlíku a květináči ani nemluvě, tam nejde vyslat ani dlouhatánský kořínek pro živiny v hlubších vrstvách půdy.

Po nějakém čase se živiny v záhoně nebo truhlíku vyčerpají a ani užitečné bakterie, pilně rozkládající organickou hmotu, nevyrobí dostatek živin pro velké jedlíky, jako je plodová zelenina nebo třeba zelí. A tady přichází na řadu hnojivo. My se přimlouváme za organická hnojiva, která jsou prospěšná nejen pro rostliny, ale i pro půdu samotnou. Ale jde to dobře i s minerálními hnojivy, když jich nepoužíváte zbytečně moc.

Užitečné bakterie mají jinou funkci než hnojit! A to sice živiny z hnojiva přetvořit tak, aby je rostliny dokázaly přijmout.

Užitečné bakterie totiž „předžvýkávají“ těžko stravitelné živiny z organické hmoty do formy, kterou rostliny dokážou snadno využít. Průběžně zelenině také servírují potřebnou dávku fosforu a draslíku, prvků, které nejvíce ovlivňují chuť a kvalitu úrody. Díky tomu pak sklidíte sladší rajčata nebo okurky. Zeleniny se také urodí víc. Třeba okurek můžete vypěstovat téměř o pětinu více.

I kdybyste zelenině dopřáli vždy ideální koktejl organických živin, pokud je užitečné bakterie nepoupraví, rostliny budou trpět podvýživou. Pokud používáte minerální hnojivo, je zase třeba do půdy pomocí probiotik vracet život, který tato hnojiva potlačují.

Jak skladovat přípravek Weiki?

Skladujte přípravek při teplotě 2 - 25°C. Minimální trvanlivost je 18 měsíců.

WEIKI Probiotika pro pokojovky

WEIKI Probiotika pro pokojovky
 Nemělo by Vám chybět
229 Kč
+ -
ks
skladem

WEIKI Efektivní mikrorganismy pro zdravý kompost

WEIKI Efektivní mikrorganismy pro zdravý kompost
 Nemělo by Vám chybět
229 Kč
+ -
ks
skladem

Alginure 1 kg

629 Kč
+ -
ks
skladem

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy