Hořká sůl je velmi vhodným doplňkem k hnojivům s obsahem základních živin N, P, K. Podporuje zdravý růst rostlin a využitelnost ostatních živin. Omezuje hnědnutí a předčasný opad jehličí, odstraňuje chlorózu z nedostatku hořčíku.
Charakteristika:
Krystalické hořečnaté hnojivo
16% MgO + 36% SO3
Použití:
Hořká sůl se používá výhradně v roztoku k listové aplikaci či zálivkou ke kořenům. Aplikuje se ve 2 až 5 % koncentraci (20 - 50 g na 1 l vody v množství 25 g na 10 m2) na list postřikovačem, lze kombinovat s pesticidy. Je velmi dobře snášena rostlinami, přesto však může vyjímečně dojít k jejich poškození. Aplikaci na list volíme pro rychlý účinek. Zálivka ke kořenům znamená snadný a rychlý příjem kořeny vodorozpustné formy hořčíku. Při nižší vzdušné vlhkosti nebo vysokých teplotách je vhodné použít nižší koncentrace a postřik zopakovat. Hořká sůl není na světle stálá a reaguje i na teplotu a vzdušnou vlhkost. Přitom dochází k rekrystalizaci, která nemá vůbec žádný vliv na rozpustnost hořké soli ve vodě. Tato vlastnost je pro hořkou sůl typická.
Dávkování:
- konifery (příznaky nedostatku hořčíku) 20 - 30 g na 1 l vody / 2 - 3 aplikace
- zelenina (v období maximálního přírůstku hmoty) 20 - 30 g na 1 l vody / 1 - 2 aplikace
- ovocné stromy (do tvorby plodů) 20 g na 1 l vody / 2 - 3 aplikace
- vinná réva (po odkvětu do začátku srpna) 30 - 50 g na 1 l vody / 1 - 2 aplikace
- brambory (do květu - při ošetření proti plísni) 20 - 30 g na 1 l vody / 1 - 2 aplikace
Hlavní termíny pro aplikaci hnojiva:
Celoročně.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.