Bakterie Viniflora Oenos
Vysoce aktivní přípra-vek z Oenococcus oeni určený k biologickému odbourávání kyseliny při výrobě vína. Jedinečný technologický standard umožňuje rychle a spolehli-vě zahájit biologické odbourávání kyseliny přímým naočkováním a nabízí proto ideální předpoklady projeho úplnou a spolehlivou kontrolu. Aplikace pří- pravku poskytuje zaoblenější, harmoničtější vína o nejvyšší stabilitě; nekalkulovatelná rizika spontán-ního odbourávání kyseliny se spolehlivě vylučují.
Po jejich aplikaci je zajištěna rychlá a bezpečná malolaktická fermentace.
Balení VINIFLORA® OENOS smíte otevřít až bezpro-středně před použitím. V otevřeném stavu výrobek nelze skladovat, vzdušný kyslík a vlhkost ho rychle inaktivují. Proto také v žádném případě nedělte obsah balení kpoužití v několika malých nádobách, protože pobytem na vzduchu se buňky bakterií mohou zbytečně poškodit.
Ideální pracovní teplota činí 17 – 25 °C. Mladé víno k odbourávání by mělo být nesířené (volné SO2 max. 10mg/l, celkové SO2 maximálně 30 mg/l). Zjistěte proto před použitím VINIFLORA® OENOS, kolik SO2 je vevíně. Obsah alkoholu nesmí být vyšší než 14 % obj., hodnota pH nesmí být pod 3,1.
Obzvlášť důležité je, že uvedené faktory se vzájemně zesilují, působí tedy synergeticky. Dosáhlo-li víno téměř hranici dvou nebo více faktorů, může to biologickéodbourávání kyseliny zpomalit nebo dokonce znemožnit. Na druhé straně může kultura tolerovat i extrémní hodnotu některé brzdicí látky, pokud je víno jinak výhodné pro biologické odbourávání kyseliny.
Obvykle začíná biologické odbourávání kyseliny
2 – 3 dny po naočkování přípravkem VINIFLORA®OENOS a dokončí se – podle vnějších podmínek – asi po 1-4 týdnech.
Protože VINIFLORA® OENOS odbourává citrát přes diacetyl na nepoznatelné konečné produkty, lze přípravek používat i k cílené harmonizaci. Toto odbourávání probíhá i živými kvasinkami. Nemá-li být docílena diacetylová nóta, přidejte VINIFLORA® OENOSještě před 1. stáčením a proveďte síření mladého vína až po dosažení požadované hodnoty diacetylu.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.