Filtrace, láhvování, skladování
Filtrace vína (ale i ostatních nápojů) se provádí za účelem odstranění pevných částic, které by nápoji mohli v budoucnu způsobovat různé vady a choroby. Rovněž zlepšuje jeho senzorické vlastnosti (čistota barvy).
Jako nástroj k tomu slouží fitlr na víno, který se dle principu dělí na několik typů. V prostředí menších vinařů je nejpoužívanější a také nejlepší deskový (vložkový) filtr, který funguje na principu protékání vína skrze desky, které zachycují pevné části obsažené ve víně. Ostrost filtrace (tedy to, jak silně je víno přefiltrováno) je úměrná velikosti otvorů ve filtrační desce (uvádí se v mikronech - µm).
Mezi další typy filtrace patří křemelinová filtrace. crossflow filtr či membánová - svíčková filtrace. Více o filtraci najdete v samostatném článku.
- Deskové filtry
- Filtrační desky
- Křemelinová filtrace
- Sanitace
- Příslušenství
- Plnění
- Láhve, demižony, uzávěry a obaly
- Etikety a popisky
- Kartony