Kalabasa
Jednoletá, drsně chlupatá bylina s popínavou lodyhou a světle zelenými, většinou srdčitými nebo ledvinovitými listy. Kvete bílými květy na dlouhých stopkách, plody jsou válcovité, dužnaté bobule dorůstající délky 0,3 – 1,5 m. Mladé plody lze použít do salátů, nakládat do octových nálevů nebo připravovat pokrmy obdobně jako z cukety. Kalabasu je možné sklízet po částech, zbytek plodu ponechaný na rostlině se nekazí, po zaschnutí roste dál. V plné zralosti oplodí zdřevnatí a dužnina vyschne. Suché vyčištěné plody se v zemích původu používaly jako nádoby na tekutiny, plováky nebo k výrobě hudebních nástrojů. Ozdobené působí jako originální dekorace. Pěstování této rostliny je podobné jako u jiných tykvovitých rostlin, nejlépe ve fóliovnících nebo studených sklenících, kam vysazujeme předpěstovanou sadbu v polovině května do sponu 1 × 1 m k opoře. Lze ji pěstovat i z přímých výsevů ve volné půdě v teplejších oblastech. Vyžaduje bohaté a dobře vyhnojené půdy.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.