Kyselina citronová 1 kg
Kyselina citronová ve víně
Kromě zvýšení kyselosti může být použita jako preventivní ochrana vína proti železitým zákalům, hrozí ale rozklad bakteriemi mléčného kvašení na kyselinu octovou, je proto vhodné kombinovat s SO2. Dávkuje se individuálně - je limitováno vinařským zákonem (max. 1 g/hl).
Použití
V potravinách (díky schopnosti regulovat jejich kyselost a zásaditost) má mnohostranné využití. Zabraňuje růstu bakterií, kvasinek a plísní, proto se používá i jako konzervant. V tucích a olejích zabraňuje žluknutí a nežádoucí změny barvy a působí zde jako andioxidant. Nalezneme ji hlavně v nealkoholických nápojích, džusech, víně, tucích, instantních nápojích, v marmeládě, kandovaném a mraženém ovoci, mražených mléčných výrobcích, v sýrových pomazánkách, majonéze, v salátovém dresingu a mnoha dalších potravinách. Kyselinu citronovou nalezneme také v kosmetice, farmaceutických výrobcích a v chemické výrobě. Kyselina citrónová je mnohostranná, obzvláště jako universální odvápňovač, použitelný, cenově dostupný a nejedovatý domácí prostředek, který by vlastně neměl chybět v žádné domácnosti. Nezatěžuje životní prostředí.
Další využití:
Odvápňování kávovarů:
1-2 polévkové lžíce kyseliny citrónové rozpustit v 1 l studené vody a naplnit tímto roztokem kávovar. Cca 1 hrnek nechat projít, poté mašinu vypnout a nechat 15 – 30 min. stát. Projít zbytek a 2 x vymýt čistou vodou.
Odvápňování varných konvic:
1 – 2 polévkové lžíce kyseliny citrónové rozpustit v 1 l vody a konvici naplnit do výše vápenné usazeniny. Krátce povařit a nechat 30 min působit. Poté řádně vypláchnout vodou.
Odvápnění pračky.
Dát 6 – 8 polévkových lžící kyseliny citrónové do bubnu a spustit program na 95°C (samozřejmě bez prádla).
Odstranění připálenin z hrnců z nerezové oceli:
2 polévkové lžíce kyseliny citrónové rozpustit v hrnku vody a v pánvi, popř. hrnci několik minut vařit. Řádně umýt vodou.
Odvápnění sprchových hlavic, vodovodních kohoutků a armatur:
3 – 5 polévkových lžící kyseliny citrónové rozpustit v 1 l teplé vody, díly položit do tohoto roztoku a nechat delší dobu působit, popř. díly tímto ošetřit. Řádně opláchnout.
Odstranění sedimentů na šálcích, konvicích, kelímcích na čištění zubů, váz na květiny:
Dát ½ - 2 lžíce do dané nádoby, přelít horkou vodou a nechat 30 min. nebo déle působit. Řádně omýt.
Čištění keramiky, nerezové oceli, chromu a plastových povrchů:
2 – 5 polévkových lžící kyseliny citrónové rozpustit v 1 l teplé vody. Tímto plochu otřít a řádně omýt.
Odstranění vápenných, cementových a sádrových povlaků:
3 – 6 lžící kyseliny citrónové rozpustit v 1 l vody a povrch tímto otřít. Řádně omýt vodou.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Kyseliny a stabilizátory |
---|---|
Hmotnost: | 1 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.