Kyselina citronová 100 g

Činidlo upravující kyselost a zvýrazňovač chutí. Má mnohostranné použití.
Hmotnost CZ
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Dostupnost Skladem (>5 ks)
Kód: 5311
15 Kč 12,40 Kč bez DPH
Kyselina citronová 100 g
Jsme profesionálové
Jsme profesionálové
rozumíme oboru
Skvělé ceny
Skvělé ceny
jedny z nejlepších
Doprava k vám
Doprava k vám
již od 49 Kč
Zákaznická podpora
Zákaznická podpora
na telefonu i on-line
Rychlé vyřízení objednávky
Rychlé vyřízení objednávky
od zabalení po dopravu
Činidlo upravující kyselost (acidulant). Používá se pro zvýraznění chuti a jako sekvestrační činidlo (váže ionty kovů), působí synergicky ve směsích antioxidantů. U vína dávkování individuální dle potřeby. Je limitováno vinařským zákonem.

Kyselina citronová ve víně

Kromě zvýšení kyselosti může být použita jako preventivní ochrana vína proti železitým zákalům, hrozí ale rozklad bakteriemi mléčného kvašení na kyselinu octovou, je proto vhodné kombinovat s SO2. Dávkuje se individuálně - je limitováno vinařským zákonem (max. 1 g/hl).

Použití

V potravinách (díky schopnosti regulovat jejich kyselost a zásaditost) má mnohostranné využití. Zabraňuje růstu bakterií, kvasinek a plísní, proto se používá i jako konzervant. V tucích a olejích zabraňuje žluknutí a nežádoucí změny barvy a působí zde jako andioxidant. Nalezneme ji hlavně v nealkoholických nápojích, džusech, víně, tucích, instantních nápojích, v marmeládě, kandovaném a mraženém ovoci, mražených mléčných výrobcích, v sýrových pomazánkách, majonéze, v salátovém dresingu a mnoha dalších potravinách. Kyselinu citronovou nalezneme také v kosmetice, farmaceutických výrobcích a v chemické výrobě. Kyselina citrónová je mnohostranná, obzvláště jako universální odvápňovač, použitelný, cenově dostupný a nejedovatý domácí prostředek, který by vlastně neměl chybět v žádné domácnosti. Nezatěžuje životní prostředí.

Další využití:

Odvápňování kávovarů: 
1-2 polévkové lžíce kyseliny citrónové rozpustit v 1 l studené vody a naplnit tímto roztokem kávovar. Cca 1 hrnek nechat projít, poté mašinu vypnout a nechat 15 – 30 min. stát. Projít zbytek a 2 x vymýt čistou vodou.

Odvápňování varných konvic: 
1 – 2 polévkové lžíce kyseliny citrónové rozpustit v 1 l vody a konvici naplnit do výše vápenné usazeniny. Krátce povařit a nechat 30 min působit. Poté řádně vypláchnout vodou.

Odvápnění pračky. 
Dát 6 – 8 polévkových lžící kyseliny citrónové do bubnu a spustit program na 95°C (samozřejmě bez prádla).

Odstranění připálenin z hrnců z nerezové oceli: 
2 polévkové lžíce kyseliny citrónové rozpustit v hrnku vody a v pánvi, popř. hrnci několik minut vařit. Řádně umýt vodou.

Odvápnění sprchových hlavic, vodovodních kohoutků a armatur: 
3 – 5 polévkových lžící kyseliny citrónové rozpustit v 1 l teplé vody, díly položit do tohoto roztoku a nechat delší dobu působit, popř. díly tímto ošetřit. Řádně opláchnout.

Odstranění sedimentů na šálcích, konvicích, kelímcích na čištění zubů, váz na květiny: 
Dát ½ - 2 lžíce do dané nádoby, přelít horkou vodou a nechat 30 min. nebo déle působit. Řádně omýt.

Čištění keramiky, nerezové oceli, chromu a plastových povrchů: 
2 – 5 polévkových lžící kyseliny citrónové rozpustit v 1 l teplé vody. Tímto plochu otřít a řádně omýt.

Odstranění vápenných, cementových a sádrových povlaků: 
3 – 6 lžící kyseliny citrónové rozpustit v 1 l vody a povrch tímto otřít. Řádně omýt vodou.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: