Ruční lis slouží k lisování šťáv z rozdrcených jablek, hroznů a jiného ovoce při výrobě moštů a vín. Sběrná kovová mísa s otvorem ( v níž se shromažďuje lisovaná šťáva ), je připevněna na základně z ocelových profilů. Koš je vyroben z bukového dřeva. Pro připevnění lisu k podlaze, stolu apod. slouží otvory v opěrných nohách.
V ose základny a mísy je zapuštěn vodící šroub s lisovací hlavou, přičemž koš lisu je třeba vycentrovat pomocí půlkruhových přítlačných desek k vodícímu šroubu. Postupným otáčením šroubu vytváříme potřebnou lisovací sílu, která je přenášená přes dřevěné hranoly a tlačnou desku na lisované ovoce.
Pro lisování ovoce, mimo vinných hroznů, se doporučuje vložit do vnitřního prostoru koše (před naplněním ovocnou drtí), řídkou tkaninu nebo filtrační vložku, která zamezí vytlačování lisované drti spárami mezi laťkami koše. Výška základny od podlahy umožní zasunout pod lis nádobu pro vylisovanou šťávu.
Parametry
- průměr koše: 25 cm
- výška koše: 36,5 cm
- objem: cca 22 kg ovoce
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.