Mlýnky a drtiče ovoce
Ačkoliv se to tak na první pohled nemusí jevit, mlýnkoodstopkovač (někde nazývané mlýnkoodzrňovače) funguje na poměrně jednoduché bázi. Do násypky se nasypou hrozny, podávací šnek je šetrně posunuje k dvojici nastavitelných ozubených válců, které se točí proti sobě. Je velmi důležité, aby byly správně nastaveny a štěrbina mezi nimi odpovídala velikosti bobule odrůdy, kterou zrovna zpracováváte. Bobule by měla projít mezi válci jen lehce „naprasklá“, nikoli rozemletá na kaši. Poté hrozen propadne do děrovaného koše, kde od něj rotující lopatky odstraní třapinu a vyhodí ji ven z přístroje. Samotná bobule pak skrz otvory v koši propadne do nakvášecí nádoby. Základ kvalitního vína je na světě.
Nejprodávanější
Ruční nebo elektrický mlýnkoodstopkovač
Pro menší objemy bohatě stačí mlýnkoodstopkovač ruční. Je cenově dostupnější a za slušnou cenu. Pokud máte zpracovat větší množství hroznů, elektrický mlýnek s odstopkovačem vám práci mnohonásobně usnadní. Ceny takovýchto mlýnkoodstopkovačů na elektrický pohon 220V jsou oproti dřívější době velmi nízké. Jejich výhoda oproti ostatním výrobkům podobného typu je v tom, že mají na nejexponovanějších místech, tedy krytu motoru a krytu na třapiny plastové a tím bezúdržbové díly.
Na videu níže uvidíte, jak celý proces zpracování hroznů na této poctivé italské mašině funguje.
Ruční mlýnky na ovoce
Pro ty, co raději ženou plody přes hada, máme ruční mlýnek na ovoce. Ten má speciální válce s trny, které jakékoliv ovoce připravované k pálení krásně připraví.
Pokud takové zařízení jako mlýnkoodstopkovač nemáte a uvažujete o jeho koupi, neváhejte. Budete příjemně překvapeni kvalitou vašeho vína, bez rušivých hořkých a tříslovinových tónů.