Nová encyklopedie českého a moravského vína - 2. díl




Jediná původní česká encyklopedie v tomto oboru na našem trhu má druhý díl. Právě vychází pokračování úspěšného prvního dílu, který zvítězil v soutěži světové vinařské literatury v kategorii Monografie a zvlášť odborné a propagační dílo. Stala se tak první českou knihou v historii soutěže mezinárodní vinařské organizace O.I.V. se sídlem v Paříži, které se takového ocenění dostalo.
Na stránkách druhého dílu autoři vstupují do sklepů a sledují zázračný proces, kdy se hrozny révy vinné přeměňují ve víno. Kapitoly zahrnují opět širokou škálu témat. První dvě kapitoly se podrobně věnují historii výroby vína a vývoji vinařské architektury. Milovníky turistiky zajisté potěší rozšíření o podkapitolu upozorňující čtenáře textově i obrazově na „pozoruhodné“ vinařské stavby jak v Čechách, tak na Moravě.
Následuje kapitola o složení vína popisující chtěné i nechtěné složky vína. Nejrozsáhlejší je pochopitelně kapitola o vzniku vína, podrobně a názorně seznamující s různými způsoby výroby tichých vín. Na ni navazuje v naší literatuře snad nejpodrobněji zpracovaná kapitola o výrobě vín perlivých a šumivých. Srozumitelný text je doplněn množstvím původních fotografií pořízených v našich vinařstvích.
Dále nechybí podrobný přehled nedostatků, vad či nemocí vín. Podobně jako v prvním díle je také zde kapitola představující naše vinařské podoblasti s jejich dalšími odlišnostmi. Závěr knihy navazuje na obsah prvního dílu, patří souhrnnému pojednání o příznivých účincích vín s nejnovějšími poznatky z domova i ze zahraničí. Nechybí ani dosud nejvíce ucelený přehled vinařských patronů včetně výběru těch nejzajímavějších pranostik.
Čtivý text je bohatě doplněn názornými fotografiemi a pro lepší porozumění je součástí knihy opět vinařský slovníček, tentokráte zaměřený na pojmy týkající se výroby vín. Knihu uzavírá několik podrobných rejstříků pro snazší a rychlejší vyhledávání.
Druhý díl navazuje na první svým náročným a výpravným grafickým zpracováním a přináší dokonce o několik stran více textu. Práci s knihou usnadňuje nejen přehledná grafika a podrobné rejstříky, ale čtenáře zajisté potěší i dvě barevné stužky pro zakládání často vyhledávaných stránek.
Kniha byla vydána ve spolupráci s Vinařským fondem a Svazem vinařů České republiky.
312 celobarevných stran
na 1 000 barevných fotografií
křídový papír, pevná šitá vazba s přebalem
Auroři: Vilém Kraus, Zuzana Foffová, Bohumil Vurm.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.