Kvasinky a výživa na víno

Používání aktivních (nebo jak se také mnohdy říká „ušlechtilých“) vinných kvasinek se naštěstí ve sklepích malovinařů již pevně usídlilo. Tomuto procesu, spolu s dodržením určitého teplotního profilu se říká „řízené kvašení“. Co je ale nutné k tomu, aby tento jeden s nejdůležitějších procesů při výrobě vína dopadl úspěšně a víno si vytvořilo přesně takovou strukturu, jakou jste si představovali?

Začneme nejprve správnou aplikací do důsledně odkaleného moštu nebo v případě červeného vína, do rmutu. Připravíme roztok vody s moštem v poměru zhruba 1:1 (zákvas na víno). Z vlastní zkušenosti vím, že k aktivaci kvasinek se dá použít jenom teplá voda, asi 40°C a lžíce cukru. Dodržení správné teploty je velmi důležité.

Množení vinařských kvasinek anebo pozor na teplotu kvašení

Zákvas na víno necháme asi 20 min stát. Aktivní vinné kvasinky se nastartují a začnou bobtnat jako v pohádce „Hrnečku vař“.  Pokud jsou kvasinky kvalitní, ucítíte velmi příjemnou a intenzivní kvasnicovou vůni. Po uplynutí této doby a po vychladnutí, zákvas aplikujte do celého objemu moštu a důkladně rozmíchejte. A ještě jedna velmi důležitá informace, která má mnohdy velký vliv na start kvašení vín. Rozdíl mezi teplotou moštu ve velké nádobě, kterou chceme rozkvasit a teplotou roztoku s kvasinkami, nesmí být více než 8°C.

Kde koupit vinné kvasinky

Kvalitních kvasinek na víno máme u nás ve Vinařském domě v Dubňanech nejširší výběr v oblasti. Nakupujeme je od více osvědčených a kvalitních výrobců a jsou za velmi příznivou cenu. Nabízíme kvasinky odrůdové, například na Ryzlink, Veltlín, Rosé, s důrazem na původ hroznů (terroir) i na různá speciální vína, na zastavené kvašení či velmi oblíbené chladnomilné kvasinky. V sortimentu máme také prémiové kvasinky Anchor od předního francouzského výrobce.

Základem výroby skvělého vína jsou hrozny a kvašení. Jak ale vybrat ty nejvhodnější kvasinky? Pomůže tento jedoduchý přehled >>.

Výživa pro kvasinky

Velmi často se do kvasu používá i výživa. Výživa pro kvasinky, živná sůl, je takový "kormidelník” kvasného procesu. Vytváří optimální podmínky pro množení kvasinek a bezproblémové prokvašení. Což je naprostý základ kvalitního vína. Aplikuje se souběžně s kvasinkami. Já osobně mám velmi dobré zkušenosti s kvalitní komplexní výživou typu D.A.P Aktiv či Maxaferm

Nedílnou součástí vybavení každého vinného sklepa či výrobny vína musí být kvalitní teploměr. Jak ponorný tak nástěnný. Jde o poměrně levnou záležitost (v našich prodejnách máme teploměry přímo do českého výrobce teploměrů, lihoměrů, moštoměrů apod., firmy Exatherm), kterou používáte při každém výrobním procesu.

Jak správně vybrat kvasinky

Kvasinek dnes máme (zaplať pánbůh) velké množství druhů a na své si u nás přijde opravdu každý vinař se všemi možnými nároky na hotový produkt. Jak se ale v nich vyznat a které konkrétně použít? Pomůže následující stručný přehled.

Rozdělení dle konkrétních odrůd

Bílá vína

Veltlínské zelené - FermiHill VeltlinAnchor VIN 13FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).

Müller-Thurgau - FermiHill Müller-ThurgauFermiHill Tropic, Anchor VIN 13FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).

Ryzlink vlašský - FermiHill RyzlinkAnchor Alchemy I, FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).

Ryzlink rýnský - FermiHill RyzlinkFermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), Anchor Alchemy I, FermiHill Sauvignon, FermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).

ChardonnayFermiHill Chardonnay, FermiHill Tropic, Anchor Exotics MOSAICAnchor VIN 2000FermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).

Rulandské bílé FermiHill TropicAnchor Exotics MOSAICFermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení). 

Rulandské šedé FermiHill Buket, FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill TropicAnchor Exotics MOSAICFermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).

Silvanské zelené - FermiHill VeltlinFermiHill IntenseFermiHill Tropic, Anchor Alchemy IVFermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).

NeuburskéFermiHill VeltlinAnchor Alchemy IFermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).

Sauvignon - FermiHill SauvignonFermiHill IntenseFermiHill TropicAnchor Alchemy IIAnchor Exotics NovelloFermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).

Muškát moravskýFermiHill IntenseFermiHill TropicAnchor Alchemy IIAnchor Exotics NovelloFermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).

PálavaFermiHill IntenseFermiHill TropicAnchor Alchemy IIFermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).

HibernalFermiHill RyzlinkFermiHill SauvignonFermiHill Buket, Anchor Exotics NovelloAnchor VIN 2000FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Cool(chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení). 

Tramín červený FermiHill BuketAnchor VIN 2000FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení). 

Solaris - FermiHill IntenseFermiHill TropicAnchor Exotics NovelloFermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).

Červená vína

Svatovavřinecké - FermiHill Fruit Red, Anchor NT 50FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení). 

FrankovkaFermiHill Red ExtraFermiHill BerryAnchor NT 112FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení). 

ZweigeltrebeFermiHill Berry, FermiHill Red ExtraAnchor Alchemy IV, Anchor NT 50FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).

Rulandské modréFermiHill Red ExtraAnchor NT 202Anchor NT 112Anchor Alchemy IVFermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).

Modrý portugal -  FermiHill Fruit RedAnchor NT 50FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).

Cabernet SauvignonFermiHill Cabernet, FermiHill Fruit RedFermiHill BerryAnchor NT 202Anchor NT 112FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).

Cabernet MoraviaFermiHill Fruit Red, FermiHill CabernetAnchor NT 50Anchor Alchemy IVFermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).

AndréFermiHill Red Extra, FermiHill BerryAnchor Alchemy IVFermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).

DornfelderFermiHill Red ExtraAnchor NT 202FermiHill BerryAnchor Alchemy IVFermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).

MerlotFermiHill Fruit RedFermiHill CabernetAnchor NT 50, FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení). 

Rozdělení dle technologických postupů

Kvasinky pro méně rozšířené odrůdy

O kvasinkách FermiHill a Anchor.

Vinné kvasinky řady FermiHill

Špičková řada selektovaných kvasinek, ideálních pro středoevropská vína. Najdete zde odrůdové i specifické kvasinky, vhodné pro produkci všech typů vín. Mají společné dávkování 20 g/hl a jsou v balení po 20 g, 100 g a 1 kg.

Vinné kvasinky řady Anchor

Prémiové kvasinky od předního světového producenta enologických přípravků - Oenobrands z francouzského Montpellier. Tyto kvasinky na víno plní svůj úkol na jedničku a spojují je stejné přednosti: schopnost dokončit fermentaci, účinnou a přirozenou konverzi aroma, minimální pěnění, nízkou produkci prchavých kyselin a absenci pachutí.