Ročník 2018 a jeho vína

Vítám vás v roce 2019. Pokud vyjde předpověď o lichých ročnících, které jsou prý vždycky lepší než sudé, můžeme se na letošní rok těšit. Tedy co se týká kvality vín. Moc na tyhle „pověry“ nevěřím, ale jak si vzpomenu na rozporuplné sudé roky 2010, 2012, 2014 a naopak na skvělá vína roků 2013,2015 i 2017, možná na tom něco bude. I když minulý, sudý ročník 2018 se tomuto názoru trochu vymyká. 

Co se týká kvality, bude asi spíš průměrný. I když červená vína se jeví skvěle a některé bílé odrůdy rovněž. Co nás určitě potěšilo, bylo množství hroznů a tudíž úplně plné sklepy vína. To je ta lepší stránka.

Ta horší vlastnost loňského ročníku je nedostatek vláhy ve vinicích, a tím pádem špatné PH u moštů, hořké tóny ve vínech a při kvašení špatně kontrolovatelný průběh. Díky tomu je abnormálně vysoký výskyt sirkových tónů ve vínech, různých smradlavých pachutí, málo ovocnosti, na kterou jsme si za poslední roky u bílých a růžových vín navykli. A také velké množství tříslovin, hořčin i mléčných tónu ve vínech loňského ročníku.  

Letos více než obvykle nám do Vinařského domu v Dubňanech nosí vinaři vzorky vín, které mají nějaký problém, nebo se kterými nejsou spokojeni. Jedná se většinou o stejné vady, které uplynulý rok charakterizují. Tedy třísloviny, hořčiny, štiplavé a smradlavé tóny, malý objem alkoholu a také těkavky. S těmi je bohužel největší problém, a pokud jsou ve větší míře, nejdou už z vína odstranit. Stejně, jako acetonové až ředidlové tóny.

S ostatními problémy si moderní přípravky do vína s lepšími či horšími výsledky poradit umí. Kupříkladu hořčinové tóny jdou velmi dobře odstranit přípravkem PVPP. Tento moderní preparát umí také snížit pocit pichlavých a nepříjemných tónů ve víně, víno jakoby uhladí a srovná. Dávkuje se přímo do vína, to se na chvíli lehce zakalí, ale závoj do pár hodin klesne na dno. I proto je nutné víno po aplikaciPVPP maximálně do dvou dnů stočit a přefiltrovat. Pokud se tak nestane, ve víně se opět objeví stejné vady. Na zvýšení ovocnosti, svěžesti a čistoty vůně můžete použít Clarito Hill. Ten mimo harmonie vůně a chuti rovněž potlačuje třísloviny. I jej musíte po aplikaci do dvou dnů stočit a přefiltrovat.

Na doladění a různé redukce vad ve vínech máme ve Vinařském domě v Dubňanech mnoho preparátů. Naše přípravky dokážou zvýšit kyselinky, cukřík ve víně, kvalitní taniny zase zabraňují oxidaci a vínu přidají na těle. Další výrobky zabrání vysrážení vinného kamene, nebo rozkvašení již hotového vína.

Pokud si nejste jistí, vezměte do Vinařského domu vzorek vína se kterým máte problémy, a společně najdeme, pokud to ještě půjde, rozumné řešení. Nemá cenu čekat. Vína se nyní školí, a je jedna z posledních možností je dát do pořádku.