Sommelier nebo degustátor. Kdo je víc?
Pomalu se rozběhne doba výstav a koštů. Na místních výstavách jde zejména o reputaci v té či oné vesnici, o setkání vinařů a hlavně i o zábavu. Na mezinárodních výstavách jde ovšem i o velké peníze, kterými se vítězné víno může zhodnotit. Ti, kteří rozhodují v těchto případech, by měli být vzdělaní, zkušení a nezávislí hodnotitelé. Lidé s platnými degustátorskými zkouškami, které jsou vysvědčením jejich kvalit.
U nás se v poslední době doslova roztrhl pytel s mnoha odborníky, kteří mají potřebu se ve veřejném prostoru vyjadřovat k vínu a vinařství, zpravidla se honosí titulem sommelier, což jim k takovému vyjádření nedává úplně právo. A protože jsem také držitelem titulu Sommelier, uděleného mi Vinařskou akademií, vím dobře, co se pod tím skrývá.
Kdo je sommelier
Slovo sommelier pochází z francouzštiny a znamená původně něco jako nosič břemen, dopravce, nebo ještě dříve ten, co se stará o nádobí. Tedy zjednodušeně řečeno, dřív se takový člověk točil v kuchyni, u nápojů a také nápoje i jídlo dobře znal. Později, jako dopravce začal jezdit do větších měst a dovážet do hospod maso, pečivo a víno. Hospodští si takového člověka předcházeli, protože jen on jim zaručil přísun špičkových produktů, protože je měl dobře „nakoštované“.
Kdo je degustátor
Degustátor je vysoce školený ochutnávač vína, který musí umět jednoznačně idetifikovat vady, choroby, pachutě a problémy ve víně.
Rozdíl mezi sommelierem a degustátorem
Dnes, je sommelier člověk, který zná nejen vína obecně, ale i systém stolování, snoubení vína a pokrmů, tabák, kávu, čaje a také i kvalitní vody. Měl by znát všechny základní druhy vín celého světa, místa kde se pěstují, vědět, do které sklenice který nápoj patří a za jakých teplot. Zkrátka sommelier je znalec vín a jídel. Ale ve vší úctě, není typický degustátor, protože degustační část zkoušek sommeliera je velmi povrchní. I to mohu posoudit, protože vlastním Mezinárodní degustátorské zkoušky dle norem EU. A příprava a splnění těchto zkoušek je úplně něco jiného.
U degustátorských zkoušek se jednalo pouze a jen o víno, zejména nalezení jeho vad, možné choroby, pachutě a problémy. Museli jsme je při zkouškách jednoznačně identifikovat, žádné obecné fráze typu „něco tam je“. Na určení vady, znát příčiny a také možnosti, třeba zda se eventuální chyba vyleží, potřebujete nejen vědomosti, které se dají v případě sommeliera hlavně naučit z knih, ale hlavně dlouholetou praxi technologa, který zná výrobu vína do posledního detailu. Museli jsme rozeznat rozdíl jednoho gramu cukru ve víně. Zkoušky byly velmi těžké a já měl to štěstí, že mě na ně připravoval věhlasný profesor Steidl z univerzity v Klosterneuburgu.
----------
Řekl bych, že být sommeliér je zábavné a pestré a být degustátor je přesné a vážné.
----------
Nicméně, hlavně díky sommelierovi, jsem vybudoval ve Vinařském domě speciální prodejnu, ve které najdete vše, co ke kulturnímu požitku z vína potřebujete. Mnoho druhů sklenic, vývrtek, karaf, knih s vinařskou tématikou, nálevky, rozlišovače a mnoho dalších krásných a nezbytných věcí pro milovníky vína, včetně výborných vín samotných. Myslím, že tato prodejna nemá u nás srovnání a jsem na ni velmi pyšný. Jak budete ve Vinařském domě v Dubňanech, nezapomeňte ji navštívit.
Prohédněte si naši nabídku sommeliiérských potřeb.