Milí zákazníci, spustili jsme novou verzi našeho e-shopu, která zatím může obsahovat drobné chyby a nedokonalosti. Pracujeme ale na tom, aby vše fungovalo jak má. Pokud narazíte na jakýkoli problém, neváhejte nás kontaktovat. Vaše zpětná vazba je pro nás důležitá! Děkujeme za Vaši trpělivost a pochopení.

Šťáva z hroznů, to jsou i kaly aneb Kdo by nechtěl více vína

I když letošní úroda vypadá na velmi solidní, každý bude dbát na to, aby ani kapka vylisovaného moštu nevyšla nazmar. A to jsou i kaly. Budete-li totiž chtít efektivně získat veškerou šťávu z moštů na výrobu burčáku či vína, využijete k tomu zázraku z celulózového vlákna jménem Buničina Greencel, který už jsem tu několikrát zmiňoval, ale pozornost si ještě rozhodně zaslouží.

Zbyněk Kopeček, 19.9.2022

Vypadá to jako nebezpečný prášek, se kterým by se člověk dostal až na černý seznam komisaře Rexe. Přitom je to něco tak nevinného, čistého a dobrého...

Samé výhody

Touto buničinou jednoduše zvýšíte svůj výnos a získáte nepoměrně kvalitnější mošt. Další obrovská výhoda je, že s ní na rozdíl od jiných technologií napravíte i mošty, které se již rozkvasily, což se může poměrně lehce stát a krom toho takto ošetřený mošt má až o 25% méně bílkovin.

Velká výhoda přírodní celulózy, ze které buničina pochází, spočívá také v nerozpustnosti ve vodě, kyselinách a zásadách. V moštu je tedy stabilní (co víc si ještě přát?). Tato stabilita je garantem, který nechává budoucímu vínu maximální možnosti zachovat odrůdové vlastnosti.

Navíc jde o přípravek zcela biodegradovatelný a vyrobený pouze z látek rostlinného původu, takže nemá žádný negativní vliv ani na prostředí a ani na budoucí chuť vína. Po použití jej tak můžete dát do kompostu, nebo jím rovnou zahnojit vinici či zahradu. Nádherný přírodní koloběh!

Tento přírodní původ je garantem šetrnosti vůči moštu a vínu. Neubírá ani vůni ani chuť.

bunicina

 

100% buničina Greencel vyčistí z kalů při lisování ještě 95% čisté šťávy. Fantastický přírodní produkt, který je v prostředí menších vinařů stále nedoceněný.

Použití

Práce s ní není složitá. V případě čištění kalů funguje na principu "filtrační pumpy" - nasaje do sebe mošt s kaly a vrátí ho zpět očištěný od nečistot. Je použitelný do všech typů lisů a může se rovněž použít i gravitačně.

Do nádoby s kalovými sedimenty z lisování moštu nasypeme doporučené množství celulózové buničiny Greencel (dávkování je 2 - 3 kg/100l). Vlákna nasypeme suché, v moštu je rozmělníme, aby nevytvářely velké chuchvalce a pořádně je se sedimentem promícháme. Celulóza do sebe „natáhne“ tekutinu i s kaly.

Směs sedimentu a buničiny se pak přelije do lisu a začne se opatrně lisovat. V první části vyteče lehce zakalený mošt, který nalijeme zpět do lisu. Po něm už nám z lisu teče čistá šťáva, kterou stále opatrně lisujeme. Popis je velmi obecný, při práci s tímto materiálem rychle každý vinař najde svou cestu a styl.

Základem výroby skvělého vína jsou hrozny a kvašení. Jak ale vybrat ty nejvhodnější kvasinky? Pomůže tento jedoduchý přehled >>.

Tímto levným a jednoduchým způsobem dokážete ze sto litrů kalů (které by jste jinak vylili) dostat až sedmdesát litrů velmi slušného vína, vhodného na pití a nebo třeba do houbové omáčky.

Fantasticky funguje i u rozkvašeného moštu. U poškozeného muškátu nám v minulém roce i začalo kvašení ihned po pomletí a tím se znemožnilo klasické odkalení. Celý objem jsme vylisovali pomocí Greencelu a z lisu vytekla krásná čistá a voňavá šťáva bez známek kvašení. Poté se s ní dalo pracovat jako s plnohodnotným materiálem !

A teď trochu kupeckých počtů

Vzhledem k tomu, že litr vína se dnes prodává průměrně za 70 Kč (u malovinařů), není ani cena tohoto pomocníka nijak závratná. Kilogram u nás ve Vinařském domě v Dubňanech stojí 89 Kč včetně DPH. Když použijete na sto litrů sedimentu (což je zbytek asi z 1000 l moštu) doporučenou dávku balení 3,35 kg celulózy, utratíte 299 Kč. Z lisu ovšem pak vyteče i po ztrátách nejméně 70 l čisté šťávy z našich vzácných hroznů. A 70 litrů krát 70 korun, to je 4900 Kč zisku při nákladech 299 Kč. 

I toto je pohled na kaly, které se různě vypalují do nepříliš dobrých vínovic, nebo se rovnou zlikvidují.