Vady ve víně a přípravky na jejich odstranění

Víno je nápoj krásný a tajemný, jehož výroba vyžaduje zručnost, zkušenosti a někdy i kapku štěstí. Bohužel, i při pečlivém dodržování všech pravidel může dojít k vzniku různých vad, které mohou negativně ovlivnit vzhled, vůni i chuť vína. Naštěstí existují účinné přípravky, které mohou tyto neduhy eliminovat nebo zcela odstranit. Pojďme se podívat na nejčastější vady vína a jaké prostředky lze použít k jejich řešení.

Nejčastější vady vína

Korek (TCA)

Jednou z nejznámějších vad je tzv. „korek“, který může postihnout jak bílá, tak červená vína. Víno si zachovává svůj vzhled, avšak jeho vůně a chuť jsou znehodnoceny zatuchlými a plísňovými tóny. Tato vada vzniká kvůli chlóru používanému při dezinfekci korkového dubu. Pokud při degustaci narazíte na víno s tímto problémem, doporučuje se vyžádat si další lahev, aby nedošlo k chybnému hodnocení.

Bakteriální zákaly

Dalším častým problémem jsou bakteriální zákaly, které jsou patrné již na první pohled – víno je opalizující, kalné a mohou být viditelné jemné bubliny plynu. Vůně je ostrá, s kvasnými tóny, a chuť je disharmonická. Příčinou je nesterilní lahvování, kdy se do lahve mohou dostat bakterie a kvasinky. Prevencí je sterilní filtrace a správné sterilizační postupy, například s využitím přípravků z řady Divosan.

Hnědnutí vína

Hnědnutí vína, které se projevuje žlutooranžovou barvou a vůní připomínající ořechy či chlebovou kůrku, je způsobeno oxidací. Tento problém se objevuje zejména u vín, která byla vystavena vzduchu. K prevenci slouží plné nádoby a pravidelná kontrola obsahu síry. Pokud k oxidaci dojde, mohou být k její eliminaci použity KPS tabs – tablety, které postupně uvolňují síru a další prvky, čímž působí kurativně. 

Sirka

Sirka je vada snadno identifikovatelná podle zápachu po zkažených vejcích. Tento problém lze poměrně jednoduše vyřešit aplikací přípravku Ramesol sirka STOP, který se rozmíchá v celém objemu nádoby a po několika dnech se víno stočí z kalů.

Těkavky

Těkavky jsou nežádoucí látky, které se ve víně projevují charakteristickým acetonovým nebo octovým zápachem. Tyto látky mohou vznikat při kvasném procesu, zejména při jeho nevhodném vedení, a také při nedostatečné hygieně ve sklepě. Těkavky mají velmi výrazný vliv na kvalitu vína, přičemž i malé množství těchto látek může víno učinit nepříjemným na pití.

  • Příčiny: Nevhodně vedený kvasný proces, nedostatečná hygiena ve sklepě, vysoké teploty během kvašení.
  • Prevence a řešení: Správné vedení kvašení a zajištění čistoty ve sklepě. Pokud již těkavky ve víně vznikly, jejich množství lze částečně snížit použitím přípravku P.V.P.P. nebo Pure Hill Speciál který dokáže těkavé látky částečně eliminovat, závisí to však na stádiu choroby. Jako nouzové řešení je použití Aktivního uhlí, to ale může nápoji vzít i barvu a pozitivní chutě.

Oxidáza

Oxidáza, nebo lidově řečeno „ox“, je další častou vadou vína, která se projevuje nahnědlou barvou a chutí po jablkách. Vzniká obvykle při nedostatečném obsahu síry a přístupu vzduchu k vínu. Prevencí je pravidelné doplňování síry, což lze snadno provést například přípravkem Solfosteril. Pokud se oxidáza ve víně objeví, je možné ji řešit pomocí přípravku Clarito Hill a následně přidat tanin Premium Color®.

Pachuť po plísni

Pachuť po plísni je charakteristická ostrou, zatuchlou plísňovou vůní, která vzniká kvůli špatné hygieně při výrobě vína. Tento problém lze řešit použitím aktivního uhlí, například Granucol GE, avšak tento zásah může také odstranit i některé pozitivní vlastnosti vína.

Myšina

Myšina je vada, kterou někteří lidé rozeznají snadno, jiní vůbec. Projevuje se vůní připomínající myší moč, která se může projevit až několik vteřin po ochutnání vína. Nejnáchylnější jsou k této vadě vína s nízkými kyselinami a nedostatečným sířením. Myšinu lze částečně odstranit silným zasířením nebo opět použitím aktivního uhlí, avšak silnější formy této vady jsou obvykle neléčitelné.

Přípravky na odstranění vad vína

Pure Hill Speciál

Kvalitní kaseinátový přípravek se šetrným a selektivním účinkem na chuť, vůni a barvu ošetřovaného vína. Zlepšuje senzorické vlastnosti vína, chrání před oxidací, odstraňuje třísloviny, katechiny, polyfenoly, zlepšuje filtrovatelnost vína.

Aktivní uhlí

Aktivní uhlí granulované slouží k absorbci nežádoucích chutí a pachů. Odstraňuje (absorbuje) nežádoucí tóny, vady a choroby v kvasu, pálence, víně i ostatních nápojích. Lze použít také jako filtr ve dvoukomorové kvasné zátce. Pří aplikaci vyššího množství aktivního uhlí může dojít také k redukci pozitivních chutí, vůní i barvy v nápoji.

PVPP

Granulovaný přípravek pro korekci polyfenolů. Produkt vhodný pro vinařství s potřebou vysoce čistého vína. PVPP nabízí vysokou kapacitu specificky zaměřeného k fenolickým látkám především tříslovinám a látkám obecně podporujícím oxidaci. Přípravek je díky chemické stabilitě vhodný pro výrobu šťáv, moštů a vín.

FitoHill Proteina P

Rostlinný prostředek (bílkovina extrahovaná z hrášku) s čiřícím účinkem. Odstraňuje trpkost v chuti.

Clarito Hill

Kombinovaný krášlící čiřící prostředek s vysokým stabilizačním efektem. Používá se k nápravě oxidovaných bílých a růžových vín, snížení hladiny tříslovin u mladých červených vín, odstranění kyselé chutě a zlepšení barvy červených vín. Lze jej rovněž použít pro ošetření moštů a vinných octů.

FermiHill Detox Extraferm

Detoxikační prostředek Exaferm. Absorbuje a odstraňuje z moštu/vína přítomné toxické a nežádoucí látky. Podporuje bezproblémové alkoholické a malolaktické kvašení eliminací mastných kyselin.

Tekutý tanin NATAN H

Vysoce koncentrovaný tanin z amerického dubu nejvyšší kvality má vynikající vliv na všechny druhy vín.

Účinek u vína

  • zlepšuje aromatický a chuťový vjem
  • tvoří komplexní a ucelenou chuť vína
  • stabilizuje barvu a tělo vína
  • tlumí pachuť po síře a dalších senzorických vadách (individuálně)
  • rychlý účinek

Závěr

Vady ve víně jsou běžným jevem, kterému se nelze vždy vyhnout. Důležité je vědět, jakým způsobem je lze řešit, aby víno opět dosáhlo své plné kvality. Díky široké škále dostupných přípravků a správnému postupu můžete tyto problémy efektivně eliminovat. Ať už jste zkušený vinař nebo začátečník, vždy je dobré mít na paměti, že i když se objeví problém, existuje řešení. Pokud si nejste jisti, jak s konkrétní vadou naložit, neváhejte vyhledat odbornou pomoc a poradit se s experty.

Víno je totiž nejen nápoj, ale i umění, které stojí za to chránit a pečlivě o něj pečovat.