Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu stěhování skladů bude ve dnech 16.4. (út) až 23.4. (út) zastaveno zpracování eshop objednávek. Zásilky budeme expedovat po tomto datu. Je nutné upozornit, že dodání objednávky proto může mít i více než týdenní zpoždění.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Příprava kvasu snadno a rychle

Jakmile se větve ovocných stromů oblepí šťavnatými plody, začíná dilema, jak s nimi naložit. Pokud je totiž dostatečně velká úroda, stává se, že je toho na marmeládu prostě příliš moc. Zde se pak nabízí varianta vyrobit si tradiční nápoj, v našich končinách je to nejčastěji slivovice, meruňkovice, hruškovice i další. A stejně jako u vína, začíná se kvalitní surovinou. 

Vypálit můžete skutečně ledacos, vypít již nikoli. V našich končinách se nejvíce pálí z ovoce (meruněk, švestek či jablek). A když se aj to nějaké vínko pokazí, přichází na řadu vínovica. Tu jsme však, díky bohu, dlouho nepálili. Tak jaké že to můžeme mít kvasy?

  • meruňkový kvas
  • hruškový kvas
  • švestkový kvas
  • jablečný kvas
  • rybízový kvas
  • žitný kvas
  • řepný kvas
  • ….. 

A tak bychom mohli pokračovat do nekonečna. My se zaměříme na ten ovocný kvas.

Jak správně založit kvas na slivovici

U slivovice je to stejné jako u vína. Dobrá slivovice vznikne z vyzrálého ovoce (nejčastěji švestek, meruněk nebo jablek). Ale jen zralé ovoce nestačí. Důležité je správně založit kvas. Dodrží-li se několik základních pravidel, příprava kvasu by měla proběhnout hladce a na konci procesu bude zdravý a voňavý polotovar, připravený k odvozu do zdůrazňuji pěstitelské pálenice. Destilace totiž podléhá zákonu o lihu (61/1997 Sb.).

Poradím vám pár tipů, aby vaše pálenka byla peckovní. 

1) Příprava vhodné nádoby na kvas 

Jakou nádobu (bečku či sud, jak je libo) na kvas zvolit? Ideálně dřevěnou nebo plastovou bečku na kvas, perfektně omytou, nejlépe horkou vodou. Podle množství ovoce volíme objemy. Nejčastěji se používají 50 l sudy nebo 120-200 l bečky. Pro pozdější přepravu je praktičtější použít více nádob menšího objemu, z kvalitního potravinářského plastu - například vynikající sud 50l s uchy, víkem a těsněním či klasickou 120 litrovou zelenou bečku.

Bečka na kvas

2) Sklizeň zralého ovoce

Do kvasu na slivovici má jít dostatečně vyzrálé a zdravé ovoce (bez bílého či hnědého povlaku na povrchu, který by mohl negativně ovlivnit celý finální produkt). Čisté ovoce rozmělníme, buďto v rukách nebo pomocí různých nástrojů, jako je například sekáček ve tvaru písmena “s”. Např. krásně zralé mereňky stačí rozmačkat mezi prsty (doporučuji použít gumové rukavice).

Švestky na kvas

Švestky na kvas

3) Naplnění nádoby

Nádobu nenaplňujeme až po okraj. Pro lepší manipulaci a také z bezpečnostních důvodů (na počátku kvašení začne kvas nabírat na objemu) je vhodné ponechat nádoby plné maximálně ze ¾  a pokud je ovoce tvrdší konzistence, je dobré použít enzym (skvělý je např. Enzym Extra fruit Hill), který kvas pomůže nejen rozložit, ale také pomůže uvolnit cenné přírodní ovocné látky a připraví lepší podmínky pro kvašení.

4) Příprava kvašení

Poté přichází zpracování kvasu. V různých dědinách na slovácku má i jiné - velmi pestré regionální názvy, například "majč", nebo u nás v Dubňanech - "mač".

Nastává zřejmě nejdůležitější proces, a to příprava na samotné kvašení. Spontánní kvašení nedoporučuji. Je to podobné jako u vína - nad procesem nemáte žádnou kontrolou, je divoké, kvas se může zastavit, "uvařit" a pod.

Jistější je použít čisté selektované kvasinky současně s výživou (skvělá výživa pro ovocné kvasy je FermiHill výživa Active PRO, která slouží jako takový kormidelník kvasného procesu. Na švestky či jablka jsou vhodné například kvasinky FermiHill Spirit, na meruňkové, hruškové, broskvové i další kvasy skvěle poslouží FermiHill Spirit Arom.

Dají se použít i solidní univerzální kvasinky s příhodným názvem Do kvasu, vhodné jsou také v případě, kdy bude prokvášet více druhů ovoce.

Všechny tyto přípravky samozřejmě ve Vinařském domě v Dubňanech nebo na Mělníku máme a stojí pár korun. Pro ty více náročné pěstitele však doporučuji spolehlivé turbokvasnice - specialitu ze Švédska, která umožňuje prokvasit veškerý přirozený cukr, tedy tu nejžádanější věc. 

Turbokvasnice jsou hitem pálenkářů jsou už mnoho let a v sortimentu existují dva druhy. Turbokvasnice Bestseller kladou důraz na ovocitost a důkladné prokvašení. Druhé, Turbokvasnice Coobra zase dokváší do 21% alkoholu a aroma výsledného kvasu je neutrálnější.

Pro sadaře, kteří upřednostňují kvantitu nebo mají problémové nebo dokonce zastavené kvašení nabízíme speciální hlubokoprokvášející kvasinky, zvané Extreme , které zvládnou až 23% alkoholu. Jsou výborné kromě ovocného rmutu i pro obilné, bramborové nebo cukerné kvasy. Podmínkou pro aplikaci tohoto druhu kvasinek je přidáním minimálně 5 kg cukru na 100l. To proto, že ovoce neobsahuje takové množství cukru, které by vytvořilo dostatečný obsah alkoholu.

Po aplikaci je nutné nádobu uzavřít a nejlépe i přidat kvasnou zátku. Ta svým jednoduchým mechanismem uvolňuje vznikající oxid uhličitý ven z nádoby a zpět jej už nepouští, čímž zabraňuje oxidaci kvasu.

Nezapomeňte přidat pár dní po zahájení fermentace výživu. Naše komplexní výživa pro ovocné kvasy FermiHill výživa Active PRO vytváří ideální podmínky pro rozvoj kvasinek.

Uzavřenou nádobu umístíme do místnosti, kde se teplota pohybuje od 15°C do 25°C. Při nižší teplotě je nutné použít kvasinky, jinak nezačne proces kvašení. A nikdy nenecháváme kvas na přímém slunci.

5) Kdy pálit kvas

Kdy poznat, že je kvas hotový a můžeme jej vypálit? Když je veškerý cukr prokvašený na alkohol. Předkové na to používali jednoduchou metodu: zapálenou sirku dali do sudu s kvasem a pokud nezduchla, je prokvašeno. My hlídáme kvas pomocí čichu. Pořád by měl mít ovocnou vůni

Délka kvašení samozřejmě závisí na druhu ovoci. Při optimální teplotě (cca 20°C) je délka kvašení následovná:

  • třešně 4-5 týdnů
  • meruňky 5-6 týdnů
  • hrušky 6-8 týdnů
  • švestky 6-8 týdnů
  • jablka 8 - 12 týdnů

Po vykvašení je třeba zabránit přístupu vzduchu do nádoby. Takto uzavřený kvas můžete skladovat ve vhodné teplotě i několik týdnů. A jak na vás přijde řada, hybaj s ním do pálenice.

Mapa pálenic

Kde vypálit kvas - mapa pálenic.

A pokud si chcete rozšířit obzory a načerpat nové znalosti, doporučuji bibli pro pálenkáře Jak vypálit lepší slivovici

Související produkty

FermiHill výživa Active PRO 20 g

FermiHill výživa Active PRO 20 g
 TOP PRODUKT
19 Kč
Komplexní výživa vytváří ideální prostředí pro rozvoj a růst kvasinek.
+ -
ks
skladem

FermiHill do kvasu 20 g

29 Kč
Sušené kvasinky pro fermentaci ovocných moštů a drtí s důrazem na produkci alkoholu.
+ -
ks
skladem

FermiHill Spirit 100 g švestka a jablko

169 Kč
Kvasinky pro kvalitní prokvašení švestkových a jablečných kvasů.
+ -
ks
skladem

FermiHill Spirit 20 g švestka a jablko

FermiHill Spirit 20 g švestka a jablko
 Doporučujeme
49 Kč
Kvasinky pro kvalitní prokvašení švestkových a jablečných kvasů.
+ -
ks
skladem

FermiHill Spirit Arom 100 g meruňka, hruška, broskev

129 Kč
Kvasinky pro kvalitní prokvašení ovocných kvasů s důrazem na jejich aromatiku.
+ -
ks
skladem

FermiHill Spirit Arom 20 g meruňka, hruška, broskev

FermiHill Spirit Arom 20 g meruňka, hruška, broskev
 TOP PRODUKT
39 Kč
Kvasinky pro kvalitní prokvašení ovocných kvasů s důrazem na jejich aromatiku.
+ -
ks
skladem

Barel 30 l potravinářský

299 Kč
Vynikající potravinářská širokohrdlá konev s uchy pro univerzální použití. Objem 30 l.
+ -
ks
skladem

Barel 50 l potravinářský

Barel 50 l potravinářský
 TOP PRODUKT
419 Kč
Vynikající potravinářská širokohrdlá konev s uchy pro univerzální použití. Objem 50 l.
+ -
ks
skladem

Bedna na ovoce zeleninu střední

99 Kč
Lehká bednička s perforováním umožňují přístup vzduchu k potravinám a jejich delší trvanlivost.
+ -
ks
skladem

Bedna T50 na maso/hrozny

Bedna T50 na maso/hrozny
 TOP PRODUKT
209 Kč
Klasická sběrová bedna, oficiálně na maso, u vinařů nejpraktičtější na sběr hroznů. Má však i mnoho jiných využití.
+ -
ks
skladem

D.A.P. Aktiv výživa 20 g

19 Kč
Vyvážená výživa pro kvasinky založená na fosforečnanu amonném a thiaminu bez obsahu síranů.
+ -
ks
skladem

Bedna na ovoce zeleninu nízká

95 Kč
Lehká bednička s perforováním umožňují přístup vzduchu k potravinám a jejich delší trvanlivost.
+ -
ks
skladem

Distizym FM 1 kg

799 Kč
Speciální enzym k rozkladu ovocných kvasů z tvrdého a suchého ovoce.
+ -
ks
skladem

Distizym FM 50 g

55 Kč
Enzym k rozkladu ovocných kvasů z tvrdého a suchého ovoce.
+ -
ks
skladem

FermiHill Restart 40 g

89 Kč
Fruktofilní kvasinky pro restartování zastavené fermentace. Mají vysokou toleranci k alkoholu. Vhodné pro všechny vína i pálenky.
+ -
ks
skladem

FermiHill výživa Pure 20 g

29 Kč
Fermentační výživa na bázi buněčných stěn, bohatá na organický dusík a stopové prvky.
+ -
ks
skladem

Kvasná zátka

29 Kč
Zabraňuje oxidaci při kvašení moštu.
+ -
ks
skladem

Potravinářský sud plastový 120 l

1 099 Kč
"Plastový sud z nebarveného polyethylenu ke skladování potravin, pitné vody, moštu, ""majču"", vína, ...."
+ -
ks
skladem

Potravinářský sud plastový 220 l

1 619 Kč
"Plastový sud z nebarveného polyethylenu ke skladování potravin, pitné vody, moštu, ""majču"", vína, ...."
+ -
ks
skladem

Spiriferm 20 g

53 Kč
Čisté kvasinky pro ideální kvašení švestkových a jablkových kvasů.
+ -
ks
skladem

Spiriferm Arom 20 g

55 Kč
Čisté kvasinky pre ideálne kvasenie marhuľových, hruškových a broskyňových kvasov.
+ -
ks
skladem

Sud PE 120 l s víkem

569 Kč
Plastový sud 120 l s víkem na vodu, kvas, víno apod.
+ -
ks
skladem

Turbokvasnice 18-20% Bestseller

Turbokvasnice 18-20% Bestseller
 TOP PRODUKT
149 Kč
Absolutní špička mezi kvasnicemi, jsou tolerantní až ke 20% alkoholu.
+ -
ks
skladem

Vitamon® Combi 1 kg

415 Kč
Živná sůl pro kvasinky s vitamínem B1 pro podporu množení kvasinek a diamoniumfosfátem. Podpora množení kvasinek a tím zajištění rychlého začátku kvašení při kompletním dokvašení
u dodavatele - na dotaz

Další články

Kdy začít se sběrem

Kategorie: Léto

Vinobraní se blíží vysokým tempem a klasickým dilematem vinaře je v tomto období rozhodnutí o tom, kdy vzít nůžky a úrodu sklidit. Nalezení optimálního termínu spočívá v hledání kompromisu - na jedné straně je to čekání na dostatečnou vyzrálost hroznů, na té druhé promeškání této doby a s tím přicházející hrozba plísně, která může při dozrávání hrozny velmi negativně ovlivnit. Kromě plísně to můžou být i špačci, kroupy a další. Jak tedy stanovit ideální termín sklizně hroznů a co všechno to obnáší? Čtěte dále.

Plíseň šedá - jak se jí bránit

Kategorie: Léto

V průběhu léta a podzimu se ve sluncem zalitých vinicích skrývá temná hrozba v podobě plísně šedé. Tato zákeřná choroba může poměrně rychle zmařit celoroční vinařovo úsilí, a to těsně před jeho vrcholem, tedy vinobraním. Odhalte s námi tajemství této nebezpečné houby a objevte osvědčené způsoby, jak udržet vinice zdravé a odolné.

Výroba domácího ovocného vína - úvod

Kategorie: Léto

Alternativou klasických révových vín jsou vína ovocná. Ne každý vinařský nadšenec se narodil a žije ve vinařské oblasti Čech nebo Moravy a má přístup k révovým hroznům. V naší zemi je spousta lidí napříč všemi generacemi, kteří přebytky ovoce ze své zahrádky s nadšením i úspěchem mění ve víno. O tom, jak konkrétně jej vyrobit si bude řeč v několika článcích. V tomto prvním se budeme věnovat základům výroby ovocného vína a najdete tu i osvědčený recept.

Poslední hrozby před vinobraním - jak na ně

Kategorie: Léto

Déšť z posledních dní určitě prospěl všem rostlinám včetně vinice. Pomohl nejen její vitalitě, ale také plísni šedé, pro jejíž šíření jsou nyní ideální podmínky. Kromě ní chtějí úrodu předčasně uzmout i poněkud živější predátoři. Jak se s tímto vším vypořádat a dojít tak k plnohodnotnému vinobraní?

Houbové choroby zpátky ve hře

Kategorie: Léto

Větsí množství srážek, vysoká vlhkost a nižší teploty, které se u nás v poslední době objevily, daly houbovým chorobám opět možnost šířit se. Proto bych doporučil uskutečnit (doufám že) letos poslední, ale o to důležitější postřik proti všem plísním - padlí révové (oidium), plíseň révová (peronospora) a plíseň šedá. Co v tomto období tedy konkrétně dělat?

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku