Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Rádce pěstitele

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Šťáva z hroznů, to jsou i kaly aneb Kdo by nechtěl více vína

I když letošní úroda vypadá na velmi solidní, každý bude dbát na to, aby ani kapka vylisovaného moštu nevyšla nazmar. A to jsou i kaly. Budete-li totiž chtít efektivně získat veškerou šťávu z moštů na výrobu burčáku či vína, využijete k tomu zázraku z celulózového vlákna jménem Buničina Greencel, který už jsem tu několikrát zmiňoval, ale pozornost si ještě rozhodně zaslouží.

Zbyněk Kopeček, 19.9.2022

Vypadá to jako nebezpečný prášek, se kterým by se člověk dostal až na černý seznam komisaře Rexe. Přitom je to něco tak nevinného, čistého a dobrého...

Samé výhody

Touto buničinou jednoduše zvýšíte svůj výnos a získáte nepoměrně kvalitnější mošt. Další obrovská výhoda je, že s ní na rozdíl od jiných technologií napravíte i mošty, které se již rozkvasily, což se může poměrně lehce stát a krom toho takto ošetřený mošt má až o 25% méně bílkovin.

Velká výhoda přírodní celulózy, ze které buničina pochází, spočívá také v nerozpustnosti ve vodě, kyselinách a zásadách. V moštu je tedy stabilní (co víc si ještě přát?). Tato stabilita je garantem, který nechává budoucímu vínu maximální možnosti zachovat odrůdové vlastnosti.

Navíc jde o přípravek zcela biodegradovatelný a vyrobený pouze z látek rostlinného původu, takže nemá žádný negativní vliv ani na prostředí a ani na budoucí chuť vína. Po použití jej tak můžete dát do kompostu, nebo jím rovnou zahnojit vinici či zahradu. Nádherný přírodní koloběh!

Tento přírodní původ je garantem šetrnosti vůči moštu a vínu. Neubírá ani vůni ani chuť.

 

100% buničina Greencel vyčistí z kalů při lisování ještě 95% čisté šťávy. Fantastický přírodní produkt, který je v prostředí menších vinařů stále nedoceněný.

Použití

Práce s ní není složitá. V případě čištění kalů funguje na principu "filtrační pumpy" - nasaje do sebe mošt s kaly a vrátí ho zpět očištěný od nečistot. Je použitelný do všech typů lisů a může se rovněž použít i gravitačně.

Do nádoby s kalovými sedimenty z lisování moštu nasypeme doporučené množství celulózové buničiny Greencel (dávkování je 2 - 3 kg/100l). Vlákna nasypeme suché, v moštu je rozmělníme, aby nevytvářely velké chuchvalce a pořádně je se sedimentem promícháme. Celulóza do sebe „natáhne“ tekutinu i s kaly.

Směs sedimentu a buničiny se pak přelije do lisu a začne se opatrně lisovat. V první části vyteče lehce zakalený mošt, který nalijeme zpět do lisu. Po něm už nám z lisu teče čistá šťáva, kterou stále opatrně lisujeme. Popis je velmi obecný, při práci s tímto materiálem rychle každý vinař najde svou cestu a styl.

Základem výroby skvělého vína jsou hrozny a kvašení. Jak ale vybrat ty nejvhodnější kvasinky? Pomůže tento jedoduchý přehled >>.

Tímto levným a jednoduchým způsobem dokážete ze sto litrů kalů (které by jste jinak vylili) dostat až sedmdesát litrů velmi slušného vína, vhodného na pití a nebo třeba do houbové omáčky.

Fantasticky funguje i u rozkvašeného moštu. U poškozeného muškátu nám v minulém roce i začalo kvašení ihned po pomletí a tím se znemožnilo klasické odkalení. Celý objem jsme vylisovali pomocí Greencelu a z lisu vytekla krásná čistá a voňavá šťáva bez známek kvašení. Poté se s ní dalo pracovat jako s plnohodnotným materiálem !

A teď trochu kupeckých počtů

Vzhledem k tomu, že litr vína se dnes prodává průměrně za 70 Kč (u malovinařů), není ani cena tohoto pomocníka nijak závratná. Kilogram u nás ve Vinařském domě v Dubňanech stojí 89 Kč včetně DPH. Když použijete na sto litrů sedimentu (což je zbytek asi z 1000 l moštu) doporučenou dávku balení 3,35 kg celulózy, utratíte 299 Kč. Z lisu ovšem pak vyteče i po ztrátách nejméně 70 l čisté šťávy z našich vzácných hroznů. A 70 litrů krát 70 korun, to je 4900 Kč zisku při nákladech 299 Kč. 

I toto je pohled na kaly, které se různě vypalují do nepříliš dobrých vínovic, nebo se rovnou zlikvidují. 

Související produkty

Bedna T50 na maso/hrozny

218 Kč

+ -
ks
skladem

Bentonit Eiwex granulát 1 kg

69 Kč

+ -
ks
skladem

Buničina - Greencel 10 kg

999 Kč

+ -
ks
skladem

Buničina - Greencel 3,35 kg

329 Kč

+ -
ks
skladem

Chci udělat parádní víno

25 Kč

+ -
ks
u dodavatele - na dotaz

D.A.P. Aktiv výživa 20 g

19 Kč

+ -
ks
skladem

FermiHill Muller-Thurgau 20 g

39 Kč

+ -
ks
skladem

FermiHill Terroir 100 g

129 Kč

+ -
ks
skladem

Káď 300 l vysoká Bidone

1 259 Kč

+ -
ks
skladem

Koštýř foukaný 0,5 l

469 Kč

+ -
ks
pouze osobní odběr

Lis 120 l výklopný nerezový VSPIX

49 999 Kč

+ -
ks
u dodavatele - na dotaz

Lis 120 l výklopný polonerezový VSPX

46 659 Kč

+ -
ks
skladem

Lis 170 l výklopný nerezový VSPIX

57 899 Kč

+ -
ks
skladem

Lis 80 l výklopný nerezový VSPIX

42 619 Kč

+ -
ks
u dodavatele - na dotaz

Lis na ovoce 12

2 299 Kč

+ -
ks
u dodavatele - na dotaz

Lis na ovoce 18

3 790 Kč

+ -
ks
skladem

Sklenička OIV - AKCE

24,90 Kč

+ -
ks
skladem

Tan Fruit Blanc 100 g

179 Kč

+ -
ks
skladem

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku