Powered by Smartsupp
Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Síra a kvašení

Babí léto nádherně ukazuje svou tvář střídavě s mlhou a deštěm. Když vyleze sluníčko, nutí nás to stále obcházet zahrádky, ať už při každoročním nutném podzimním hnojení, nebo při úklidu zahrady, hrabání či rytí.​

Mimochodem, ceny klasických kombinovaných hnojiv dosahují astronomických výšek, a také proto bych doporučil použít na podzim přírodní hnojivo Alginit. To se nám podařilo nakoupit ještě za staré ceny a v současné době vychází Alginit jako nejlevnější komplexní hnojivo, navíc s bonusem přírodního původu, který nezanáší půdu. O alginitu si můžete přečíst také ve speciálním článku >>.

Zbyněk Kopeček, tým Vinařského domu Kopeček, 24.10.2022.

Vinaři (ať se jim venku na sluníčku líbí nebo ne) musejí stále více času trávit dole - ve sklepích a tam pracovat s mladými víny. V tuto dobu se jedná o první ošetření a stáčení mladých vín. S tímto souvisí jeden proces, který není vůbec jednoduchý. Jedná se o případné zastavení kvašení vína.

V jakém případě kvašení zastavit

Dělá se to zejména proto, aby ve víně zůstal lehký zbytek hroznového cukru, mezi vinaři zvaný též „ocásek“. A také proto, aby po případném vykvašení do sucha, tedy bez zbytkového cukru, nebyl ve víně vysoký obsah alkoholu a svíravé tóny. 

O tom, jakou techniku použít k zastavení kvasného procesu u malovinařů, bylo dlouho jasno. Do vína se nasypala klasická síra a maximálně se víno stočilo. I tak víno ještě dlouho tzv. dojíždělo a odhadnout ten správný moment aplikace síry nebylo jednoduché. 

Víno nejde zastavit jako auto ruční brzdou tak, že od určitého momentu se už nehne. Jde o živý organizmus, a pokud nemáte po ruce drahou techniku jako například filtr Crossflow filtr, jde vždy tak trochu i o náhodu.

Množství síry ve víně je velice důležitý ukazatel. Jak jej měřit jednoduše, přesně a velice rychle? Podívejte se na vynikající přípravek SO2 Reagenz, který dokáže i v prostředí malovinařů změřit volnou síru za několik desítek vteřin.

Pokud vinař chce zastavit víno pomocí klasické síry (pyrosiřičitan), nebo 40% roztoku síry, jde vždy o nejistotu výsledku. Ta je daná tím, že tyto preparáty obsahují NH4, zvaný Amoniak nebo ještě známější pod názvem Čpavek. Kromě toho, že je pro lidský organismus nesmírně škodlivý, má ještě jednu vlastnost, která se nám pro proces zastavení kvašení nehodí. Na rozdíl od síry, která kvasinky ničí, čpavek kvašení podporuje.

Vy tedy aplikací klasické síry, nebo jejího roztoku na jedné straně kvašení zastavujete a na druhé vlastně poskytujete výživu pro kvasinky. I proto jsou výsledky zastavení nejisté a trvají dlouho. 

Jde to i lépe

Na zastavení kvašení, stejně jako na běžné odsiřování vín, na dezinfekci sudů, prostě na veškerou práci se sirou ve vinařském provozu, je proto vhodnější používat roztok síry bez škodlivého čpavku. 

Konkrétně se jedná o přípravek Solfosteril, který je čistý. Já sám s ním pracuji mnoho let a je skvělý. Tím, že má jen 15 % síry, dobře se dávkuje a nehrozí předávkování, z vín nikoho nebolí hlava a i zastavení kvašení probíhá dle plánu.

Ostatně, přípravky se sírou a čpavkem jsou na západ od nás v potravinářských provozech už mnoho let zakázány….

Související produkty

Oxid siřičitý v enologii

299 Kč
Vše o oxidu siřičitém neboli síře od předního českého odborníka Doc. Miloše Michlovského.
+ -
ks
skladem

Pyrosiřičitan draselný 1 kg

135 Kč
Antioxidant a konzervant. Další názvy: Disiřičitan draselný, Pyrosulfit draselný.
+ -
ks
skladem

Pyrosiřičitan draselný 100 g

29 Kč
Antioxidant a konzervant. Další názvy: Disiřičitan draselný, Pyrosulfit draselný.
+ -
ks
skladem

SO2 - Reagenz

SO2 - Reagenz
 TOP PRODUKT
139 Kč
Vynikající jednosložkový roztok na rychlé měření volné síry ve víně.
+ -
ks
skladem

Tekutá síra Solfitan 40 % 250 g

43 Kč
Antioxidant. K síření moštů, vína a jiných nápojů. Udržuje reduktivní stav nápoje.
+ -
ks
skladem

Tekutá síra Solfosteril 15 % 0,5 kg

59 Kč
15 % tekutá síra (roztok disiřičitanu draselného) bez obsahu čpavku. Používá se jako antioxidant, protibakteriální a protiplíňové činidlo k síření vína, desinfekci sudů a sterilizaci lahví.
+ -
ks
skladem

Tekutá síra Solfosteril 15 % 1 kg

Tekutá síra Solfosteril 15 % 1 kg
 TOP PRODUKT
89 Kč
Tekutá síra 15 % (roztok disiřičitanu draselného) bez obsahu čpavku. Používá se jako antioxidant, protibakteriální a protiplíňové činidlo k síření vína, desinfekci sudů a sterilizaci lahví.
+ -
ks
skladem

Zkumavka Reagenz

75 Kč
Zkumavka (nejen) k měření volné síry, kyselin a bílkovin ve víně.
+ -
ks
skladem

Další články

Výroba domácího ovocného vína, příprava a kvašení + recept

Kategorie: Podzim

Výroba vína není jenom o hroznech. Stále oblíbenější jsou také domácí vína z jiných druhů ovoce, a to z dobrého důvodu. Je to zábavný proces, který může dělat každý, a konečný produkt v podobě vlastního vína je nejen chutný, ale také jeden ze způsobů, jak si užít čas s přáteli a rodinou. V tomto článku vám ukážu, jak připravit kvašení na jeho následný zdravý průběh, v čem víno vyrábět a padne zde i několik základních zásad pro výrobu ovocných vín. Dodržení správných postupů lze vytvořit opravdu vynikající produkt, tak proč to nevyzkoušet? Čtěte dále.

Jak vyrobit víno z nahnilých hroznů

Kategorie: Podzim

Počasí posledních týdnů je jako na houpačce. Krásné a teplé dny se začaly střídat s těmi deštivými. A právě kvůli tomu musíme někdy sbírat hrozny, které nejsou v nejlepší kondici a jsou napadeny plísní šedou. V následujícím článku si popíšeme důležité kroky k eliminaci možných problémů v budoucím víně. Nebo alespoň k jejich zmírnění.

Zpracování moštu a příprava na kvašení

Kategorie: Podzim

Neuvěřitelně letní počasí dohání zpoždění zralosti révy. Takřka tropické dny vhání cukr do bobulí a přehodnocuje tak plány vinařů na sběr. Takže co je připraveno a zdravé, posbírejme co nejdříve. Ale jak vlastně po sběru postupovat? Jak zpracovat a připravit mošt na to, aby se proměnil v lahodné mladé víno? Čtěte dále.

Jak správně vybrat kvasinky

Kategorie: Podzim

Kvasinek dnes máme (zaplať pánbůh) velké množství druhů a na své si u nás přijde opravdu každý vinař se všemi možnými nároky na hotový produkt. Jak se ale v nich vyznat a které konkrétně použít? Pomůže následující stručný přehled.

Některé mladé vína potřebují čas

Kategorie: Podzim

Začal pravý, nekompromisní podzim, tolik typický pro naši oblast. Teploty lehce nad nulou, mlhy, plískanice a vlezlá zima. O to víc se my vinaři rádi ukrýváme do svých klenutých katedrál, letos plných velmi perspektivních vín. A stejně jako s neúprosnou pravidelností přichází tento typ počasí, se stejnou pravidelností se ve sklepích u vína se mezi jednotlivými vinaři roztáčí dohady na téma číření, školení vína a jak a zejména kdy tyto úkony vlastně provést.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku