Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu probíhajícího stěhování prodejny může mít dodání vaší objednávky několikadenní zpoždění. Naše prodejna v Dubňanech bude zavřena do středy 24.4.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Některé mladé vína potřebují čas

Začal pravý, nekompromisní podzim, tolik typický pro naši oblast. Teploty lehce nad nulou, mlhy, plískanice a vlezlá zima. O to víc se my vinaři rádi ukrýváme do svých klenutých katedrál, letos plných velmi perspektivních vín. A stejně jako s neúprosnou pravidelností přichází tento typ počasí, se stejnou pravidelností se ve sklepích u vína se mezi jednotlivými vinaři roztáčí dohady na téma číření, školení vína a jak a zejména kdy tyto úkony vlastně provést.

Zbyněk Kopeček, 21.11.2020

Někteří vinaři už by nejraději měli vína hotová, čistá, zbavená všech kalů a závojů v čirosti. Tento trend se bohužel stává díky masivní kampani Svatomartinských vín čím dál častější. Nechci Svatomartinská vína shazovat, sám je mám velmi rád a vždycky se na ně těším. Na druhou stranu je si třeba uvědomit styl a technologii výroby Svatomartinských vín. Jde o vína zpracovaná rychle, hodně reduktivně a s malým potenciálem zrání. Přesně jak má mladé a lehké víno vypadat. A má být rychle vypito.

Škoda cenných kvasnic

Někteří vinaři ale pracují podobným stylem, jako je výroba Svatomartinských, se všemi svými víny ve sklepě. Rychle je stahují s kvasnic, rychle je číří a čistí do jiskrné podoby. V tuto dobu, tedy něco za půlkou listopadu mají vína hotová. Vzpomínám, že můj děda míval vína kalná ještě na vánoce. Tehdy, před nějakými 30-ti lety to byl absolutně běžný jev. Protože rychlé zbavení zdravých kvasnic obírá víno o potenciál zrání, o vývoj k lepšímu i o možnost školení vína. Takto rychle „uvařená“ vína mají sice svěží primární aromatiku, ale jsou velmi tenká a krátká.

Základem výroby skvělého vína jsou hrozny a kvašení. Jak ale vybrat ty nejvhodnější kvasinky? Pomůže tento jedoduchý přehled >>

Chápu pohnutky vinaře, když rychle udělá víno, které je problematické, které smrdí, nebo se mu nedaří jej srovnat. Tady je opravdu jediná možnost víno z problematických kvasnic sundat, řádně jej provzdušnit a za pomocí některého z kvalitních přípravků na šlechtění vín pokusit se jej co nejlépe napravit.

Nechápu ale, proč tak spěchá vinař, který si dal velkou práci, aby dostal do sklepa ten nejlepší a nejzdravější hrozen. Dal si velkou práci s přípravou moštu, důsledně nechal rmut macerovat, po vylisování šťávu řádně odkalil tak aby do nádob napustil ten nejčistší mošt připravený na řízené kvašení. A pak, po vykvašení víno z toho krásně voňavého a zdravého kvasného materiálu po pár dnech stočil. Právě v tu dobu by měl začít s víny pracovat, mícháním vpravovat sílu zdravých kvasinek do vína, zvětšovat jeho potenciál a sílu. Pokud je víno i kvasnice zdravé, lze takto zvětšovat víno i několik týdnů, než jej definitivně vyčeříte, nebo přefiltrujete.

Jediné co se musí po celou dobu tohoto procesu důsledně provádět je měření síry a míchání kvasnic. Ale to ostatně musíte dělat u všech mladých vín. Takto trpělivě vyrobené víno se odmění svou velikostí, má konstantní a pevnou vůni. Barva takových vín je malinko vyšší, zlatavá a krásná.  Ze svých oborů a ze svých vlastních zkušeností víte, že nic na světě nelze zásadně urychlit. A u vína to platí dvojnásob.

Související produkty

BentoHill Plusgran Gel 1 kg

75 Kč
Vysoce kvalitní bentonit na sodno-vápenaté bázi.
+ -
ks
skladem

Bentonit Eiwex granulát 1 kg

Bentonit Eiwex granulát 1 kg
 Doporučujeme
 TOP PRODUKT
69 Kč
Vynikající přírodní granulovaný bentonit, účinný již od 6°C! Vhodný pro odstranění tepelně labilních bílkovin u vína, moštů atd. Je vhodný také ke snížení obsahu taninů a k zastavení kvasných a jiných procesů.
+ -
ks
skladem

Bohemia Crystalite tasting OIV 210 ml

31 Kč
Degustační sklenička na víno OIV, praktická, levná, velmi oblíbená.
+ -
ks
skladem

Buničina - Greencel 3,35 kg

329 Kč
Čistá buničina Greencel vyčistí z kalů při lisování ještě 95% čisté šťávy
+ -
ks
skladem

FermiHill Cool 20 g

FermiHill Cool 20 g
 TOP PRODUKT
39 Kč
Multifunkční kvasinky pro bezpečnou fermentaci, včetně řízeného kvašení, fungující při nízkých teplotách (od 11°C). Zachovávají odrůdovost a aroma.
+ -
ks
skladem

Kyselina Reagenz

189 Kč
Roztok k určení kyselin ve víně a moštech. Obsah:250 ml.
+ -
ks
skladem

Sklepní hospodářství

449 Kč
Všechny informace o zracování hroznů, od sběru přes školení vína, po lahvování .... Příručka sklepmistra.
+ -
ks
skladem

SO2 - Reagenz

SO2 - Reagenz
 TOP PRODUKT
139 Kč
Vynikající jednosložkový roztok na rychlé měření volné síry ve víně.
+ -
ks
skladem

Tekutá síra Solfosteril 15 % 0,5 kg

59 Kč
15 % tekutá síra (roztok disiřičitanu draselného) bez obsahu čpavku. Používá se jako antioxidant, protibakteriální a protiplíňové činidlo k síření vína, desinfekci sudů a sterilizaci lahví.
+ -
ks
skladem

Tekutá síra Solfosteril 15 % 1 kg

Tekutá síra Solfosteril 15 % 1 kg
 TOP PRODUKT
89 Kč
Tekutá síra 15 % (roztok disiřičitanu draselného) bez obsahu čpavku. Používá se jako antioxidant, protibakteriální a protiplíňové činidlo k síření vína, desinfekci sudů a sterilizaci lahví.
+ -
ks
skladem

Zkumavka Reagenz

75 Kč
Zkumavka (nejen) k měření volné síry, kyselin a bílkovin ve víně.
+ -
ks
skladem

Další články

Výroba domácího ovocného vína, příprava a kvašení + recept

Kategorie: Podzim

Výroba vína není jenom o hroznech. Stále oblíbenější jsou také domácí vína z jiných druhů ovoce, a to z dobrého důvodu. Je to zábavný proces, který může dělat každý, a konečný produkt v podobě vlastního vína je nejen chutný, ale také jeden ze způsobů, jak si užít čas s přáteli a rodinou. V tomto článku vám ukážu, jak připravit kvašení na jeho následný zdravý průběh, v čem víno vyrábět a padne zde i několik základních zásad pro výrobu ovocných vín. Dodržení správných postupů lze vytvořit opravdu vynikající produkt, tak proč to nevyzkoušet? Čtěte dále.

Jak vyrobit víno z nahnilých hroznů

Kategorie: Podzim

Počasí posledních týdnů je jako na houpačce. Krásné a teplé dny se začaly střídat s těmi deštivými. A právě kvůli tomu musíme někdy sbírat hrozny, které nejsou v nejlepší kondici a jsou napadeny plísní šedou. V následujícím článku si popíšeme důležité kroky k eliminaci možných problémů v budoucím víně. Nebo alespoň k jejich zmírnění.

Zpracování moštu a příprava na kvašení

Kategorie: Podzim

Neuvěřitelně letní počasí dohání zpoždění zralosti révy. Takřka tropické dny vhání cukr do bobulí a přehodnocuje tak plány vinařů na sběr. Takže co je připraveno a zdravé, posbírejme co nejdříve. Ale jak vlastně po sběru postupovat? Jak zpracovat a připravit mošt na to, aby se proměnil v lahodné mladé víno? Čtěte dále.

Jak správně vybrat kvasinky

Kategorie: Podzim

Kvasinek dnes máme (zaplať pánbůh) velké množství druhů a na své si u nás přijde opravdu každý vinař se všemi možnými nároky na hotový produkt. Jak se ale v nich vyznat a které konkrétně použít? Pomůže následující stručný přehled.

Jak funguje chladnomilný bentonit

Kategorie: Podzim

V období pokročilého podzimu vinaři tráví naprostou většinu času souvisejícího s vínem ve sklepích. Hlídají u mladých vín zbytkové cukry, kyselost, sirku a začínají čeřit. I když je pravda, že v některých vinicích ještě může probíhat vinobraní, většina už je pod střechou. Vlastně pod zemí. Jinými slovy - je čas se zavřít do sklepa a věnovat se vínům. A s tím i souvisí dnešní téma - bentonit, který funguje i v chladnějších podmínkách.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku