Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu stěhování skladů bude ve dnech 16.4. (út) až 23.4. (út) zastaveno zpracování eshop objednávek. Zásilky budeme expedovat po tomto datu. Je nutné upozornit, že dodání objednávky proto může mít i více než týdenní zpoždění.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Concours mondial de Bruxelless - proslulá vinařská soutěž na vlastní oči

Zbyněk Kopeček, 15.9.2020

Slunečné počasí posledních dnů malinko stáhlo zpoždění sběru hroznů, které je alespoň u nás, na Slovácku minimálně o dva týdny. A tak mohla poměrně v klidu, bez stresu z aktuálního vinobraní proběhnout v Brně jedna z nejslavnějších výstav vín světa, putovní Concours mondial de Bruxelless.

Tato soutěž byla Založena Louisem Havauxem, poprvé se konala v dubnu 1994 a považte, v Bruggách! V roce 2006 se Condours Mondial rozhodnul vycestovat mimo Belgii. Po více jak deset let soutěž cestovala po celé Evropě. Navštívila takové Mekky vinařství jako jsou Lisabon, Bordeaux, Valencia, Palermo, Luxembourg, Bratislava, Jesolo, či Valladolid. V roce 2018 byl dosažen nový milník, když soutěž vycestovala mimo Evropu a byla hostem v Pekingu. No a v minulých dnech bylo hostitelem Brno.

Měl jsem tu čest, že jsem byl jako degustátor účastníkem všech tří hodnotících dnů. Tato soutěž má vysoké renomé, a tomu dopovídala i špičková organizace celé akce. Hodnotilo se od čtvrtku do soboty, celkem 32 komisí po 5 hodnotitelích. V mé v komisi číslo 21, která zůstala stejná po celé tři dny, byl degustátor z Rumunska, Španělska, Polska a já a předsedala nám půvabná francouzka. Tedy solidní chuťový rozprach.

Přečtěte si také obsáhlou reportáž světa od Luboše Bárty s názvem Jak se jižní Morava zapsala na mapu

Ve znamení bezpečnostních opatření

Celá soutěž se vzhledem ke stávající situaci nesla v duchu zvýšených hygienických opatření. Pro zajištění hladkého průběhu soutěže zavedli organizátoři Concours Mondial de Bruxelles přísná pravidla. Navzdory základním hodnotám akce letošní porotci pocházeli výhradně z evropských zemí. K dispozici byly ochranné roušky a dezinfekční prostředky na ruce. Na veřejných místech a při přesunu z jednoho místa na druhé bylo také nutné nosit roušku. Každý soudce měl vlastní stůl a pracovní prostor. Tým profesionálů, který měl za úkol servírovat vína hodnotitelům nosili rukavice a roušky.

Každý den nám sladěné nalévačky předložily k ohodnocení více jak sedmdesát vzorků vín z celého světa. Hodnotilo se elektronicky, do chytrých mobilů. Oproti systému ELWIS, který známe z našich výstav, byl systém OIV daleko striktnější. Například zde nebylo vůbec vidět, jak hodnotí ostatní z komise. A to ani po uzavření vzorku.

Netypické hodnocení

Další, pro mě nepříliš pochopitelná věc, byla absence krajních eliminací. Jednoduše řečeno, do hodnocení se tak započítaly i úlety jednotlivých degustátorů. Což velmi zprůměrňuje vína. Když jsme třeba našemu krásnému Hibernalu dali čtyři 90 bodů a španěl se seknul, že je moc voňavý a dal 75, průměr byl 87 a bohužel na double gold (velká zlatá medaile) nedosáhl. Byl jsem pak statečný a když se mně víno líbilo, napálil jsem mu třeba i 95 bodů, jen aby dobře dopadlo.

Další zvláštností bylo absolutní neuspořádání vín. V řadě za sebou šla sladší Pálava, pak francouzské suché Chardonnay, voňavá Muškát a za ním naše oranžové suché jako troud. Počítali prostě s tím, že hodnotí odborníci, kteří takové skoky zvládnou.

Zúčastnil jsme se mnoho podobných velkých výstav. Každá z nich má svou atmosféru, své zvláštnosti a odlišnosti, se kterými se my degustátoři musíme popasovat. Mundial byl ale v Brně a proto byl jedinečný. Vinařský svět poznal krásy Moravy a já byl na ni patřičně pyšný.

Nahlédněte do galerie níže a ochutnejte tak atmosféru této ojedinělé světové soutěže.

Zdroj:

Zbyněk Kopeček, 

CMB Brno

Další články

AKU nářadí - pomocník, který vyžaduje důkladnou péči

Kategorie: Postřehy

Akumulátorové nůžky a další nástroje, obsahující baterie, se stávají součástí čím dál více domácností. Zcela oprávněně, vždyť za velmi dostupnou cenu dokáží ulehčit práci, a to zcela nevídaným způsobem! Jejich údržba však vyžaduje pozornost a zanedbáním bezpečnostních postupů může dojít až katastrofální situaci. Více v tomto článku, který doporučuji všem majitelům akumulátorových přístrojů.

Zase nám to komplikují..

Kategorie: Postřehy

Loňská úroda vína je poslední, kdy nemusíme na etiketách označovat nutriční hodnoty vína v lahvi. A nejenom to. Po letošním vinobraní nás čekají další povinnosti, které jsou z pohledu vinaře, ale i konzumenta slušně řečeno absurdní. Tak se na ně podívejme blíže.

Jak napravit (nejen) přesířené víno

Kategorie: Postřehy

Jak se blíží vinobraní, snaží se vinaři vyprázdnit své sklepy a houfně lahvují. Může se stát, že při této překotné činnosti udělají chybu. Nejčastější je, že víno je před lahvováním neupravené, fádní a přesířené. Existuje nějaké řešení? Kupodivu již ano. A nejde přitom o žádnou šílenou chemií, nýbrž čistý přírodní produkt. Čtěte dále.

Jak fungují postřiky

Kategorie: Postřehy

Přicházející jaro sebou nese nejen pocity probouzející se zahrady, ale i lehké obavy z toho, aby rostlinky byly po celou sezónu zdravé a přinesly své plody. O jejich ochraně různými postřiky jsme na tomto webu již přinesli desítky různých článků. Co tu ale ještě příliš nezaznělo, jsou vlastnosti těchto postřiků. Tedy jak a proč fungují. Součástí každého balení je i obsáhlý leták, kde toto vše najdeme. Obsahuje spoustu odborných termínů, kterým ale ne všichni rozumí nebo si nejsou jisti, co přesně znamenají. Proto se teď zaměříme na tyto termíny a pokusíme se je laicky vysvětlit.

Vinařské potřeby a inflace

Kategorie: Postřehy

Čas běží, začínají se rozbíhat košty, vína se finálně upravují, budou se lahvovat, ukládat a ve vinici pomalu začnou jarní ošetřovací práce. A také v zahradách. Stále se omílá v éteru slovo zdražování, inflace, marže.. Rád bych tedy dnes v rychlosti sdělil, jak to vypadá s růstem cen v naší branži, tedy v prodeji vinařských a hospodářských potřeb..

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku