Powered by Smartsupp
Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Síra - dobrý sluha, špatný pán

Zima. Mnohá vína, zejména ty, která jsou již dávno vykvašená a začínají se čistit, může nyní překvapit celá řada komplikací a chorob. V době dokvášení a dozrávání musí vinař dbát více jak kdy jindy na hygienu sklepa, mít nádoby plné a pozorně sledovat obsah síry, a to zejména u bílých vín. Proč se vůbec SO2, tedy po našem jen síra, používá?

Metodu ošetření dřevěných sudů sírou znali již Řekové a Římané. U nás bylo síření pevně zavedeno v pozdním středověku. A již v 15. století existoval první zákon omezující používání síry ve víně. Přesířený mok měl právo tehdejší kontrolor zabavit v celém objemu.

Síra má ve víně několik funkcí. Biologickou, kdy potlačuje působení divokých kvasinek a bakterií (ocet, odbourávání kyselin), které reagují velmi citlivě. Tím je dána výhoda kontroly a větší jistota při kvašení a odbourávání kyselin.

Dále omezuje působení kyslíku, látky obsažené ve víně, zejména aromatické jsou chráněny před oxidací. Již zoxidované látky se opět zredukují. A neméně důležitá vlastnost je deaktivace nebo přinejmenším podstatné utlumení působení enzymů přenášejících kyslík a tím se zabrání poškození barvy vína. A ač se to zejména laikům při degustacích zdá jako nadsázka, síra v rozumné dávce výrazně zlepšuje chuť vína. Je to tím, že odbourá vedlejší nepříjemné produkty jako například acetaldehyd nebo pyruvát.

Síra se ale nepoužívá jen u vína, ale také u jiných potravin, jako sušeného ovoce nebo kysaného zelí, kde rovněž zbraňuje hnědnutí a oxidaci. Ale pozor. U síry platí podobné pořekadlo jako u ohně: dobrý sluha, ale zlý pán.

Předávkování má výrazné negativní působení jak na víno, tak na lidský organismus. Víno předávkované SO2 se dá poznat podle několika signálů: 

  • barva vína je pak velmi světlá až vodová 
  • ve vůni cítíte ocelové tóny, vytrácí se přirozené aroma vína a z moku čpí síra
  • v chuti lze cítit sladký nepřirozený tón

Předávkované mladé víno je také velmi náchylné ke vzniku sirky. Velké množství síry v objemu také zničí vitamin B1, tím se naruší kvašení a zvýší se tvorba pyruvátu při kvašení.

A to jsem zde neuvedl další řadu důvodů proč s rozvahou síru používat. Téma je to natolik obsáhlé, že stojí za samostudium z mnoha vinařských knih, kterých máme ve Vinařském domě celou řadu.

Naštěstí dnes už existují jednoduché pomůcky, jak držet volnou síru (vázaná se ovlivnit již nedá) pod kontrolou.

Jako jediní nabízíme v prodejnách Vinařského domu Dubňany jednosložkový roztok Reagenz, díky kterému si velmi jednoduše každý změří síru sám, ve sklepě a velmi rychle a přesně. Zkumavka, která je jako příslušenství k Reagenzu a je na tento roztok kalibrovaná, hladinou roztoku přesně určí obsah síry ve víně a díky jednoduché tabulce a 15% roztoku síry Solfosteril, dokážete víno dosířit tak jak vyžadujete.

Bonus: o rychlosti a především funkčnosti přípravku SO2 Reagenz na měření volné síry

" target="_blank">se můžete přesvědčit v našem videu, kde přímo očime vinaře uvidíte, jak za 30 vteřin bezproblémově volnou síru změří. 

Akce:

Související produkty

Bílkoviny Reagenz

719 Kč
Roztok na měření bílkovin ve víně, moštech a šťávách 250 ml.
+ -
ks
skladem

Brožura - Chci udělat parádní víno - aktualizovaná verze

Brožura - Chci udělat parádní víno - aktualizovaná verze
 Doporučujeme
99 Kč
Celý název „Chci udělat parádní víno, ale nejsu velkovinař, aneb velká vína lze dělat i v malé bečce" mluví za vše. A co víc? Brožura je aktualizovaná o nová speciální témata!
+ -
ks
skladem

Kyselina Reagenz

189 Kč
Roztok k určení kyselin ve víně a moštech. Obsah:250 ml.
+ -
ks
skladem

Sirné knoty menší

62 Kč
K dezinfekci sudů, demižonů, včelích plástů, skladovacích prostor, nádob.....
+ -
ks
skladem

SO2 - Reagenz

SO2 - Reagenz
 TOP PRODUKT
139 Kč
Vynikající jednosložkový roztok na rychlé měření volné síry ve víně.
+ -
ks
skladem

Tekutá síra Solfosteril 15 % 1 kg

Tekutá síra Solfosteril 15 % 1 kg
 TOP PRODUKT
89 Kč
Tekutá síra 15 % (roztok disiřičitanu draselného) bez obsahu čpavku. Používá se jako antioxidant, protibakteriální a protiplíňové činidlo k síření vína, desinfekci sudů a sterilizaci lahví.
+ -
ks
skladem

Zkumavka Reagenz

75 Kč
Zkumavka (nejen) k měření volné síry, kyselin a bílkovin ve víně.
+ -
ks
skladem

Další články

Nepodceňujte ošetření révy po zimním řezu

Kategorie: Zima

Vinice i sady si v tomto zimním období opět žádají naši přítomnost ať už zimním řezem, vázáním, roznášením dravého roztoče nebo třeba také ošetření zimních ran po řezu, o kterém se tu budeme bavit. Řekl bych, že většina vinařů tuhle činnost ve vinici neprovádí, což je velká chyba. Popíšeme si, co může vést k tomu, když řezné rány neošetříme a taky čím provést ochranu.

Ochrana proti kadeřavosti broskvoně - první postřik

Kategorie: Zima

Máme sice období zimy, ale počasí se tomuto ročnímu období nepodobá. Je proto velmi vhodné začít uvažovat nad ochranou proti kadeřavosti broskvoně, která je v našich podmínkách bohužel velmi častá a zahrádkáře trápí napříč naší zemí i celou střední Evropou. Z tohoto důvodu je dobré broskvoně proti kadeřavosti ošetřit, jelikož tímto brzkým krokem je na boj proti této zákeřné chorobě připravíme.

Řez révy očima vinaře

Kategorie: Zima

Zimní řez považujeme za nejdůležitější práci ve vinici, jehož hlavním cílem jsou udržení správného tvaru keře, regulace plodnosti a udržení správné rovnováhy. Kdy jej ideálně začít? Má na to vliv výběr odrůd ve vinici? Jednoleté, dvouleté, nebo staré dřevo? A jak je to s množstvím oček na keři? Čtěte dále.

Máme nové filtrační desky. A jsme za to rádi

Kategorie: Zima

Že se k filtraci vína v našem prostředí menších vinařů používá takzvaný deskový filtr, jsme vám na našem blogu Rádce pěstitele představili už v předchozích článcích. Bylo to především o kvalitních čerpadlech a filtrech Italského výrobce Rover. A já dnes naváži na “munici” pro tyto deskové filtry, tedy filtrační desky.

Čím filtrovat

Kategorie: Zima

V minulém díle jsme se dívali na čerpadla a tímto plynule navážeme na příbuznou technologií - filtraci. Všechna čerpadla, i když v mírně upravené formě, se totiž používají i na velmi oblíbených deskových filtrech Colombo. A k tomuto tématu patří také filtrace vína, protože deskové filtry, nejvíce používané ve sklepích malých a středních vinařů, pohání právě tyto stroje. Jaké máme druhy filtrů a filtračních desek a proč na tom záleží? Čtěte dále.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku