Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu probíhajícího stěhování prodejny může mít dodání vaší objednávky několikadenní zpoždění. Naše prodejna v Dubňanech bude zavřena do středy 24.4.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Úprava kyselosti mladých vín

Prosinec - období, kdy vinařský rok máme (doufám že úspěšně) za sebou, dokonce první mladá vína jsou už i vypita a začínáme nový ročník opatrně hodnotit. V některých ročnících můžeme u mladých vín narazit na velmi vysoký obsah kyselin, tedy kyseliny vinné a kyseliny jablečné, které představují v hroznech 70 - 90% všech kyselin. Co v takovém případě dělat?

Naše vína kyseliny mají

Moravská a česká vína jsou populární právě pro své kyselinky, jejich ideální obsah u bílých vín je od 5 do 9 g/l. V mladých vínech ročníku však můžeme bez problémů najít vína i s obsahem okolo 15 g/l. Absolutně nejdůležitější je mít obsah kyselin alespoň přibližně zjištěný. K tomu slouží Kyselina Reagenz. Roztok, který vám určí obsah kyselin ve víně velmi přesným a jednoduchým způsobem a který máme jako výhradní prodejci v nabídce. Před měřením i jakýmkoliv zásahem do vína je důležité rovněž změřit a upravit obsah volné síry ve víně. Nebo si pořiďte příruční Laboratoř naše strýca - obsahuje vše, co potřebujete k měření základních vlastností ve víně - síry, bílkovin a kyselin.

Jak s nimi naložit

Na snížení obsahu kyselin ve víně dnes existuje řada metod a jak šetrných tak i ostřejších přípravků. U červených vín je to dnes už známá jablečno-mléčná fermentace, o které jsem již na našem webu psal. Myslím, že právě vína z ročníků s vyššími kyselinami vybídnou některé vinaře, aby zkusili takto odbourat kyselinu i v bílých vínech, například u rulandských. Já osobně jsem odboural pomocí Rulandské bílé a jsem velmi spokojen. Je ale třeba říci, že tento systém je vhodný hlavně pro vína, která budou zrát v sudech.

Na snižování kyselin existuje několik vynikajících přípravků. Ten základní je Uhličitan vápenatý. Aplikuje se do moštu nebo do nehotových vín a po aplikaci a reakci, která trvá i několik dní, se musí víno stočit. Uhličitan, stejně jako většina přípravků, ale neodstraní kyselinu jablečnou ani kyselinu mléčnou, pouze kyselinu vinnou.

Komplexnější přípravek Neoanticid okamžitě snižuje přebytečnou kyselost jak v moštech, tak ve vínech. Zjemňuje chuť a zlepšuje organoleptické vlastnosti. Neoanticid snižuje kyselost vína, která je daná přirozenými vlastnostmi hroznů nebo jejich nedostatečným stupněm vyzrálosti. Po ošetření má mošt nebo víno obdobné hodnoty kyselosti jako při normálně vyzrálých hroznech. Neoanticid odebírá také kyselinu jablečnou. Nedá se ovšem použít místo jablečno-mléčné fermentace, protože právě důležitou kyselinu mléčnou, která je příjemná pro chuť vína, netvoří. Takto ošetřená vína jsou ale přesto jemnější a chutnější. Nemusí se stáčet, přípravek víno absorbuje.

Další produkt je Kalinat, který se používá do již hotových vín. Pro ročníky, bohaté na kyselinu vinnou v bílých vínech, je asi nejvhodnější. Jeho hlavní výhodou je, že s odkyselením zároveň vypadne z vína i vinný kámen. Ještě praktická rada - nechejte si v nádobách před aplikací roztoku s přípravkem na odkyselení dostatečný prostor. Víno okamžitě reaguje a na pár minut se pěněním zvýší jeho objem až o 15%. Může tak dojít až k přeplnění nádoby a tím i vytečení vína ven.

Pokud chceme snižovat kyseliny pomocí těchto speciálních přípravků, platí zde jedna primární zásada. Nikdy nesnižujte obsah kyselin ve víně najednou o více jak 2 promile, tedy dva gramy. Pokud bychom tuto zásadu nedodrželi, víno by se stalo velmi fádní až hořké a velmi řídké.

Častěji je to spíš opačně

V poslední době jsou velmi časté ročníky, kdy je kyselin ve víně naopak velmi málo. Toto téma je na celý článek, ale můžu předeslat, že i v tomto případě vám ve Vinařském domě dokážeme pomoci. V nabídce je jak základní řada dokyselovacích přípravků, tedy kyselina citrónová, jablečnávinná, tak i tekutá kyselina mléčná, která i hotové víno krásně „doladí“.

Přípravky na ošetření vín, sladění chutí a potlačení či odstranění problémů ve víně patří k páteřním produktům Vinařského domu Kopeček. Troufnu si říci, že sortiment kvalitních preparátů v baleních i pro malé vinaře máme nejširší v oblasti.

Pokud máte s vínem jakýkoliv problém, dojeďte, vezměte k nám vzorek a my se mu podíváme na zoubek.

Související produkty

Brožura - Chci udělat parádní víno - aktualizovaná verze

Brožura - Chci udělat parádní víno - aktualizovaná verze
 Doporučujeme
99 Kč
Celý název „Chci udělat parádní víno, ale nejsu velkovinař, aneb velká vína lze dělat i v malé bečce" mluví za vše. A co víc? Brožura je aktualizovaná o nová speciální témata!
+ -
ks
skladem

Kyselina askorbová 100 g

49 Kč
Pro potravinářské použití jako antioxidační a stabilizační prostředek. Při zpracování hroznů a ošetření moštů částečně nahrazuje SO2.
+ -
ks
skladem

Kyselina citronová 500 g

49 Kč
Činidlo upravující kyselost a zvýrazňovač chutí. Má mnohostranné použití.
+ -
ks
skladem

Kyselina jablečná 1 kg

199 Kč
Pro zvýšení kyselosti a intenzity chutě.
u dodavatele - na dotaz

Kyselina mléčná 80% 1 kg

119 Kč
Dokyselující přípravek do vína. Zlepšení intenzity a chutě. Mikrobiologická ochrana.
+ -
ks
skladem

Kyselina Reagenz

189 Kč
Roztok k určení kyselin ve víně a moštech. Obsah:250 ml.
+ -
ks
skladem

Kyselina vinná 500 g

149 Kč
Činidlo šetrně upravující kyselost a zároveň sloužící jako kozervant.
+ -
ks
skladem

Neoanticid 335 g

75 Kč
Speciální přípravek k podvojnému odkyselení.
+ -
ks
skladem

Odkyselovač KF Hill 1 kg

79 Kč
Přípravek k jednoduchému odkyselení moštů a vín.
+ -
ks
skladem

Další články

Nepodceňujte ošetření révy po zimním řezu

Kategorie: Zima

Vinice i sady si v tomto zimním období opět žádají naši přítomnost ať už zimním řezem, vázáním, roznášením dravého roztoče nebo třeba také ošetření zimních ran po řezu, o kterém se tu budeme bavit. Řekl bych, že většina vinařů tuhle činnost ve vinici neprovádí, což je velká chyba. Popíšeme si, co může vést k tomu, když řezné rány neošetříme a taky čím provést ochranu.

Ochrana proti kadeřavosti broskvoně - první postřik

Kategorie: Zima

Máme sice období zimy, ale počasí se tomuto ročnímu období nepodobá. Je proto velmi vhodné začít uvažovat nad ochranou proti kadeřavosti broskvoně, která je v našich podmínkách bohužel velmi častá a zahrádkáře trápí napříč naší zemí i celou střední Evropou. Z tohoto důvodu je dobré broskvoně proti kadeřavosti ošetřit, jelikož tímto brzkým krokem je na boj proti této zákeřné chorobě připravíme.

Řez révy očima vinaře

Kategorie: Zima

Zimní řez považujeme za nejdůležitější práci ve vinici, jehož hlavním cílem jsou udržení správného tvaru keře, regulace plodnosti a udržení správné rovnováhy. Kdy jej ideálně začít? Má na to vliv výběr odrůd ve vinici? Jednoleté, dvouleté, nebo staré dřevo? A jak je to s množstvím oček na keři? Čtěte dále.

Máme nové filtrační desky. A jsme za to rádi

Kategorie: Zima

Že se k filtraci vína v našem prostředí menších vinařů používá takzvaný deskový filtr, jsme vám na našem blogu Rádce pěstitele představili už v předchozích článcích. Bylo to především o kvalitních čerpadlech a filtrech Italského výrobce Rover. A já dnes naváži na “munici” pro tyto deskové filtry, tedy filtrační desky.

Čím filtrovat

Kategorie: Zima

V minulém díle jsme se dívali na čerpadla a tímto plynule navážeme na příbuznou technologií - filtraci. Všechna čerpadla, i když v mírně upravené formě, se totiž používají i na velmi oblíbených deskových filtrech Colombo. A k tomuto tématu patří také filtrace vína, protože deskové filtry, nejvíce používané ve sklepích malých a středních vinařů, pohání právě tyto stroje. Jaké máme druhy filtrů a filtračních desek a proč na tom záleží? Čtěte dále.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku