Rapidase EX color 100 g
Enzymatický přípravek určený pro maceraci barvy modrých odrůd s podporou stability barvy a aromatických látek
Účinek:
- zvýšení intenzity barvy
- zvýšení extrakce polyfenolů
- zlepšení barevné stability
- zlepšení čiřících schopností
- zkrácení doby macerace
Dávkování
Rmuty červených vín 2 - 3 g/hl
Dávka je závislá na dané technologii macerace, teplotách a požadovaných reakčních časech. Nemíchejte s přípravky na bentonitové bázi.
Vlastnosti:
Fenolické látky jsou důležité pro kvalitu červeného vína, jeho barvu a pocit plnosti v ústech. Mezi důležité faktory ovlivňují extrakci polyfenolů během macerace a alkoholového kvašení patří enzymy, které hrají v tomto procesu podstatnou roli. Jsou významné zejména při rozkladu slupky pro uvolnění maximálního množství anthokyanů, které následně v reakci s taniny zlepšují barevnou stabilitu červených vín. Standardní macerace probíhá až do stádia prokvašení cukru na etanol ve víně. Při tomto někdy zdlouhavém procesu dochází k velkému uvolnění negativních látek, které mohou způsobovat nežádoucí chuťové efekty. Další velice důležitý faktor je oxidace barev (hnědé tóny) a celková stabilita produktu. Aplikací Rapidase® Ex Color dokážete odstranit nebo výrazným způsobem eliminovat možná nebezpečí. Přípravek svoji aktivitou podporuje uvolnění tříslovin. Přípravek zlepšuje produkci plných tmavě červených vín s charakterem odrůdy. Aplikací se zkracuje potřebná doba macerace.
Aktivita
- při teplotách 10-55 °C (s rostoucí teplotou aktivita stoupá)
- v celém rozsahu pH vína
- SO2 při standardních hodnotách nemá vliv na aktivitu přípravku
Použití
Přípravek rozpusťte a dokonale rozmíchejte v minimálně 10-ti násobku vody nebo moštu. Pro maximální účinek je důležité enzym důkladně vmíchat do rmutu červených vín.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.