Refraktometr (1 stupnice - Brix)




Jak funguje refraktometr
Ruční refraktometr by měl být součástí „výzbroje“ každého vinohradníka. Jedná se o optický přístroj pracující na principu lomu světla určený k rychlému zjištění koncentrace vodních roztoků a emulzí - zjištění cukernatosti v ovocné šťávě, nebo cukrovém roztoku. V přístroji je zabudována i tepelná kompenzace a proto jej při mírných změnách teplot nemusíme stále dokola seřizovat. Ke měření stačí i velmi malé množství tekutiny a právě proto je vhodný díky své mobilitě na předběžné určení cukernatosti hroznů také přímo ve vinohradě.
Refraktometr na měření cukru
Refraktometr obsahuje 1 stupnici pro měření cukernatosti vinného moštu a stupnicí pro přirozený obsah alkoholu:
-
Univerzální stupnice Brix (% Mas Sacch) (0-15)
Postup měření
Měření moštu je velmi jednoduché. Na optickou část refraktometru stačí kápnout měřenou látku, přiklopit krytku hranolu (tím se látka lépe rozprostře po měřícím hranolu), přiložit oko k okuláru, podívat se proti světlu (případně doostřit) a na stupnici můžete pohodlně odečíst výslednou hodnotu.
Obecné technické parametry
- Referenční teplota 20 °C
- ATC - automatická teplotní kompenzace (při teplotách 0 až 30 °C)
- Možnost doostření
- Délka ~ 160 mm
- Kvalitní technické provedení, kovové tělo přístroje
Součástí balení je
- refraktometr
- kapátko
- ochranné pouzdro
- jemný hadřík k ošetření přístroje
- popis výrobku a návod k obsluze
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.