Roubovací kleště
Vysoce kvalitní ovocnářské, zahradnické a vinohradnické štěpovací kleště (nůžky) určené k roubování rostlin, možnost 2 typů roubování: V anebo Omega.
Vyrobeno v Itálii.
Vlastnosti
- vybaveny dvěma druhy ostří (ve tvaru V, Omega) použitelnými pro všechny typy rostlin - jádroviny, peckoviny, vinná réva apod
- všechny použitelné druhy ostří jsou v kleštích zaměnitelné
Návod k použití
- Vložte letorost mezi čelisti roubovacích kleští (obrázek 4).
- Stiskněte rukojeť kleští, abyste letorost přestřihli. Střih musí rozdělit letorost čistě na dva kusy.
- Pokud zůstane kůra v některé části neodstřižena, odstřihněte ji. Neodtrhávejte ji.
- Ustřihněte roub o velikosti 1-2 očka z přenášené rostliny a zasuňte jej do drážky v podnoži (obrázek 2).
- Výřez drážky musí být vždy v podnoži (obrázek 1)
- Roub musí být uříznut cca 10 mm od očka (obrázek 1)
- Když je roub zasunut do podnože, zafixujte jej proužkem látky, přilnavým papírem či teflonovou páskou atd. (obrázek 3). Všechny otevřené řezy ochraňte parafínovým voskem rozehřátým při 80°C, nebo je ovažte výše uvedenými materiály.
Použití roubovacích kleští
Návod na výměnu čepele
- Uvolněte šroubky 1 – 2 – 3 na části, v níž je upevněn pohyblivý protikus ostří (viz. schéma č. 4).
- Odstraňte šroubky 4 – 5 a vyjměte držák.
- Jakmile je čepel vyměněna, opakujte výše uvedené kroky v opačném pořadí a šrouby dotáhněte tak, aby byly pevně zašroubované.
Co je roubování
Roubování je jedním z nejúčinnějších způsobů pěstování a rozmnožování ovocných stromů či vinné révy. Technika Roubování neboli štěpování spočívá ve spojení dvou rostlin do jedné. Roub (přenášená část rostliny se roubováním přenese na připravenou rostlinu - podnož. Pro úspěšné roubování je důležité spojení vodivých svazků a rostlinného pletiva (kambium), pomocí něhož vzniká sekundární dřevo a sekundární lýko. Následně je třeba naroubovanou větvičku ošetřit štěpařským voskem.
Kdy roubovat?
Roubovat můžete od zimy (leden) až do jara. Rouby odebíráme v zimě, kdy rostlina odpočívá. Roubování (štěpení) pak provádíme ideálně na jaře.
Co potřebujete při roubování
- roubovací kleště (nůžky) nebo speciální štěpařské nože
- štěpařský vosk (pryskyřice, včelí vosk, sadařský tmel)
- vázací materiál (PVC štěpařská páska)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.