Taniny, dubové chipsy a desky
Každý z nás, nejen vinařů by chtěl mít ve sklepě velká vína. Ale pokud chcete jezdit ve velkém a krásném autě, musíte si prostě připlatit. To samé platí o některých špičkových přípravcích do vína, kupříkladu o taninech. Ačkoliv jsou u nás ve větší míře a hlavně i u menších vinařů používány jen pár let, ve světě se bez nich neobejde výroba žádného špičkového vína.
Používáním taninů dostaneme přírodní cestou produkt s nejlepšími kvalitativními parametry. Taniny dokážou zásadním způsobem ovlivnit chuťové vlastnosti vina, barvu a celkovou stabilitu. Maji schopnost vysrážet proteiny a působit antioxidačně, mají čiřící účinek, dokážou eliminovat těžké kovy, zlepšují organolepticky profil vína a mají bakteriostatické účinky. Pokud jsou hrozny napadané plísní šedou, taniny eliminuji plísňové tóny ve rmutu a víně. Tanin je jako tříslovina nenahraditelný pro všechna „velká vina.“ Je základním předpokladem vysoké jakosti. Kromě jiného zabraňuje předčasně oxidaci, takže vína s vyšším obsahem taninu mohou déle zrát. Jediná chyba může vzniknout při aplikaci.