Zima

Bílkoviny musí pryč!

Bílkoviny musí pryč!

Víno, stejně jako řada dalších potravin, obsahuje velké množství organických látek. Z látek dusíkaté povahy mají velký význam před...

Číření vín

Číření vín

Je zima a ve sklepích se vína čistí. Mnozí vinaři již začali vína i čeřit, tedy dodávat jim téměř dokonalou čistotu. Existuje mnoh...

Nešvary při výrobě vína

Nešvary při výrobě vína

Každý máme nějaké navyklé postupy a v případě výroby vína se občas může jednat i o zlozvyky, vycházející z kombinace neznalosti de...

Těkavky jsou těžký soupeř

Těkavky jsou těžký soupeř

Sklepy začínají vydávat opravdová svědectví o letošní úrodě a její kvalitě. Málokdo ještě nemá jasno, jak to dopadlo a každý už po...

Šroubovací uzávěr pro malovinaře

Šroubovací uzávěr pro malovinaře

Po novém roce některá mladá vína už chtějí ze sklepů ven. Jde hlavně o odrůdy, které jako mladé chutnají nejlépe a milovníci vína ...

Řez vinné révy

Řez vinné révy

Zimní řez je nejdůležitější pracovní operace ve vinici. Odstraňuje se při něm většina jednoletého a dvouletého dřeva a na keři vin...

Sirka ve víně? Žádnou paniku!

Sirka ve víně? Žádnou paniku!

Začíná jedno z nejkrásnějších období vinařů – kontrola mladých vín a pochůzky sirkových komisí. Zrovna teď o víkendu jsem jed...