Jak zabránit nechtěnému kvašení vína v láhvi

Při debatách s vinaři o zacházení s plničkami, filtry a vinařskou technikou vždy dojde na to, jak správně tyto přístroje udržovat, čistit a následně zakonzervovat. Je nutné dodržet správný postup, vždyť příptavky k tomu určené - Divosan 124 a Divos 2 jsou jako dvousložkové lepidlo. Jeden bez druhého nemají smysl. 

Po naplnění plničkou (v našem případě se jedná o plničku značky Enolmaticmůže někdy nastat, že víno se rozkvasí, nebo zakalí, i když byly před lahvováním učiněny všechny potřebné kroky k zamezení tohoto problému. Ať už zvýšením síry na 50 mg, zejména u vín sladších, nebo důsledné odbourání bílkovin, či předfiltrace sterilním deskovým filtrem. Vína se i přes tyto zásahy po čase „pohnuly“ a to i v poměrně chladných skladech.

Základ je hygiena a perfektní dezinfekce

Problém je ve špatné přípravě plničky a všech jejích dílů před i po samotné filtraci. V našem vinařství skončily tyto průšvihy až po důsledném dodržovaní technologie dezinfekce a pročištění špičkovými přípravky k tomu určenými. Na renovaci svíčky a kompletní dezinfekci celého systému jsem začal používat řadu přípravků DIVOS. 

Dezinfekce plničky Enolmatic: Krok za krokem

Před dezinfekcí zapojím dohromady celý systém plničky, včetně hadic, plnící jehly i filtrace. Celou soustavu propláchnu alespoň 20 litry vlažné vody. Pak si do čistého vědra nachystám roztok teplé vody s Divosem 124 a roztokem naplním a projedu puštěnou soustavu plničky včetně filtru, tu pak vypnu a nechám přípravek účinkovat minimálně 30 minut při teplotě asi 40oC . Divos 124 pracuje na bázi kyseliny perooctové, který rozpustí v soustavě všechny usazené bílkoviny, nečistoty a bakterie, a uvede je do pohybu.

Následně celý systém propláchnu vlažnou vodou a nachystám si roztok Divosu 2. Tento přípravek je silně zásaditý. Rozpuštěné nečistoty neutralizuje a vypláchne pryč. Při teplotě 20-30 Co po dobu 30 min jej znovu nechám projet a účinkovat v plničce.

Pak znovu vše důkladně propláchněte vlažnou vodou a můžete začít lahvovat. Prvních pár lahví ale vylijte, než se filtr důkladně zasytí jen vínem.

Po ukončení lahvování celou soustavu opět důkladně propláchněte vodou a znovu sanitujte roztokem vody a DIVOSU 124, poté proplach čistou vodou a následně Divosu 2, tentokrát po dobu 15 min.

Důležité je i uložení svíčky filtru. Aby si zachoval antibakteriální vlastnosti, je nutné, aby byl tzv. naložen v lihovém roztoku. Můžete použít třeba silnější vínovici, nebo na tento úkon speciálně vyvinutý přípravek SU 392, vyrobený na bázi alkoholu a kyseliny mléčné. Na uložení filtrů máme v prodejně speciální dózy. V nich a náplni je filtr spolehlivě chráněn až do příštího použití.   

Zdá se to být detail, důkladně ošetřit plnící zařízení, ale na detailech záleží víc, než si myslíme. Je potom škoda zbytečné práce, lahví, etiket atd., pokud se víno za pár týdnů znehodnotí.

A to nemluvím o ztrátě dobrého jména u zákazníků. O hodinu delší příprava se tady rozhodně vyplatí.

Řadu cenově dostupných tekutých přípravků DIVOS, včetně Diverspray, vhodného na běžnou dezinfekci vinařského provozu, navíc v balení 1 kg, nabízí Vinařský dům Kopeček jako jediný v oblasti. 

Rovněž podle výrobců filtrů jsou koncentráty a výrobky řady Divos opravdu nejspolehlivější pro čištění a dezinfekci plniček i techniky používané ve vinařství.

Závěrem

I když se celý proces tváří velmi složitě, opak je pravdou. Zjednodušeně řečeno, Divos 124 rozpustí a uvolní všechny nečistoty v systému plničky a filtru. Uvolní, ale neodstraní. Proto jej musíte vypláchnout vodou a následně použít Divos 2, který svou agresivní kyselostí všechny nečistoty vypláchne ven. Divos 2 a Divos 124 jsou jako dvousložkové lepidlo. Bez sebe prostě nefungují.

Pokud si se sanitací nejste jisti, zeptejte se nás, máme s tím bohaté zkušenosti. A opravdu ji nepodceňujte!