Prázdniny se přehouply do druhé poloviny a tak se budeme bavit o ošetření révy, které bude předcházet měknutí bobulí a bude jedno z posledních před vinobraním. Několik místních krupobití zamotalo hlavu nejednomu vinaři. Ale i po nich by už měly být poškozené bobule ošetřené a zaschlé.
Další postup je tak vlastně stejný jak u poškozených, tak u zralých hroznů. I když zatím jde všechno jak má, nesmíme ztrácet ostražitost a je potřeba dodržovat agrotechnické lhůty. To se týká jak zelených prací, tak postřikového plánu. V tuto dobu, kdy se pomalu začínají modrat červené odrůdy, je dobré révu naposledy ošetřit přípravky proti všem reálným hrozbám, které stále vinicím mohou uškodit.
První z nich, plíseň révová se dá uhlídat systémovými přípravky jako je Acrobat, Ridomil, nebo měďnatý Cuproxat, který v tuto dobu považuje mnoho pěstitelů za nejvhodnější.
Na ošetření proti padlí se dá v současnosti použít Dynali, Topas a nebo Discus. Bohužel, díky novým omezením je nabídka postřiků zejména proti padlí rok od roku užší. Nesmíme zapomenout do postřikové kapaliny přidat Spintor proti obalečům. Právě oni páchají na skorých odrůdách ty největší škody. Napichnou zralou bobuli a vůně poškozené bobule přiláká vosy, které dílo zkázy dokončí. Nakonec uhnije celý hrozen.
V některých vinicích přišel čas i na použití přípravků, které při zaměkání hroznů eliminují plíseň šedou. Tedy Scala, nebo bio přípravek Vitisan. Použít lze také Teldor nebo Switch.
Stále platí do postřiků přidat poloviční dávku Kumulusu, aby měl roztok i potřebnou síru. I když mnoho pěstitelů už v tuto dobu považuje ošetření vinice listovým hnojivem za zbytečné, určitě není špatná volba použít vynikající Wuxal Kalcium. Svým ideálním poměrem látek, tedy dusíku, vápníku, hořčíku a stopových prvků, umí zpevnit slupku bobule a také zásadně omezí zasychání třapin. Hlavně u odrůd náchylných na sprchávání a sesychání tak umí prodloužit dobu zrání.
No a je také nejvyšší čas si začít dělat inventuru ve sklepě. Vypadá to na velkou úrodu, tak si spočítejte, zda máte všeho dost. U nás ve Vinařském domě jsme bohatě předzásobeni, ale z minulých úrodných let vím, jak rychle se zásoby umí prodat a pak všichni nervózně čekáme na zboží. Ať už jde o kvasinky či další nezbytné přípravky, mlýnky, nádoby na nakvášení a hlavně nerezové nádoby s plovoucím víkem. Ty máme ve Vinařském domě zatím za loňské ceny a tedy nejlevnější v oblasti.