Dubové chipsy do vína - nic nového pod sluncem
Dubové chipsy, vytvářející tzv. barriquový efekt ve víně jsou u nás něco jako tak trochu neslušného. A přitom zcela zbytečně. Nasazení a používání kousků dubového dřeva (odtud chips), je v rámci EU povoleno. Úspěšná vína přitom ve světě pomáhají vytvářet již mnoho let. Co to tedy ty dubové (barikové) chipsy jsou?
Aktualizováno 13.9.2023
Co se týká velikosti, dá se vidět vše. Od prachu, přes chipsy ve tvaru hoblinek až po velké tyče a latě, které se zavěšují do tanků. Dokonce jsem v jednom velkém izraelském vinařství viděl dubové pražce v betonových tancích.
Chipsy se dají se použít do rmutu, případně moštu, do vína v tancích či do použitých sudů barrique. Použití chipsů do rmutu však není v EU povoleno. Přidávání chipsů do sudů barrique dovoluje ekonomicky výhodné další využití sudů. V tomto případě je po celé ploše sudu umožněn automatický přístup kyslíku, což je v průběhu zrání vína nutné. V případě nerezových či betonových tanků, plastových, skleněných či jiných neporézních nádob, je zapotřebí zajistit přístup kyslíku jiným způsobem. Pokud ale při výrobě vína používáme chipsy, nesmí být na etiketě označení „barrique“.
Takto vypadají Dubové chipsy Hill Complex, které se vyznačují tóny pražených ořechů, kokosu, karamelu a muškátového oříšku. Není to přitom jenom "obyčejné dřevo. Jedná se o dub nejvyšší kvality, vyrobený z amerického dubu (Quercus alba) ve vyhášených oblastí Ameriky - Missouri/Virginia/Pennsylvania, přirozeně sušený na vzduchu po dobu 36 měsíců.
Ve srovnání se zráním vína v sudech barrique, je používání dřevěných chipsů výrazně levnější variantou. Ve Vinařském domě v Dubňanech se dá pořídit 0,5 kg kvalitních chipsů třídy heavy okolo 200 Kč. Což je asi na 200 l vína. Tedy ve srovnání s cenou kvalitního nového sudu barrique, je to rovná setina ceny. V letošním roce se nám podařilo získat špičkového francouzského dodavatele a chipsy od něj patří do top kategorie. Při cenách, které odpovídají spíše nižší třídě.
Pokud tomu neodporuje vlastní etika, je nutné si položit otázku, má-li se u špičkových vín tato ekonomicky výhodná přednost používat. Odpověď je jednoduchá. Požadavky na dobré chipsy jsou úplně stejné jako na dobré sudy. Splníme-li základní podmínky, je-li provedena dobrá vinifikace s potřebnou aplikací kyslíku, budeme mít velmi srovnatelné víno.
Po zkušenostech ve sklepním hospodářství se dá říci následující: pomocí chipsů lze vyrobit velmi dobrá vína! Špičková vína zrají však i nadále v „pravých“ sudech barrique. Tedy, použití dubových chipsů rozhodně není nic tajného či hodno opovržení. Většinou vínu velmi prospěje. Naprostá většina lidí má jemný vanilkový tón ve víně ráda. A lépe se prodává, protože působí luxusněji.
Dubové chipsy máme také na našem e-shopu.