Jak se vyrábí růžové víno
Růžové víno. Kdo by dnes neslyšel o tomto znovuobjeveném pokladu našich vinic. V současné době nabírá na velké popularitě, což velmi vítám - v parném létě je doušek sladce růžového vína s harmonickými kyselinkami velmi příjemným osvěžením. A navíc se tím i částečně řeší problém horšího odbytu červených vín.
Zbyněk Kopeček, tým vinařského domu Kopeček, 29.9.2022.
V dřívějších, ne tak vzdálených dobách, bylo růžové víno u nás považováno spíše za něco jako podřadné víno, či řečeno hantýrkou některých vinařů - „babské pití“. I proto se asi někteří výrobci tak tvrdošíjně bránili jeho zařazení do sortimentu.
Vyrobit slušné růžové víno také není vůbec jednoduchá věc. Ale při dodržení správných postupů to jde i v prostředí těch nejmenších vinařů.
Jako úplně první je nutné říci, že růžové se vyrábí výhradně z modrých hroznů. Jakékoliv míchání hotových bílých a červených vín za účelem výroby růžového je vinařským zákonem zakázáno a má to své logické opodstatnění.
K tvorbě růžových vín používáme dva způsoby.
1.) Samotok
První varianta je jednodušší a levnější. Posbírané modré hrozny pomeleme, odstopkujeme a necháme v kádi macerovat. Doba macerace je od 1 až do 10 hodin, to záleží na barevné intenzitě hroznů a také vůli vinaře.
Poté do kádě dáme síto a potřebné množství samotočné šťávy odčerpáme do jiné nádoby. Tam se mošt odkalí, popřípadě dosladí a může být uložen do kvasných nádob a naočkován ušlechtilými kvasinkami. Vhodné je také přidat výživu.
Dále se už k tomuto mladému vínu chováme jako při výrobě klasického bílého vína.
Takto vyrobené rosé bývá zpravidla sušší, kratší a s vyšším obsahem kyselin. A také levnější, protože se nepoužije všechna surovina - ze zbytku se vyrobí normální červené.
2.) Krátká macerace
Druhý způsob je o něco složitější. Pomleté a odstopkované hrozny necháme také naležet, ale po uplynutí určené doby (1 - 6 h) veškerý obsah kádě vylisujeme.
Růžové lisujeme opatrně, ne za vysokých či nárazových tlaků, aby v něm nebyli přílišné hořčinové tóny. Po odkalení opět naočkujeme kvasinkami a pokud chcete, aby mělo růžové víno větší tělo, můžete kvasný proces pomocí tekuté síry zastavit dříve. Ve víně tak bude lehounký zbytek cukru, který je v harmonii s kyselinkami a jahodovo - smetanovou vůní.
Tedy to, co právě milovníci rosé nejvíce ocení.
Růžové neboli "rosé". Již dávno neplatí, že je to nápoj pro ženy. A je skvělé nejen v létě!
V naší oblasti se vyrábí právě díky kyselinkám jedny s nejkrásnějších růžových vín na světě. Samozřejmě že růžové vyrobené takovouto technologií je dražší. Vinař při jeho výrobě spotřebuje celý objem většinou špičkových hroznů.
Když tedy vidíte ve vinotéce třeba Frankovku v pozdním sběru za 200 Kč, nedivte se. A když vedle něj je ta samá Frankovka v pozdím sběru ale růžová, měla by stát stejně.
Občas se na těchto stránkách neskromně chlubíme, že se jako jedny z mála vinařských potřeb zaměřujeme především na menší vinaře, protože cítíme, že je tato skupina ostatními dodavateli služeb velmi zanedbávána. Opravdu mnoho přípravků, které používají velké světové vinařství např. ve Francií, najdete u nás i v balení na 100 či 50 litrů. Jsou to například kvasinky, výživa, enzymy, bentonit, taniny, jednoduché sady na měření a mnoho, mnoho dalšího.
Myslím, že i díky tomuto faktu si na mnoho lokálních i celostátních výstavách můžu vychutnat vysoce kvalitní "roséčka" od malých rodinných vinařství, pocházejících z vesnic napříč celým Českem a Slovenskem.