Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Taniny - šikovní pomocníci při výrobě krásných vín

Každý z nás vinařů by chtěl mít ve sklepě velká vína. To je známá věc. Ale pokud chcete jezdit ve velkém a krásném autě, musíte si prostě připlatit. To samé platí o některých špičkových přípravcích do vína, kupříkladu o taninech. V enologickém období zvaném školení mladých vín, je dobré zmínit některé z výrobků určených k zvýšení kvality, stabilizace a také barvy vína. Taniny jsou jedněmi z těch základních.

Ačkoliv jsou u nás ve větší míře a hlavně i u menších vinařů používány jen pár let, ve světě se bez nich neobejde výroba žádného špičkového vína již dlouhou dobu. Používáním taninů dostaneme v podstatě přírodní cestou produkt s nejlepšími kvalitativními parametry. Taniny dokáží zásadním způsobem ovlivnit chuťové vlastnosti vína, barvu a celkovou stabilitu. Mají schopnost vysrážet proteiny a působit antioxidačně, mají čiřící účinek, dokáží eliminovat těžké kovy, zlepšují organoleptický profil vína a mají bakteriostatické účinky. Pokud jsou hrozny napadené plísní šedou, taniny eliminují plísňové tóny ve rmutu a víně. V neposlední řadě je dobrou vlastností taninů kontrola sulfidů. 

Jediná chyba může vzniknout při aplikaci. Použití neadekvátního množství taninů a to zejména ve fázi aplikace do vína před lahvováním, může vést ke změnám chuti a charakteru vína. Proto doporučuji vždy začínat aplikaci taninů v nižších koncentracích, provádět průběžně degustaci a případně koncentraci postupně zvyšovat.

Co je tanin

Taniny jsou skupinou polymerních fenolových sloučenin přítomných v potravínách a zabraňují, kromě jiného, předčasné oxidaci vína. Pro všechna velká vína  jsou taniny nenahraditelné. Tanin základním požadavkem vysoké jakosti. Právem se říká, že tanin je prvek nutný pro správné stárnutí (archivaci) vína.

Kvalitní tanin pochází z bobulové slupky, což je zpevněná vnější tkáň, obklopující bobuli. Buněčná struktura slupky představuje z biologického pohledu určitý mezistupeň: nejde již o měkkou, šťavnatou dužninu, ale ani o suché, zdřevnatělé tkáně, jakými jsou kmeny nebo kůra. Přesto obsahuje slupka i takové druhy taninu, které se jinak vyskytují jenom ve dřevě a zdřevnatělých letorostech. Také dřevěné sudy dodávají tanin do vínato platí zvláště pro sudy nové. Takový přísun taninu z vnějšku je žádoucí. Taniny z nového dřeva jsou měkké, nasládlé, chuťově intenzivní a propůjčují vínu zvláštní aroma.

Tainy z páleného dubu

Taniny z páleného dubu

V moderním vinařství jsou taniny dnes již nezastupitelnou složkou při výrobě. A to platí naštěstí i u malovinařů. Jsem pyšný na to, že máme v nabídce Vinařského domu Kopeček hned několik druhů taninů ve více řadách a cenových relacích. A hlavně v balení pro malovinaře, což dříve nebylo.

Nejjednodušší řady taninů, jako je například Tanenol Blanc, je vyrobený z duběnky. Vyšší řadou, vhodnou zejména pro červená vína je Tan Fruit Rouge. Ten je vyroben extrakcí dřeva z ovocných stromů.

Nejvyšší řadu špičkových taninů máme přímo z Francie. Tyto taniny jsou vyrobeny z opáleného dřeva nejkvalitnějších dubů a francouzských hroznů. Třeba jen malé množství těchto top taninů výrazně zvýší kvalitu již hotového vína. I aplikace je velmi jednoduchá. Jen rozmícháte v teplé vodě a vmícháte do vína. Kupříkladu do mladých bílých vín je opravdu vynikající Premium Limousin®, speciálně vyvinutý právě pro bílá vína. Dělá je větší, pevnější a hlavně stabilnější. Dále například Premium Color®, který je jemného vanilkového aroma. Jedná se o vynikající směs taninů pro stabilizaci barvy červených vín, inaktivace oxidáz a zlepšení proteinové stability vín. Také zlepšuje plnost vín.

A doslova Ferrari tvoří tanin Premium Tostato® - dává vínům jemnou tříslovinku, plnější tělo a bohatší aroma s jemným nádechem čokolády, vanilkové "boise" a kakaa. A je vhodný nejen pro vína, ale také vinné octy či různé destiláty jako jsou whisky, rumy apod. 

Pokud nad použitím taninů váháte, zastavte se u nás v prodejně či nás kontaktujte telefonem/mailem. Sortimet taninů máme opravdu široký, máme s nimi letilé zkušenosti a rádi s výběrem i použitím poradíme.

Související produkty

Brožura - Chci udělat parádní víno - aktualizovaná verze

Brožura - Chci udělat parádní víno - aktualizovaná verze
 Doporučujeme
99 Kč
Celý název „Chci udělat parádní víno, ale nejsu velkovinař, aneb velká vína lze dělat i v malé bečce" mluví za vše. A co víc? Brožura je aktualizovaná o nová speciální témata!
+ -
ks
skladem

Premium® Color 10 g

99 Kč
Vynikající směs taninů pro stabilizaci barvy, inaktivace oxidáz a zlepšení proteinové stability vín.
+ -
ks
skladem

Premium® Color 50 g

329 Kč
Vynikající směs taninů pro stabilizaci barvy, inaktivace oxidáz a zlepšení proteinové stability vín.
+ -
ks
skladem

Premium® Tostato 10 g

249 Kč
Nejlepší z nejlepších. Tanin z opalovaného dubového dřeva vhodný pro vína, destiláty i ostatní produkty.
+ -
ks
skladem

Premium® UVA 10 g

169 Kč
Špičkový tanin rozsáhlého využití a vlastností.
+ -
ks
skladem

Další články

Nepodceňujte ošetření révy po zimním řezu

Kategorie: Zima

Vinice i sady si v tomto zimním období opět žádají naši přítomnost ať už zimním řezem, vázáním, roznášením dravého roztoče nebo třeba také ošetření zimních ran po řezu, o kterém se tu budeme bavit. Řekl bych, že většina vinařů tuhle činnost ve vinici neprovádí, což je velká chyba. Popíšeme si, co může vést k tomu, když řezné rány neošetříme a taky čím provést ochranu.

Ochrana proti kadeřavosti broskvoně - první postřik

Kategorie: Zima

Máme sice období zimy, ale počasí se tomuto ročnímu období nepodobá. Je proto velmi vhodné začít uvažovat nad ochranou proti kadeřavosti broskvoně, která je v našich podmínkách bohužel velmi častá a zahrádkáře trápí napříč naší zemí i celou střední Evropou. Z tohoto důvodu je dobré broskvoně proti kadeřavosti ošetřit, jelikož tímto brzkým krokem je na boj proti této zákeřné chorobě připravíme.

Řez révy očima vinaře

Kategorie: Zima

Zimní řez považujeme za nejdůležitější práci ve vinici, jehož hlavním cílem jsou udržení správného tvaru keře, regulace plodnosti a udržení správné rovnováhy. Kdy jej ideálně začít? Má na to vliv výběr odrůd ve vinici? Jednoleté, dvouleté, nebo staré dřevo? A jak je to s množstvím oček na keři? Čtěte dále.

Máme nové filtrační desky. A jsme za to rádi

Kategorie: Zima

Že se k filtraci vína v našem prostředí menších vinařů používá takzvaný deskový filtr, jsme vám na našem blogu Rádce pěstitele představili už v předchozích článcích. Bylo to především o kvalitních čerpadlech a filtrech Italského výrobce Rover. A já dnes naváži na “munici” pro tyto deskové filtry, tedy filtrační desky.

Čím filtrovat

Kategorie: Zima

V minulém díle jsme se dívali na čerpadla a tímto plynule navážeme na příbuznou technologií - filtraci. Všechna čerpadla, i když v mírně upravené formě, se totiž používají i na velmi oblíbených deskových filtrech Colombo. A k tomuto tématu patří také filtrace vína, protože deskové filtry, nejvíce používané ve sklepích malých a středních vinařů, pohání právě tyto stroje. Jaké máme druhy filtrů a filtračních desek a proč na tom záleží? Čtěte dále.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku